Artikel top billede

Klon-krige ryster app-verden

Kloner har udviklet sig til et stort problem for app-udviklere.

Det er ikke længere nok at få en genial idé til en app for at få succes. Mange app-udviklere oplever, at deres ideer bliver stjålet af "klonere", der efterligner deres programmer eller bruger deres navn og logo for at lokke kunderne på vildspor. Det skriver Wall Street Journal, som mener, at der er tale om "klon-krige".

Det er typisk de mest populære apps, som bliver kopieret i stor stil. Et af eksemplerne er den populære applikation WhatsApp til mobile beskeder. Hvis man søger efter "WhatsApp" i Googles Play-butik, finder man et stort antal andre applikationer, der bruger samme navn. Det er blandt andet kloner som WhatsApp Nearby, Whatsapp Friends og Whatsapp Add Me.

De kommer fra et helt andet firma, men de bruger samme navn for at tiltrække brugere, og de har allerede nået flere hundredtusinde downloads.

Hos det rigtige WhatsApp bekræfter man, at kloner har udviklet sig til en seriøst problem. "De skader vores brand og skaber forvirring," lyder meldingen fra selskabet.

WhatsApp koster seks kroner i Apples App Store og er gratis i Google Play, men koster dog 6 kr. efter det første år. Mange af klonerne er gratis, men pengene tjenes på annoncer.

Der er også risiko for, at klonerne kan indeholde malware, der har udviklet sig til et stigende problem på Android-platformen.

Der er forskellige slags kloner. Nogle bruger blot navnet eller logoet fra en kendt app, mens andre er en komplet kopi af den oprindelige app.

Sikkerhedsfirmaet Lookout fortæller, at man har fundet en ny type malware i en klon af spillet  "Angry Birds Space". Denne malware sender sms-beskeder fra telefonen til dyre betalingsnumre.

Kloning er især et problem i de alternative app-butikker til Android, der bruges i lande som Kina, hvor den officielle Google Play butik ikke er tilgængelig.

Men der er også mange kloner i Googles egen app-store, og selv Apple er ramt af problemet, selv om kontrollen er mere streng i firmaets app-butik.

Apple overlader det typisk til udviklerne selv at nå til enighed i klon-sager, men det kan tage lang tid, og så er skaden allerede sket.

Wall Street Journal har talt med udvikleren bag tre Whatsapp-kloner, som erkender, at han ikke har retten til at bruge navnet. Men han mener, at hans apps skaffer flere brugere til det rigtige WhatsApp.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Efter kæmpeinvestering: Danske Dixa skal firdoble antallet af udviklere
På halvandet år skal det unge it-selskab Dixa firdoble holdet af produktudviklere fra 75 til 300. Sådan lyder ambitionen hos det danske selskab, der netop har modtaget en kapitalindsprøjtning på 660 millioner kroner.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.