Artikel top billede

Groupon-stifter sparket ud - men kan grine hele vejen til banken

Den fyrede firmachef kan trøste sig med gigantisk formue.

Internet-kometen Groupon voksede sig hurtigt til at blive en milliard-virksomhed og nettets absolutte "darling", men selskabets fald har været næsten lige så dramatisk. I sidste uge besluttede bestyrelsen at sige farvel til den 32-årige stifter og chef for firmaet, Andrew Mason, som får ansvaret for den seneste tids nedtur.

Men der er nu ingen grund til medlidenhed. Andrew Mason forlader selskabet med aktier til en værdi af omkring 1,2 mia. kr. Det fortæller avisen Wall Street Journal og henviser til en meddelelse fra selskabet til det amerikanske børstilsyn SEC.

Mason ejer stadig 7,1 pct. af selskabets aktier, og han trak 160 mio. kr. ud af selskabet allerede inden børsnoteringen.

Men faktisk kunne hans aktieformue være meget større. Groupon gik på børsen den 4. november 2011, og dengang havde Masons aktier en værdi på 8,2 mia. kr. Efter børsnoteringen er værdien faldet med 85 pct.

På én enkelt dag faldt aktiekursen med 21 pct. sidste år efter et skuffende regnskab, hvor selskabet både måtte rapportere om et fald i antallet af nye kunder og en svagere omsætning end ventet.

Groupon er dermed et af de mange teknologi-selskaber, der har klaret sig rigtig dårligt på børsen. Facebook ligger også langt under den oprindelige kurs.

Hos Groupon kan virksomheder tilbyde rabatkuponer, men tilbuddet gælder først, hvis et bestemt antal kunder har sagt ja. Groupon beholder en provision, som typisk er halvdelen af rabatkuponens værdi.

Mange investorer og analytikere tvivler efterhånden på, om forretningsmodellen for Groupon overhovedet kan fungere. Flere af konkurrenterne har allerede givet op.

Problemer med regnskabspraksis har også svækket markedets tillid til Groupon. I 2011 måtte det amerikanske børstilsyn SEC tvinge Groupon til at ændre sine regnskabsmetoder - og det betød, at selskabets omsætning med ét slag blev halveret.

Hele Groupon-chefens morsomme farvelbrev kan læses hos The Atlantic.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere