Artikel top billede

Mars-robottens lillebror skal køre rundt på Grønland

NASA sender nu en selvkørende robot til Grønland for at måle indlandsisens tykkelse.

Det er ikke kun Mars, der skal udforskes med robotter. Nu vil NASA også sende en selvkørende robot på opdagelsesrejse til Grønland. Det er en mere simpel model end robotten Curiosity, der landede på Mars i august sidste år.

NASA fortæller, at robotten Grover skal testes mellem den 3. maj og 8. juni i den højeste del af Grønland. Her skal den autonome robot selv køre rundt og måle isens tykkelse.

Navnet er en forkortelse for Greenland Rover and Goddard Remotely Operated Vehicle for Exploration and Research.

Robotten har en længde på to meter, og den vejer omkring 400 kilo. Den henter energi fra solpaneler og kører rundt med en beskeden hastighed på 2 km/t. Robot er udstyret med en jordradar og forskellige andre instrumenter.

Forskerne fortæller, at Grover i første omgang skal kommunikere med basislejren over Wi-Fi inden for en afstand på fem kilometer, men senere skal den skifte til satellit-kommunikation.

Til juni vil forskerne også teste en anden selvkørende robot, Cool Robot, som skal samle data om isen og atmosfæren i Arktis.

Forældet teknologi

Som ComON kunne fortælle sidste år, er computerne i NASA's robotter forholdsvis primitive. Mars-robotten Curiosity indeholder to redundante computere med hver en processor på op mod 200 MHz, 256 MB hukommelse og 2 GB Flash-lagerplads.

De tekniske specifikationer er altså mindre imponerende end de smartphones, som de fleste af os går rundt med i lommen.

Men NASA har ekstremt store krav til driftssikkerheden og bruger kun gennemprøvet teknologi, der allerede er testet i rummet. Det er trods alt ikke muligt at sende en tekniker til Mars og udskifte en komponent, hvis den går i stykker.

Forbindelsen mellem Mars og Jorden er heller ikke imponerende hurtig. Det anslås, at robotten sender omkring 30 MB om dagen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.