EU vil redde bredbånd på elledninger

EU skyder 68 millioner kroner i et forskningsprogram, som skal fastlægge standarder for bredbåndskommunikation over elnettet. Det skal give nyt liv til en teknologi, som de store spillere ellers har dømt død og borte.

EU forsøger nu at redde en af de bredbåndsteknologier, som engang så mest lovende ud - nemlig datakommunikation via almindelige elkabler.

Det sker ved at yde et tilskud på 68 millioner kroner til en industrigruppe, som vil fastlægge standarder for powerline communications (PLC), som er det engelske udtryk for data sendt over elnettet.

Fordelen ved elledninger er, at de går indtil stort set hvert eneste hjem i den vestlige verden. Forsøget på at udnytte dem til bredbåndskommunikation er derfor lige så oplagt, som det hidtil har været forgæves.

Alle har forladt området

En efter en har de store spillere forladt området, fordi teknologien viste sig for dyr til at konkurrere med først og fremmest ADSL på telefonnettet.

I 1999 hoppede canadiske Nortel fra. I 2001 sagde Siemens farvel til området, mens også nogle af de største tyske elselskaber tilkendegav, at de ikke kunne få bredbåndsforretningen til at hænge sammen.

Et af de største problemer for elselskaberne har været, at bredbånd på elnettet ikke er standardiseret. Det betyder, at forbrugerne kun fik gavn af deres egen leverandørs teknologiske landvindinger og ikke kunne skifte leverandør.

Nu er der kun en enkelt, betydende leverandør tilbage på markedet - nemlig schweiziske Ascom, som også er med i den industrigruppe, som har fået EU-penge. Ascom leverer også udstyret til Energi Randers, som kører det eneste offentligt kendte danske forsøg med bredbånd over elledninger.

- I dag har vi et antal proprietære systemer i brug rundt omkring i Europa med hver deres styrker og svagheder. Hvis powerline communications skal blive en rentabel forretning, så er standardisering altafgørende, siger Michael Koch, en af stifterne af Open PLC European Research Alliance.

- Vi etablerer komiteer, som skal arbejde tæt sammen med både europæiske og andre internationale standardiseringsinstitutioner. Vi skal væk fra proprietære systemer, tilføjer han.

EU-Kommissionen er villig til at støtte udviklingen af teknologien, fordi den måske kan gøre det muligt at tilbyde bredbånd i egne, hvor telenettet ikke er veludbygget.

Båndbredden i data sendt på elnettet har traditionelt været angivet til et sted mellem 1,5 og 2 Mbit/s. Det er nogenlunde den samme hastighed som de hurtigste ADSL-opkoblinger i dag. Allerede nu bliver der dog talt om at sende 10 Mbit/s over elnettet.

Andre problemer har været den begrænsede rækkevidde og at bortfiltrere den støj, som elektriske apparater laver på elnettet.

Open PLC European Research Alliance består af 35 medlemmer, energiselskaber, teleudstyrsproducenter, konsulentvirksomheder og universiteter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere