Artikel top billede

Nu kommer Firefox OS

De første smartphones med Firefox OS kommer i løbet af de næste måneder.

På den store mobil-messe Mobile World Congress i Barcelona har to producenter præsenteret de første kommercielle smartphones med Firefox OS: Alcatel One Touch og ZTE Open. Begge er forholdsvis simple telefoner, som ikke kan måle sig med iPhone eller de bedste Android-modeller.

ZTE Open indeholder således en lidt ældre single-core-processor fra Qualcomm, 256 MB RAM og 512 MB internt lager. Det lille 3,5-tommers display har en begrænset opløsning på 480 x 320 billedpunkter og kameraet kan kun skyde billeder med 3,2 megapixel.

Den nye Firefox OS telefon fra Alcatel er heller ikke meget hurtigere. Alcatal One Touch Fire har også en Qualcomm-processor og 256 MB hukommelse.

Kinesiske Huawei kommer desuden med en ny Firefox OS telefon senere i år.

Men alligevel er der meget store forventninger til Firefox OS. En række af de største teleselskaber - herunder tyske Telekom, spanske Telefonica og amerikanske Sprint - er gået sammen om at støtte den mobile platform.

Faktisk er der hele 17 teleoperatører som partnere, og listen omfatter også norske Telenor, kinesiske Unicom og det største teleselskab i Sydamerika, America Movil.

Det blev annonceret på et pressemøde i Barcelona inden åbningen af mobil-messen, hvor Mozilla også kunne vise en næsten færdig version af Firefox OS.

Teleselskaberne satser på, at Firefox OS vil skabe mere konkurrence i et marked, der er domineret af Apple og Googles Android.

De første telefoner med Firefox OS kan købes fra andet kvartal, og de skal i første omgang sælges i lande som Polen, Spanien, Mexico og Brasilien, hvor der er en større efterspørgsel efter forholdsvis billige telefoner.

Mozilla har forsøgt at tiltrække udviklere til platformen med de såkaldte Firefox OS App Days, hvor der er mulighed for at lære om platformen og få undervisning af Mozillas egne udviklere.

Der findes allerede en Firefox OS Simulator, så man kan teste sine mobile apps på en almindelig computer.

Webbaseret platform

Der er stor spænding omkring den nye mobile platform, som er et direkte angreb på Google (Android), Apple (iOS) og Microsoft (Windows Phone).

Firefox OS er et meget slankt Linux-baseret styresystem, som kun består af en kernel, nogle drivere og web-motoren Gecko, mens hele brugerfladen er skabt i HTML5. Det gælder også for telefoni- og sms-delen.

På de mobile platforme spiller Firefox-browseren i øjeblikket kun en mindre rolle, og den er ved at blive overhalet af Googles Chrome på almindelige computere.

De fleste af Mozillas indtægter kommer fra Google og de andre store søgemaskine-firmaer, som betaler for søgninger fra søgefeltet i Firefox-browseren. Her kan brugerne selv vælge, om de vil bruge Google, Bing eller en helt anden søgemaskine.

Nu er der store forventninger til Firefox OS. Det kommer sent. Google kunne allerede for tre år siden lancere sit browser-baserede Chrome OS. Mozilla har optimeret sin browser Firefox til Android, men det er alligevel svært at konkurrere med Googles egen Chrome browser på den mobile platform.

Det bliver anderledes nu, hvor Mozilla har sit eget operativsystem. Det anslås, at Firefox OS kan erobre 1 pct. af det globale smartphone-marked i 2013.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere