Artikel top billede

(Foto: Det Kongelige Bibliotek /)

Biblioteker: eReolen er ikke død

Bibliotekernes eReolen blev erklæret død på landsdækkende tv. Men det er den langt fra, siger bibliotekerne, der indirekte beskylder de danske forlag for at forhandle gennem medierne.

Den populære digitale udlånstjeneste eReolen blev i denne uge lagt i graven på direkte fjernsyn.

Men tjenesten er langt fra død.

I programmet Kulturen på TV 2 News blev det proklameret, at: "eReolen overlever ikke". Dødsdommen blev givet af en forlagsrepræsentant, der ikke kunne se, hvordan eReolen skulle kunne fortsætte som hidtil, og at der skal laves en ny forsøgsordning.

eReolen har hele tiden været planlagt som en etårig forsøgsperiode støttet af Kulturstyrelsen. Men udlånstjenesten skulle overgå til almindelig drift, når forsøgsperioden udløber i år. Og det skal den stadig. Det er derfor misvisende, at forlagsbranchen forsøger at lægge tjenesten i graven, siger bibliotekerne.

"Det har intet på sig. eReolen findes også efter 1. november 2012 - naturligvis. Det vil aldrig være forlagene, der definerer bibliotekernes digitale services - især ikke hvor disse baserer sig på en rimelig honorering for adgang til indhold," siger Bo Fristed, projektleder for eReolen og ansat ved Aarhus Bibliotek.

Forhandling i det åbne

Uenigheden om eReolens fremtidsperspektiver skyldes, at biblioteker og forlagsbranchen skal blive enige om, hvad det skal koste at udlåne ebøger, og hvilke eventuelle begrænsninger der skal tilføjes.

Udlåning af ebøger har vist sig at være populært blandt danskerne, og derfor frygter bogbranchen, at det kan gå ud over deres mulighed for at sælge ebøger til danskerne.

"Forhandlinger om en ny aftale for afregning til forlag og dermed forfattere har været i gang i de sidste måneder, og vi er stadig i gang. Parterne har aftalt, at der forhandles for lukkede døre, og ikke i pressen. Den aftale respekterer vi naturligvis," siger Bo Fristed og indikerer dermed, at forlagene ikke har levet op til den aftale.

Men hvis parterne ikke bliver enige, kan fakta vel sagtens blive, at eReolen bliver nødt til at lukke?

Nej, siger Bo Fristed.

"Det kan godt være, at det bliver med noget andet indhold, at der ikke vil være så mange nye bestsellere på hylderne, eller at de bagvedliggende modeller for afregning med forlagene er forandrede. Men eReolen vil fortsætte som ebogstilbud også i fremtiden - et tilbud der er skabt af bibliotekerne for borgerne."

eReolen har eksisteret i snart et år for at teste platformen og teknikken. Alle biblioteker i Danmark på nær ét har deltaget i eReolen i forsøgsperioden.

Det er meningen, at eReolen skal fortsætte som en del af Danskernes Digitale Bibliotek. Men spørgsmålet er stadig, hvilket og hvor meget indhold bibliotekerne kan præsentere for borgerne i 2013.

Læs også:

Forlagene græder - Bibliotekerne har succes med e-bøger




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, Aarhus – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

03. juni 2025 | Læs mere