Artikel top billede

Test: Netflix, HBO Nordic, YouBio og ViaPlay - hvem vinder?

Vi har testet Netflix, HBO Nordic, YouBio og ViaPlay, men hvilken af de fire streamingtjenester er bedst? Få dommen her.

Test: Netflix, HBO Nordic, YouBio og ViaPlay - hvem vinder?

Er det snart tid til at sige farvel til det dyre kabel-tv?

Efteråret 2012 har budt på massevis af streamingtjenester med ubegrænset adgang til film og tv-serier for et fast månedligt beløb.

Og tv-kiggeriet behøver ikke foregå i sofaen foran fladskærmen. Det kan være på din iPad, din mobil eller din bærbare computer - når du har tid og lyst.

Dermed har streamingtjenesterne for alvor udfordret kabel-tv som et underholdningsalternativ.

Vi har gennem det seneste stykke tid testet fire af de store: Netflix, HBO Nordic, YouBio og ViaPlay.

De er på mange måder ens, men har vidt forskellige styrker og svagheder. Nogle har enorme mængder indhold, andre har de nyeste serier fra USA, og så er der dem, som byder på live tv og danske reality programmer.

Frem med popcornene og tag med på en tur ind i tv-land anno 2013.

Læs videre på side 2 ->

(og brug eventuelt indholdsfortegnelsen til højre)

Netflix - Den store amerikaner

Da Netflix dukkede op i efteråret 2012, foregik det nærmest til stående klapsalver. 

Streamingtjenesten havde allerede gået sin sejrsgang i USA, og ifølge en undersøgelse fra 2011 stod Netflix det år for en tredjedel af den samlede datatrafik i Guds eget land.

Flere danskere havde da også allerede stiftet bekendtskab med streamingtjenesten ved at fuske med internetopsætningen for at få adgang til den amerikanske version.

Efter lanceringen i Danmark var der dog en smule skuffelse at spore. Indholdet matchede ikke det, som Netflix har i USA, og vi må derfor herhjemme tage til takke med væsentlig mindre indhold. Det skyldes, at rettighederne på film og tv-serier forhandles lokalt.

Prisen for Netflix er 79 kroner om måneden.

Hvad er der på hylderne:
Netflix byder på et stort udvalg af film og tv-serier. Det er ofte ældre indhold, der har været vist i biografen eller på (amerikansk) tv for flere år siden.

Det er altså ligesom at gå ind i Blockbuster og kigge i rodebunken med gamle titler.

Netflix er dog begyndt at producere sine egne tv-serier for at tilføje friskt og aktuelt indhold til streamingtjenesten. Det begyndte med serien Lilyhammer, og nu følger tv-serien House of Cards med Kevin Spacey i hovedrollen.

Styrker:
Det er ikke mindst Netflix' store udvalg, som er streamingtjenestens styrke. Du kan finde mange klassikere i bagkataloget, og der er massevis af film og tv-serier rettet mod børn. Netflix har endda oprettet en hel børneafdeling.

Der er ros til Netflix for at være dygtig til at lære ens smag at kende. Derfor er streamingtjenesten ret præcis til at foreslå film og tv-serier, som du vil synes om. Det er baseret på, hvad du tidligere har set, og hvilken karakter du har givet filmene.

Netflix fungerer på stort set alt: PlayStation 3, Xbox 360, iPad, Apple TV og mobiltelefoner, uanset om det er iPhone, Android- eller Windows Phone-modeller. Derudover er der en del apps til smart-tv, hvor Netflix også kan køre. Og det fungerer rigtig godt, og der er ingen af konkurrenterne, som er at finde på så mange platforme som Netflix.

Siden 2008 har Netflix i USA været at finde som streamingtjeneste på nettet, og derfor er det ikke overraskende, at løsningen i dag er toptunet. Desuden tilbyder Netflix en måneds gratis prøveabonnement.

Svagheder:
Hovedparten af indholdet er væsentligt ældre end hos konkurrenterne, og det er ikke alt, som er i HD-kvalitet. Når det er ældre tv-serier, kan det naturligvis retfærdiggøres, da de ikke er optaget i dette format, men det er alligevel lidt ærgerligt.

Samtidig kan ens 'profil' blive ret mærkelig, hvis der er flere i husstanden, som deler samme login og ser vidt forskellige ting. Det betyder, at Netflix vil foreslå, at du skal se tegnefilmen Mads & Mikkel, når du egentlig hellere vil se noget action.

Netflix er dog ved at rette ind, og der kommer formentlig i løbet af 2013 en opdatering til streamingtjenesten, hvor far, mor og børn via samme login kan få forskellige profiler.
En anden ulempe ved Netflix er, at enkelte tv-serier mangler de nyeste sæsoner, selv om de har været vist på amerikanske tv.

Du skal vælge Netflix...:
Hvis du vil have en streamingtjeneste, der bare virker og har et enormt stort udvalg. Du skal acceptere, at indholdet ofte er nogle år gammelt, til gengæld kan du være sikker på, der er film og tv-serier, som du aldrig har set - og dermed er der garanti for timevis af underholdning.

Netflix er især oplagt som en 'familie-investering', da den har mange film og tv-serier rettet mod børn, og det er muligt at køre Netflix på to enheder samtidig via samme login.

Karakter: 5/6

Læs videre på side 3 ->

(og brug eventuelt indholdsfortegnelsen til højre)

HBO Nordic - Helt friske tv-serier fra USA

HBO Nordic er uden tvivl den streamingtjeneste, som er kommet allerværst fra start herhjemme. 

Lanceringen blev udskudt flere måneder angiveligt på grund af tekniske problemer, og HBO måtte undskylde offentligt. Folkestemningen blev ikke mindre aggressiv, da priserne blev offentliggjort, og det viste sig, at man var nødt til at binde sig i seks måneder.

Og da kunder hos Samsung fik en voucher og kom forrest i køen til den nye streamingtjeneste i forhold til dem, som meget tidligt havde skrevet sig op, blev stemingen endnu mere trykket. HBO Nordics Facebook-siden har de seneste måneder været godt fyldt med hidsige kommentarer.

HBO Nordic har i øvrigt for nylig fjernet bindingsperioden på seks måneder, men så er prisen per måned 129 kroner i stedet for 79 kroner.

Hvad er der på hylderne:
HBO producerer sine egne tv-serier, og derfor er der adgang til en lang række serier som Sopranos, Games of Thrones og den helt nye Banshee med danske Ulrich Thomsen i en af de bærende roller.

Desuden indeholder HBO Nordic tv-serier fra andre produktionsselskaber som eksempelvis NBC Universal.

Der er også en filmsektion, men den er virkelig tyndbenet med lidt over hundrede titler, og det er uden tvivl serierne, som HBO Nordic er bygget op om.

Styrker:
HBO's serier er kendt for at være velproducerede og for at have vundet adskillige priser. Det er altså med andre ord kvalitetsindhold.

Desuden har HBO foretaget en lille genistreg ved at lægge sine tv-serier på nettet - kort tid efter de har været bragt på amerikansk tv - og nu med danske undertekster. Det er altså slut med at vente måneder eller år på, at en dansk tv-kanal viser serierne.

Der er adgang til HBO's bagkatalog, som indeholder adskillige serier lige fra klassikeren Kammerater i Krig til hit-serien Sex & The City.

Svagheder:
HBO Nordic kæmper i øjeblikket med at nå ud på så mange platforme som muligt. Mens Netflix hurtigt var at finde på smart-tv, mobiltelefoner, iPad og konsoller, har HBO Nordic været teknisk udfordret - og er det faktisk stadig.

Streamingtjenesten virker derfor på begrænset udstyr og har i begyndelsen ikke leveret HD-kvalitet på en del kompatibelt udstyr. Der arbejdes angiveligt på at få HBO Nordic udbredt på meget af den elektronik, du allerede har derhjemme.

Mens HBO Nordic byder på meget friskt indhold, er det næppe nok til at tilfredsstille hardcore serie-junkier, der formentlig vil være slemt skuffende over, at nogle tv-serier på HBO Nordic i øjeblikket kun indeholder få og ikke de nyeste sæsoner.

Brugeroplevelsen på HBO Nordic er i øvrigt en noget pinefuld affære, hvor app/websiden hænger.

Desuden er underteksterne nogle gange ikke synkrone, og oversættelserne er fejlfyldte. Nå ja, så er det den eneste streamingtjeneste i denne test, som ikke har en søgefunktion.

Du skal vælge HBO Nordic...:
Hvis du vil have en streamingtjeneste, der giver dig de nyeste tv-serier fra HBO, kort tid efter at de har været sendt i USA. Du skal være klar over, at brugeroplevelsen kræver tålmodighed, til gengæld har du adgang til mange timers kvalitetsunderholdning.

Karakter: 3/6

Læs videre på side 4 ->

(og brug eventuelt indholdsfortegnelsen til højre)

YouBio - Den danske streamingtjeneste

YouBio er streamingtjenesten fra danske YouSee, der sidder tungt på kabel-tv herhjemme. Tjenesten er strikket sammen med hjælp fra det tidligere Canal+, som nu kalder sig C More.

Egentlig er streaming ikke noget nyt for YouSee, der længe har tilbudt sine kunder YouSee Cinema, hvor der kan lejes film med fjernbetjeningen mod betaling.

Modsat sine konkurrenter har YouSee valgt at producere en decideret boks, der i størrelse minder om Apple TV. Den sørger for at smide YouBio op på fladskærmen i stuen.

Den er især tiltænkt de brugere, som ikke allerede er YouSee-abonnenter og har en YouSee-boks.

En YouSee-boks til kabel-tv kan nemlig 'åbnes' via et telefonopkald til YouSee og dermed give adgang til YouBio.

Prisen for et abonnement på YouBio er 99 kroner om måneden. Det koster et engangsbeløb på 495 kroner, hvis du vil have fingre i YouBio-boksen.

Hvad er der på hylderne:
YouBio er en stor blanding af film, der kan lejes, og film som er en del af abonnementet. Det kan virke en smule forvirrende.

Lejefilmene er ofte helt nye titler, som også lige er kommet på dvd, mens de nyeste abonnement-film er et halvt til et helt år ældre. Det er dog stadig virkelig nyt indhold sammenlignet med Netflix. Der er også ældre titler på YouBio, og i skrivende stund er der cirka 650 film at vælge imellem.

Med YouBio følger adgang til seks tv-kanaler fra C More, eksempelvis C More Action og C More First HD. YouBio gør sig også i serier og har blandt andet adgang til HBO's nye indhold.

Styrker:
YouBio er stærk på nyt indhold, der er hentet fra C More, og her er rigtig mange blockbustere at vælge imellem.

Samtidig uddeler YouBio en dumflad til HBO Nordic, da den danske tjeneste har fået adgang til konkurrentens nye serier som Banshee og Boardwalk Empire. Afsnittene er ligesom hos HBO Nordic tilgængelige, kort tid efter de er blevet vist i USA.

Det er også et plus, at der er adgang til direkte tv på C Mores kanaler. 

YouBio virker desuden med de mange, mange YouSee-kabeltv-bokse, der allerede står ude i de danske hjem.

Samtidig er den dedikerede YouBio-boks en smart løsning, hvis du gerne vil have nem adgang til tjenesten på dit tv, men ikke har eller ønsker YouSee-kabel-tv.

Svagheder:
Blandingen af abonnement- og lejefilm er noget rodet, selv om der kan sorteres i det. Det virker, som om YouSee helst så, at du betalte for nogle (dyre) lejefilm i stedet for at udnytte dit abonnement 100 procent.

Samtidig er de helt nye lejetitler ofte mere interessante end de abonnementsfilm, som YouBio tilbyder, og det efterlader et lidt mærkeligt indtryk af at betale (abonnements)penge til YouBio for at få mulighed for at leje film.

Selv om YouBio har adgang til nyt indhold fra HBO, mangler bagkataloget på nogle serier. Derfor kan en serie 'begynde' ved sæson 3, og det gør den ikke ligefrem attraktiv, hvis du ikke har fået set de foregående sæsoner et andet sted.

Der er over 600 titler at vælge imellem på YouBio, men det kniber med at finde danske film. Der er faktisk mere dansk indhold på Netflix.

YouBio er endnu ikke at finde på ret mange platforme, og det er noget af et fartdump at betale 495 kroner for en YouBio-boks, der primært fungerer med YouSees produkt.  

Så er der ikke langt op til Apple TV til 850 kroner, der kan meget mere og virker med Netflix.

Du skal vælge YouBio...:
Hvis du vil have en streamingtjeneste, der byder på et væld af forholdsvis nye film og tv-serier. Der er ikke uendeligt mange titler, men der er alligevel et bredt udvalg. Hvis du samtidig gerne vil leje helt nye film i ny og næ, gør YouBio det nemt for dig.

Karakter: 4/6

Læs videre på side 5 ->

(og brug eventuelt indholdsfortegnelsen til højre)

ViaPlay - Film, serier og pumpet med reality

ViaPlay er uden tvivl testens store positive overraskelse. Netflix og HBO Nordic har fået massevis af omtale på det seneste, og forventningerne har været høje.

Til gengæld har der ikke været meget snak om ViaPlay, og derfor er det måske også lidt nemmere at imponere, selv om streamingtjenesten har været tilgængelig herhjemme meget længe sammenlignet med konkurrenterne.   

Det er ViaSat, der står bag ViaPlay, og som er kendt for sine tv-pakker og især TV3-kanaler.

Det bærer streamingtjenesten i høj grad præg af, da en del af indholdet stammer fra tv-produktioner.

Oprindelig hed ViaPlay egentlig Viasat OnDemand, men skiftede navn i 2011.

Et abonnement på film og tv-serier koster 79 kroner om måneden. Det er muligt at smide 199 kroner, og dermed er der også adgang til live sportsudsendelser af alt fra Premier League-fodbold til golf og boksning.

Hvad er der på hylderne: 
ViaPlay skiller sig ud ved at have rigtig meget dansk produceret indhold. Det er primært reality-tv, som stammer fra TV3-kanalerne. Der er også et udvalg af amerikanske tv-serier som Spartacus, Ugly Betty, Mad Men og Lost.

Filmudvalget består af en blanding af nye og lidt ældre film. Ligesom YouBio kan ViaPlay præsentere flere film forholdsvis kort tid efter, at de er kommet på dvd.

Styrker:
ViaPlay har været dygtig til at udbrede sig på rigtig mange platforme, og det er næst efter Netflix den tjeneste, som der er adgang til på mest udstyr fra mobiltelefoner til fladskærme og konsoller.

Der er en god balance mellem nye film, udenlandske tv-serier og egenproduceret indhold fra TV3-universet, og det er muligt at se tv-udsendelser online, før de bliver sendt i fjernsynet.

Alt i alt er der et godt og bredt udvalg.

Ligesom Netflix tilbyder ViaPlay en måneds gratis prøveabonnement, hvilket er et stort plus.  
  
Svagheder:
Alt for meget indhold er i SD-kvalitet, selv nyere film, og det ser ikke kønt ud på fladskærmen i stuen.

Hvis du allerede har adgang til TV3's produktioner via kabel-tv bliver en stor del af indholdet desuden ligegyldigt, medmindre du gerne vil gense parceremonien i Paradise Hotel endnu engang eller vil smugkigge på kommende udsendelser. 

Det er stadig lidt teknisk knas hist og pist, og på et blot to år gammelt Samsung Smart-tv er ViaPlay-app'en eksempelvis ikke i stand til at vise HD-film, men udelukkende SD-film.

Nogle af tv-serierne mangler de allernyeste sæsoner.  

Du skal vælge ViaPlay...:
Hvis du vil have en streamingtjeneste, der byder på et interessant miks af film, tv-serier og dansk produceret indhold. Det giver mest mening, hvis du ikke allerede har adgang til TV3-universet, men tjenesten kan alligevel anbefales alene på sit katalog af film og udenlandske tv-serier.

Karakter: 4/6

Læs videre på side 6 ->

Det bedste af det bedste

Den gode nyhed er, at vi har fået rigtig mange streamingtjenester at vælge mellem, og vi kan nyde næsten ubegrænsede mængder af film samt tv-serier, når vi har lyst - uanset om det er foran fladskærmen i stuen eller i bussen på vej til arbejde.

Den dårlige nyhed er, at der ikke rigtig er nogen af de nuværende streamingtjenester, som er fuldkommen suveræn.

De har alle mangler og mere eller mindre alvorlige børnesygdomme.  

Det rette valg for dig

Valget af den rette streamingtjeneste for dig handler i høj grad om, hvordan dit brugsmønster er, og hvilket indhold du godt kan lide. 

Vil du blot se et par film om måneden, men til gengæld kun forholdsvis nye udgivelser?

Eller vil du bare have det størst mulige tag-selv-bord og adgang til massevis af tv-serier og film, herunder mange klassikere?

Eller er du serie-junkie, der ikke kan vente på, at de bedste amerikanske serier bliver vist på dansk tv?

Netfllix vinder

Overordnet set er der dog én streamingtjeneste, som er lidt bedre end de andre. 

Vi vælger derfor at kåre Netflix som det aktuelt bedste tilbud. 

Streamingtjenesten fungerer på rigtig meget af den elektronik, som du allerede ejer, og derfor skal du formentlig ikke investere i nyt for at få adgang til en enorm mængde film og tv-serier

Desuden er det den mest familievenlige streamingtjeneste, som flere i husstanden kan have glæde af - endda samtidig. 

Netflix skal have ros for at tilbyde en måned gratis prøveabonnement til nye kunder. Så må vi leve med, at indholdet på ingen måde er så omfattende og nyt som den amerikanske version.

Det er dog tankevækkende, at Netflix alligevel har flere danske film end de andre tjenester - og her tænkes især på YouBio. 

ViaPlay overrasker

Det er svært at finde en sikker andenplads på listen over de bedste streamingtjenester, da feltet klumper sammen. 

Vi vælger dog at tildele ViaPlay sølvmedaljen, og det er på baggrund den gode og store blanding af danske programmer, udenlandske tv-serier og forholdsvis nye film.

Det trækker bestemt heller ikke ned, at ViaPlay virker på rigtig megen elektronik, og den første måned er gratis. En rigtig positiv overraskelse. 

Tredjepladsen går til YouBio, der har mange helt nye film og tv-serier at vælge imellem, men som med en månedlig pris af 99 kroner er 20 kroner dyrere end Netflix og ViaPlay. 

Der er plus i karakterbogen for at kunne vise en del HBO-serier  stort set samtidig med HBO Nordic, mens vi ikke er helt begejstrede for den måde leje- og abonnementsfilm flyder sammen. Det lugter lidt af, at YouSee skal vride ekstra penge ud af dig på en nem måde.  

På fjerde- og sidstepladsen ender HBO Nordic.

Mens vi egentlig har stor sympati for HBO Nordic og rigtig godt kan lide at få serier serveret lynhurtigt efter de har været bragt i USA, så piner de tekniske udfordringer os.

Med tiden vil der formentlig komme styr på sagerne, men lige nu er det altså noget rod meget af tiden. Bindingsperioden på seks måneder er vi heller ikke fans af, også selv om den kan fjernes ved at betale 129 kroner om måneden - eller hele 50 kroner mere end Netflix eller ViaPlay.

Det virker for os som om HBO Nordic overvurderer sit eget produkt, især da streamingtjenesten tilbyder adskillige serier, der ikke indeholder de nyeste sæsoner.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere