Artikel top billede

Mobilen sladrer: Sådan afsløres din identitet

Når du bevæger dig rundt med din mobil efterlader du et usynligt spor, der afslører hvem du er.

Det er efterhånden helt normalt at mobile applikationer bruger lokationsdata til at levere skræddersyede tjenester og annoncer. Men nu advarer forskere om, at dine lokationsdata kan afsløre mere om dig, end du måske tror. Faktisk kan en mobilbrugers bevægelsesmønster bruges til at identificere den enkelte person - det er lige så unikt som et fingeraftryk. Det skriver BBC.

Forskerne har analyseret bevægelsesdata for 1,5 millioner brugere i en periode på 15 måneder og konstaterer at hver enkelt person har sit helt eget, personlige mønster. Med blot fire reference-punkter er det muligt at identificere 95 procent af alle individer.

Selvom vi måske opfatter vores bevægelser som tilfældige, så flytter de fleste mennesker sig typisk mellem de samme steder - hjemmet, arbejdet, supermarkedet. Det er også helt normalt, at man f.eks. tager den samme rute til arbejde eller skole hver dag.

Derfor hjælper det heller ikke noget, at bevægelsesdata er anonymiserede - altså at man har fjernet navnet på brugeren. For brugerens identitet ligger alligevel gemt i disse data.

Et eksempel er, at producenter af satellit-navigation bruger data fra GPS-enheder og mobiltelefoner til at forbedre deres trafikinformationer ved at beregne, hvor hurtigt brugerne bevæger sig. Navnet på den enkelte bruger gemmes ikke, men alligevel kan man altså identificere brugeren ved at kigge på disse data, mener forskerne.

"I 1930'erne fandt man ud af, at du har brug for at måle 12 punkter for at identificere et unikt fingeraftryk. Vi har gjort akkurat det samme, men vi har brugt mobildata i stedet. Den måde vi bevæger os på og vores adfærd er så unik, at fire punkter er nok til at identificere 95 pct. af alle mennesker," siger forskeren Yxes-Alexandre de Montjoye fra Massachusetts Institute of Technology.

Han henviser til, at disse lokationsdata bliver delt med mange programmer og dermed også er tilgængelige for andre. Forskerne håber at starte en debat om, hvordan lokationsdata bliver brugt.

"Det er ikke vore hensigt at fremstille det som en 'Big Brother' situation, hvor det ser som om 'vi ved alt om dig'. Men vi viser, at selvom der ikke er noget navn eller mailadresse, så er det stadig personlige data, som skal behandles forsigtigt," siger forskeren.

Hele artiklen om identificering af brugere med lokationsdata kan læses i Scientific Reports.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Hvordan ser kundetilfredshed ud i det moderne kontaktcenter?
Det er simpelt: Dine kunder får de svar, som de har brug for, gennem deres fortrukne kanal, med forbløffende hastighed. Gå ikke glip af denne e-bog, hvor vi gennemgår alt hvad du behøver at vide omkring Cisco Webex Contact Center.