Smartphone-sensor aflurer din kode

En helt almindelig smartphone indeholder talrige sensorer, der samler data fra omgivelserne. Det kan blive en sikkerheds-risiko.

Sikkerhedsforskere har nu afsløret, at telefonens indbyggede accelerometer kan bruges til at aflure brugerens pin-kode eller det særlige mønster, som man skal tegne på skærmen for at låse telefonen op. Det er typisk meget let at få fat i data fra telefonens accelerometer og andre sensorer med en app på den mobile enhed. Det skriver BBC.

Et accelerometer samler typisk data om bevægelser i tre dimensioner; fra side til side, frem og tilbage og op og ned. Det bruges i mange spil og andre applikationer. Men professor Adam J. Aviv fra Swarthmore College i Pennsylvania har opdaget, at disse sensordata også kan bruges til at regne ud, hvor brugeren har trykket på skærmen, når man låser enheden op med en pinkode eller et mønster.

"Det fungerer forbavsende godt", siger professoren, der har lavet en hel "ordbog" med tryk på skærmen. Efter de første fem gæt var softwaren i stand til at gætte den rigtige pin-kode omkring halvdelen af tiden.

Forskerne mener, at der er tale om et generelt problem i smartphones. Der kommer stadig flere sensorer i de nye modeller - alt fra kameraer og mikrofoner til følere, der registrerer temperatur, magnetfelt og bevægelser - men det halter stadig med sikkerheden. Dermed kan telefonen forvandles til en mobil overvågnings-station.

"Flere sensorer i smartphones betyder, at der er mange flere data, som flyder gennem disse enheder, og dermed er det helt kritisk at beskytte dem," siger Kevin Mahaffey fra sikkerhedsfirmaet Lookout.

Typisk er det sådan, at brugeren ikke skal give tilladelse til, at en app kan samle data fra telefonens accelerometer, selvom programmet ikke har en legitim grund til at hente disse data. Sådanne sensor-data bliver ikke regnet som følsomme. Men forskerne har nu vist, at de kan indeholde meget sikkerheds-kritiske informationer.

Der er andre forskere, som forsøger at bruge telefonens gyroskop og andre sensorer til at finde frem til brugerens koder.  

"Vi bruger disse enheder på en anden måde end traditionelle computere, fordi vi holder dem i hånden, og det betyder, at informationer kan lække til enhedens sensorer," lyder budskabet fra professoren.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.