Artikel top billede

Ny dom forbyder videresalg af digital musik

En amerikansk domstol har nu forbudt videresalg af musikfiler hos Redigi, som snart kommer til Europa med sin omstridte tjeneste.

Så er Redigi igen løbet ind i problemer med sit salg af brugte digitale mp3-filer. Redigi har længe været en torn i øjet på pladeselskaberne, og nu har ét af dem - Universal Music-datterselskabet Capitol Records - vundet en principiel sejr ved en amerikansk domstol. Ifølge New York Times har dommeren afgjort, at videresalg af mp3-musik krænker pladeselskabernes copyright.

Hos Redigi kan brugerne sælge den musik, som de har købt hos Apple, Amazon eller andre musikbutikker. Men dommeren mener, at videresalget kun må ske, hvis rettigheds-haveren har godkendt det. Nu vil Redigi anke afgørelsen.

Redigi mener, at dommerens afgørelse kun gælder for den første version af selskabets teknologi, mens de nyere versioner ikke er omfattet.

Samtidig med at Redigi har problemer i sit hjemland USA, forbereder tjenesten en europæisk lancering.

Tjenesten er klar i de første europæiske lande til juni, og flere skulle følge til næste år. Selskabet vil snart afsløre, hvilke lande der bliver de første.

Umuligt at sælge den samme fil flere gange

For at sælge musik på Redigi skal man hente en softwareklient, der kontrollerer, om musikken er købt lovligt. Det er ikke tilladt at bruge platformen til at sælge musik, der er rippet fra cd'er eller hentet fra fildelingstjenester.

Når en sang bliver sat til salg, bliver den samtidig slettet på sælgerens computer og de enheder, hvor musikbiblioteket er synkroniseret med denne. Det skal forhindre, at man kan sælge den samme musikfil flere gange.

Redigi hævder, at denne fremgangsmåde er juridisk holdbar. Pladeselskaberne mener dog, at Redigi hverken kan være sikker på, at musikken er købt lovligt eller faktisk bliver slettet hos sælgeren. Derfor har musikfirmaet EMI krævet en erstatning på 150.000 dollar for hver sang, der er solgt på tjenesten.

EMI mener, at salget af brugte mp3-filer krænker selskabets copyright og henviser til de licensaftaler, der er indgået med musikbutikker på nettet. Her har pladeselskabet sikret sig de eksklusive rettigheder til at distribuere musikken online.

Men Redigi mener, at man overholder den amerikanske lovgivning. Firmaet sammenligner sig selv med en gadebutik, der sælger brugte plader og cd'er, og henviser til den såkaldte "first sale" regel, som betyder, at kunden har lov til at sælge varen videre.

I Europa har EU-domstolen allerede afgjort, at det er lovligt at videresælge software - også selv om den er købt som download. EU-dommerne har ikke taget stilling til, om det også skal gælde for andre typer af indhold, men det regnes for sandsynligt.

Som det næste vil Redigi kaste sig over salget af brugte e-bøger. Senere bliver det også muligt at sælge film, spil og anden software. Redigi skal dermed fungere som en markedsplads for alle former for digitalt indhold.

Selskabet mener, at man dermed kan frigøre en værdi på milliarder af dollar, som lige nu ligger gemt i musik og andre digitale filer, som brugerne har liggende uden at kunne sælge dem igen.

Amazon kan blive konkurrent

Det ser ud til, at Amazon snart kan blive en konkurrent til Redigi. Selskabet har netop fået tilkendt et patent på en sekundær markedsplads for digitale varer.

Det nye Amazon-patent beskriver en "copy and delete" mekanisme, hvor en kopi af det solgte indhold bliver overført til køberen - hvorefter den gamle kopi hos sælgeren så bliver slettet.

Amazon har ikke selv bekræftet, at man vil sælge brugte e-bøger eller andre digitale varer i et brugtmarked, men selskabets størrelse kan gøre at netgiganten hurtigt kan blive dominerende på dette felt, hvis man vælger at åbne en sådan markedsplads.

Men Amazon kunne også nøjes med at bruge patentet til at lukke andre markedspladser og dermed forhindre ethvert salg af brugt digitalt indhold.

Kindle-ejere har allerede mulighed for at "udlåne" e-bøger til deres venner. Den pågældende bog er så ikke tilgængelig på den oprindelige enhed, så længe den er "lånt ud".

Denne lånefunktion kunne nemt udbygges til et rigtigt salg af brugte e-bøger, hvor Amazon så kan håndtere transaktionen og sørge for, at den oprindelige bog bliver helt slettet.

Der er dog afgørende forskelle mellem fysiske og digitale produkter, selvom Redigi gerne vil kalde sig selv for et loppemarked.

Et digitalt produkt kan i princippet kopieres et uendeligt antal gange. Hver kopi er perfekt. Der er ingen kvalitetstab. Der er ingen fedtpletter eller knækkede sider eller tobakslugt. Det er fuldstændig det samme produkt.

Det er altså ingen grund til at købe en ny e-bog, hvis man kan vælge en billigere brugt. Det kan blive en alvorlig udfordring for Amazon og andre sælgere af e-bøger, som i forvejen forsøger at holde priserne oppe på niveau med papirbøger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.