Telia klar med bredbåndstelefoni

Svensk-finske Teliasonera lancerer som det første selskab i Norden telefoni over bredbåndslinier. Kunden får tildelt sit eget telefonnummer og kan således ringes op på computeren og undvære sit traditionelle telefonabonnement. En teleanalytiker er fuld af lovord, men Telia har endnu ikke besluttet, om produktet kommer til Danmark.

Drop telefonen og ring fra computeren via din bredbåndslinie. Det har hidtil været mere teori end praksis, men svensk-finske Teliasonera er nu klar med det første tilbud om ægte bredbåndstelefoni, foreløbig dog kun til svenske kunder.

Det særlige ved Telias tilbud er, at kunderne også kan ringes op på deres computer.

Der findes i forvejen tusindvis af tjenester, som gør det muligt ringe fra pc'en til en anden pc eller en almindelig telefon. Men så skal man stadig selv have telefon for at kunne modtage opkald.

Kan droppe abonnementet

Med Telias bredbåndstelefoni bliver kunden og dermed computeren i stedet tildelt et almindeligt telefonnummer, som alle kan ringe til - til helt normal takst vel at mærke.

Kunderne kan derfor spare fastnetabonnementet og nøjes med bredbåndstelefoni, der i Sverige koster en abonnementsafgift på 66 kroner om måneden. Det er godt halv pris af et fastnetabonnement hos TDC herhjemme.

Telia tilbyder sin pc-telefoni til alle bredbåndskunder i Sverige. Men man behøver altså ikke at købe sin ADSL-opkobling hos selskabet selv.

Med i pakken er desuden de funktioner, som er kendt fra internet-telefoni-tjenester. Det er gratis at ringe til andre, som benytter bredbåndstelefoni, og der er mulighed for videotelefoni, hvis der er koblet web-kamera til pc'en. Telia tager sine sædvanlige takster for opkald til almindelige telefoner og mobiltelefoner.

Dansk direktør interesseret

Med produktet håber Telia blandt andet at vinde nogle af de kunder tilbage, som er koblet på de bredbånds-bynet, som er meget udbredte i Sverige. Også direktøren for Telias danske fastnetforretning, Peter Bredgaard, er stærkt interesseret i bredbåndstelefoni.

- Det er et spændende produkt, men det er endnu for tidligt at sige, om vi kommer med det i Danmark eller ej, fortæller han.

Peter Bredgaard arbejder lige nu med andre projekter, som først skal på markedet, og som han ikke vil fortælle nærmere om.

Direktør Torben Rune fra telekonsulentfirmaet Netplan er dog ikke i tvivl om, at den ægte bredbåndstelefoni vil komme til Danmark i løbet af i år. Indtil videre er det kun bredbåndsselskabet Arrownet, som tilbyder noget lignende på et bynet i Ishøj.

- Det er stærkt at lave sådan et produkt, så Telia kan tage trafik fra andre udbydere, siger han.

"Visionært set"

Den bemærkning skyldes blandt andet, at Telia har valgt at se stort på risikoen for at kannibalisere sin egen forretning ved at trække kunder fra den traditionelle fastnetforretning over på det billigere bredbåndsprodukt.

- Det er meget visionært set. Teleselskaberne over en bred kam ned gennem Europa er slet ikke nået så langt i erkendelsen af deres fremtidige rolle. I yderste konsekvens bliver de rene bredbåndsoperatører. De skal holde styr på vores numre og route samtalerne. Hvis Telia kan tjene 80 kroner på det, så er det meget godt gået, siger Torben Rune.

- De gamle selskaber er nødt til at reagere på den nye teknologi. Hvis de bliver ved at stikke hovedet i busken, så graver de deres egen grav, tilføjer han.

Ifølge Torben Rune vil Telia ganske enkelt kunne eksportere bredbåndstelefoni til Danmark. Her vil selskabet endda kunne tilbyde kunderne, at de kan beholde deres eksisterende telefonnummer.

Ip-telefon følger

Ifølge en pressemeddelelse fra Telia kræver bredbåndstelefonien blot, at opkoblingen har en hastighed på mindst 128 kilobit per sekund i begge retninger, og det har så godt som alle bredbåndsforbindelser i Danmark.

Torben Rune påpeger dog, at produktet efter alt at dømme også kræver, at kunden har en fast ip-adresse.

Telia baserer bredbåndstelefonien på software fra det svenske selskab Hotsip. Indtil videre er det ikke muligt at slutte en ip-telefon til bredbånds-routeren for på den måde at undgå at skulle bruge pc'en til at snakke fra. Men Torben Rune er overbevist om, at det kommer meget snart.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere