Artikel top billede

Microsoft læser med i dine Skype-beskeder

Hvis du sender links i dine Skype-beskeder, kan du regne med, at de hurtigt får besøg af Microsoft.

En gruppe privacy-aktivister har tidligere sat spørgsmålstegn ved, om vi kan stole på, at Skype-kommunikation er helt fortrolig. I et åbent brev har de krævet, at Microsoft skal forholde sig til dette som ejer af Skype.

Ifølge tyske heise security er der nu tegn på, at Microsoft faktisk snager i brugernes Skype-chat. Hvis du sender et link i chatten, er der nemlig en god chance for, at denne adresse senere får besøg fra Microsoft.

Det startede med en henvendelse fra en bruger, som undrede sig over usædvanlig trafik i sit netværk. Det viste sig, at en ip-adresse fra Microsoft i Redmond havde forsøgt at kalde en https-adresse, som den pågældende bruger lige havde sendt til en anden bruger på Skype.

Det ser altså ud til, at Microsoft-software har plukket https-adressen ud af chatten og forsøgt at kalde den for at se, hvor den peger hen. I modsætning til almindelige http-adresser bliver https brugt til sikker, krypteret kommunikation.

Hos heise security har man efterfølgende forsøgt at genskabe dette scenarie ved at sende adresser til hinanden på Skype-chatten. Ganske rigtigt; efter nogle timer kunne man læse i logfilerne, at en Microsoft-server havde forsøgt at kontakte de pågældende adresser.

Det er især alvorligt, fordi der netop er tale om https-adresser, hvor selve adresselinjen kan indeholde sessionsdata, login-navne og andre fortrolige oplysninger.

Èn af adresserne pegede mod en privat folder hos en cloud-tjeneste, som kun kunne tilgås med dette specielle link. Men alligevel havde Microsoft altså kopieret adressen fra Skype og selv forsøgt at kontakte den.

Efterfølgende har den tyske nyhedstjeneste kontaktet Microsoft for at få opklaret, hvorfor selskabet henter adresser fra privat chat.

Microsoft svarer ved at henvise til sin politik for beskyttelse af private oplysninger. Her fremgår det blandt andet:

"Skype kan anvende automatiseret scanning i chatbeskeder og sms'er for (a) at identificere mulig spam og eller (b) at identificere URL-adresser, som tidligere er blevet mærket som spam-, svindel- eller phishing-links. Skype kan i begrænsede tilfælde indhente og manuelt gennemgå chat- eller sms-beskeder i forbindelse med Skypes tiltag til forebyggelse af spam."

En talsmand for Microsoft understreger, at man kun scanner chat-beskeder for at finde links til spam- og phishing-sider. Denne scanning kan altså både foregå automatisk og manuelt, hvor en medarbejder hos Skype læser i din chat. Microsoft forbeholder sig også retten til helt at fjerne spam- og phishing-adresser.

Men heise security undrer sig over, at Microsoft kun undersøger https-adresser, som normalt ikke bruges til denne form for svindel, mens http-adresser åbenbart bliver ignoreret. Desuden har Skype sendt såkaldte head-requests for at hente informationer fra serverne. Men det er ikke nok for at afgøre, hvorvidt der faktisk er tale om spam-indhold.

Efter Microsofts overtagelse af Skype og integrationen med selskabets øvrige tjenester har der været frygt for, at det fremover bliver lettere for politiet og efterretningstjenester i USA eller andre steder at få adgang til brugernes data. Microsoft købte Skype for hele 44 milliarder kroner i 2011.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere