Artikel top billede

Forskere vil lære computeren at forstå billeder

Fugl eller fisk? En gigantisk visuel database skal gøre computeren i stand til at genkende objekter.

Forskere på det amerikanske Stanford-universitet i Silicon Valley har bygget det, der beskrives som verdens største visuelle database. Den indeholder mere end 14 millioner objekter - alt fra appelsiner til hvaler og sten - som hver især er forsynet med et etiket.

Det er mennesker, der har mærket hvert objekt i databasen med det korrekte navn, men den skal nu bruges af maskiner til at analysere billeder.

Som udgangspunkt kan en computer ikke kende forskel på et æble, en pære eller en appelsin på et billede. Det kræver, at computeren har noget at sammenligne med - og det er her, den visuelle database kommer ind i billedet.

To forskere fra Google har allerede testet det nye system, kaldet ImageNet, på en stor samling med billeder.

Ifølge New York Times er systemet næsten dobbelt så hurtigt som tidligere "neurale netværk". Det er software, der forsøger at efterligne hjernens funktion.

Det har været meget vanskeligt for forskerne at lære computeren at genkende objekter. En stor del af menneskets hjerne bruges til synet, og forskerne har stadig ikke forstået de biologiske mekanismer, som gør os i stand til at genkende vores omverden.

"Min drøm er at bygge et visuelt system, som genkender verden på samme måde som mennesker," siger forskeren Fei-Fei Li, der har udviklet databasen.

På Facebook er der allerede 200 milliarder billeder, og hvert minut bliver der uploadet 72 timers video til YouTube. En gigantisk syndflod af billeddata, der stadig mangler at blive klassificeret.

Men internet kan også hjælpe med at få styr på dette kaos. Forskerne har brugt Amazon's Mechanical Turk til at hyre 20-30.000 frivillige, der forsyner billeder med det korrekte etiket mod en mindre betaling. Det er indtil videre blevet til mere end 14 millioner etiketter i ImageNet databasen.

"Den er betydeligt større end alt andet på dette område, og den har hjulpet forskere med at udvikle algoritmer, som ellers ikke havde været mulige," siger Google-forskeren Samy Bengio.

Han kritiserer dog også, at man har valgt at bruge WordNet-databasen med engelske videnskabelige ord til klassificeringen i stedet et lidt mere moderne og folkeligt ordforråd.

"De fleste mennesker er mere interesseret i Lady Gaga eller iPod Mini end en sjælden dinosaur," som han udtrykker det.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere