Artikel top billede

Her er den nye Android-dræber fra Samsung

Intel og Samsung er klar til at udfordre Android med deres nye Tizen-platform.

I 2011 gik Intel og Samsung sammen om at udvikle en Linux-baseret efterfølger til Intels MeeGo (tidl. Moblin) under betegnelsen Tizen. Det har taget længere tid end ventet, men de første smartphones med Tizen skulle være på vej nu. Tizen er stadig et forholdsvis ukendt navn, men det vil ændre sig over de kommende måneder.

Den nye platform er baseret på Linux - ligesom Android - og den bruger HTML5, så det ser ud til, at webapplikationer kommer til at spille en central rolle.

Intel og Samsung hævder at Tizen er mere åben end Android, og det skulle være lettere at skræddersy platformen til sine egne behov.

Android bliver også kaldt det nye Windows, fordi operativsystemet efterhånden ligger på to ud af tre smartphones. Intel og Samsung forsøger nu at reducere deres afhængighed af Googles mobile platform med det nye Tizen.

Samsung har kun annonceret, at man kommer med de første Tizen-smartphones senere i år, men ikke afsløret detaljer om modellerne.

Android er også en forholdsvis åben platform, men mobil-producenterne skal overholde en række regler, hvis de fortsat vil have support fra Google eller Open Handset Alliance. Så er der større fleksibilitet i Tizen, hvor mobiltelefon-producenter og operatører kan integrere deres egne tjenester i stedet for at være bundet til Googles software.

For Samsung betyder det, at man fremover vil satse på flere heste. Den koreanske gigant vil fortsat sælge Android-telefoner samtidig med, at man vil markedsføre telefoner med Tizen. Samtidig fremstiller Samsung også komponenterne til den anden store smartphone-platform, Apples iPhone. Desuden har Samsung også sin egen Bada platform.

Tizen har sine rødder i MeeGo, der blev startet af Intel og Nokia i 2007 som et fælles projekt for at udvikle en Linux-baseret mobil platform. De to selskaber oprettede et fælles udviklingscenter for at videreudvikle produktet. Men Nokia valgte senere at satse sin fremtid på Windows Phone.  

Man skal da også lede længe for at finde en smartphone eller tablet med MeeGo. Koreanske LG annoncerede en MeeGo-smartphone i 2009, men den kom aldrig på markedet.

Dermed har MeeGo primært fungeret som en reference-platform, hvor kunderne kunne afprøve Intels nye chips, men det har været småt med færdige produkter.

Nu er MeeGo så blevet til Tizen, og denne gang er der håb om, at der faktisk kommer færdige produkter. Intel er stadig med, og Samsung har overtaget den rolle, som Nokia tidligere har haft i projektet.

Den store udfordring bliver at sikre et tilfredstillende udvalg af applikationer til den nye platform. Her har iOS og Android en kolossal fordel med deres gigantiske app-butikker.

Sig Linux til din telefon

Der kommer mange nye mobile platforme i 2013, og dermed ser det også ud til, at det bliver meget sværere at vælge smartphone fremover. Den kendte Linux-distribution Ubuntu kommer i en version til mobile enheder. Det nye Ubuntu Phone blev præsenteret på CES tidligere i denne måned. Ubuntu Phone har mange ligheder med HP's gamle WebOS.

Ubuntu-firmaet Canonical fortæller, at Android-drivere og -firmware også kan bruges med Ubuntu Phone. Det skal gøre det lettere at udvikle smartphones med det mobile Linux. Ligesom Tizen skal Ubuntu Phone primært køre webapplikationer, der er skrevet i HTML5, men det er også muligt at afvikle "native" apps.

En anden spændende ny mobil platform er Firefox OS, som er udviklet af Mozilla. Den kinesiske mobiltelefon-producent ZTE kommer snart med de første modeller med Firefox OS, også i Europa. Firefox OS er et meget slankt Linux-baseret styresystem, som kun består af en kernel, nogle drivere og web-motoren Gecko, mens hele brugerfladen er skabt i HTML5.

Det forventes, at Firefox OS-telefonerne bliver noget billigere end de fleste Android-modeller, og dermed kan der også være et stort marked i udviklingslande, hvor smartphones stadig kun har en begrænset udbredelse.

Så er der Jolla, også kaldet Sailfish, som er en direkte efterfølger til MeeGo. Det finske firma er stiftet af tidligere udviklere fra Nokia.

Jolla har dannet en alliance i Hong Kong med de største spillere i mobil-branchen. Den omfatter både chip-firmaer, teleoperatører og producenter af smartphones. Partnerne vil sammen investere omkring 1,5 mia. kr. i det nye system, og der skal satses benhårdt på det kinesiske marked.

Her har det store internet-firma Alibaba allerede sit eget mobile operativsystem, Aliyun OS, som ifølge Google er en direkte kopi af Android.

For erhvervsbrugere er det nok mere interessant, at Research In Motion kommer med en ny version af sin mobile BlackBerry-platform senere i denne måned. Det skulle være sikkert, at der allerede fra begyndelsen vil være et stort antal applikationer til den nye BlackBerry-generation.

Foruden Android og iOS, som er de to mest udbredte mobile platforme, skal de nye mobile operativsystemer også slås med Windows Phone, som kom i en ny version i oktober 2012 samtidig med Windows 8.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere