Artikel top billede

Mobilen sladrer: Sådan afsløres din identitet

Når du bevæger dig rundt med din mobil efterlader du et usynligt spor, der afslører hvem du er.

Det er efterhånden helt normalt at mobile applikationer bruger lokationsdata til at levere skræddersyede tjenester og annoncer. Men nu advarer forskere om, at dine lokationsdata kan afsløre mere om dig, end du måske tror. Faktisk kan en mobilbrugers bevægelsesmønster bruges til at identificere den enkelte person - det er lige så unikt som et fingeraftryk. Det skriver BBC.

Forskerne har analyseret bevægelsesdata for 1,5 millioner brugere i en periode på 15 måneder og konstaterer at hver enkelt person har sit helt eget, personlige mønster. Med blot fire reference-punkter er det muligt at identificere 95 procent af alle individer.

Selvom vi måske opfatter vores bevægelser som tilfældige, så flytter de fleste mennesker sig typisk mellem de samme steder - hjemmet, arbejdet, supermarkedet. Det er også helt normalt, at man f.eks. tager den samme rute til arbejde eller skole hver dag.

Derfor hjælper det heller ikke noget, at bevægelsesdata er anonymiserede - altså at man har fjernet navnet på brugeren. For brugerens identitet ligger alligevel gemt i disse data.

Et eksempel er, at producenter af satellit-navigation bruger data fra GPS-enheder og mobiltelefoner til at forbedre deres trafikinformationer ved at beregne, hvor hurtigt brugerne bevæger sig. Navnet på den enkelte bruger gemmes ikke, men alligevel kan man altså identificere brugeren ved at kigge på disse data, mener forskerne.

"I 1930'erne fandt man ud af, at du har brug for at måle 12 punkter for at identificere et unikt fingeraftryk. Vi har gjort akkurat det samme, men vi har brugt mobildata i stedet. Den måde vi bevæger os på og vores adfærd er så unik, at fire punkter er nok til at identificere 95 pct. af alle mennesker," siger forskeren Yxes-Alexandre de Montjoye fra Massachusetts Institute of Technology.

Han henviser til, at disse lokationsdata bliver delt med mange programmer og dermed også er tilgængelige for andre. Forskerne håber at starte en debat om, hvordan lokationsdata bliver brugt.

"Det er ikke vore hensigt at fremstille det som en 'Big Brother' situation, hvor det ser som om 'vi ved alt om dig'. Men vi viser, at selvom der ikke er noget navn eller mailadresse, så er det stadig personlige data, som skal behandles forsigtigt," siger forskeren.

Hele artiklen om identificering af brugere med lokationsdata kan læses i Scientific Reports.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere