Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Forskere vil lære computeren at forstå billeder

Fugl eller fisk? En gigantisk visuel database skal gøre computeren i stand til at genkende objekter.

Forskere på det amerikanske Stanford-universitet i Silicon Valley har bygget det, der beskrives som verdens største visuelle database. Den indeholder mere end 14 millioner objekter - alt fra appelsiner til hvaler og sten - som hver især er forsynet med et etiket.

Det er mennesker, der har mærket hvert objekt i databasen med det korrekte navn, men den skal nu bruges af maskiner til at analysere billeder.

Som udgangspunkt kan en computer ikke kende forskel på et æble, en pære eller en appelsin på et billede. Det kræver, at computeren har noget at sammenligne med - og det er her, den visuelle database kommer ind i billedet.

To forskere fra Google har allerede testet det nye system, kaldet ImageNet, på en stor samling med billeder.

Ifølge New York Times er systemet næsten dobbelt så hurtigt som tidligere "neurale netværk". Det er software, der forsøger at efterligne hjernens funktion.

Det har været meget vanskeligt for forskerne at lære computeren at genkende objekter. En stor del af menneskets hjerne bruges til synet, og forskerne har stadig ikke forstået de biologiske mekanismer, som gør os i stand til at genkende vores omverden.

"Min drøm er at bygge et visuelt system, som genkender verden på samme måde som mennesker," siger forskeren Fei-Fei Li, der har udviklet databasen.

På Facebook er der allerede 200 milliarder billeder, og hvert minut bliver der uploadet 72 timers video til YouTube. En gigantisk syndflod af billeddata, der stadig mangler at blive klassificeret.

Men internet kan også hjælpe med at få styr på dette kaos. Forskerne har brugt Amazon's Mechanical Turk til at hyre 20-30.000 frivillige, der forsyner billeder med det korrekte etiket mod en mindre betaling. Det er indtil videre blevet til mere end 14 millioner etiketter i ImageNet databasen.

"Den er betydeligt større end alt andet på dette område, og den har hjulpet forskere med at udvikle algoritmer, som ellers ikke havde været mulige," siger Google-forskeren Samy Bengio.

Han kritiserer dog også, at man har valgt at bruge WordNet-databasen med engelske videnskabelige ord til klassificeringen i stedet et lidt mere moderne og folkeligt ordforråd.

"De fleste mennesker er mere interesseret i Lady Gaga eller iPod Mini end en sjælden dinosaur," som han udtrykker det.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.