Den klassiske computervirus vender tilbage

Der er meget få ægte computervira tilbage i de vestlige lande. Det meste malware er trojanere, adware og orme. Men Microsoft mener, at den klassiske virus kan få et comeback.

Hvis man taler om en virusinfektion i dag, er det normalt en helt anden type skadelig software, der er tale om. Det kan være trojanere, orme, exploits, adware, keyloggere eller spyware. Faktisk er det kun sjældent, at man finder en rigtig computervirus. Men Microsoft advarer nu om, at den klassiske virus kan få et comeback.

Ligesom ordet "hacker" er der også meget forvirring omkring, hvornår man kan bruge betegnelsen "virus". I Microsofts definition er det et program, der spreder sig ved at inficere andre filer på brugerens computer (.exe, .dll, .scr) og dermed bruger disse filer som en vært, der transporterer virussen videre.

Typisk forsøger en virus at inficere et meget stort antal filer på computeren og er dermed nem at opdage. Men virussen spreder sig forholdsvis langsomt - det kræver, at de inficerede filer bliver kopieret og udført på en anden computer - og den stammer fra en tid, da filer stadig blev udvekslet på disketter og andre fysiske lagermedier.

I dag kan internet-orme som SQL Slammer og Blaster sprede sig verden rundt på nettet i løbet af få minutter. Det tager meget længere tid for en traditionel virus.

Derfor har vira i de seneste år kun repræsenteret mindre end 5 procent af den skadelige software, der bliver detekteret på computere verden over.

Men i den seneste tid er vira begyndt at sprede sig igen. I den seneste opgørelse fra Microsoft er vira steget til 7,8 pct. af alle inficeringer.

I nogle lande som Pakistan, Indonesien, Etiopien og Bangladesh udgør den klassiske computervirus næsten halvdelen af den detekterede malware.

Forklaringen ser ud til at være, at internet-forbindelserne i disse lande er langsomme og dyre. Microsoft mener, at der er en direkte forbindelse med nethastigheden og virus-udbredelsen.

Desuden er der mange computere uden opdateret antivirus-software i disse lande. Det er også med til at bane vejen for virus-infektioner.

Den mest udbredte virus er Win32/Sality, som blev fundet på 8,2 millioner computere i 2012. Den inficerer eksekverbare filer med endelserne .exe og .scr, og forsøger i nogle tilfælde at slette filer på computeren. Den spreder sig primært på Windows XP computere.

Microsoft mener, at Sality's succes understreger, at klassisk filinficering stadig er en trussel og bør tages alvorligt. Det anbefales generelt at være forsigtig med at bruge flytbare lagermedier som usb-nøgler til at overføre data.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
Datatilsynet øger GDPR-kontrollen med ny strategi: Første del bliver spørgeskema med 100 spørgsmål
Det danske Datatilsyn er på vej med en ny data- og risikobaseret strategi i tre faser. Den første bliver et skema med op mod 100 spørgsmål, som virksomheder og myndigheder skal besvare. "Tilsynsmodellen har et element af stikprøvekontrol og er opbygget som en tragt," siger tilsynschef Frederik Siegumfeldt.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sælger du nemt IT-sikkerhed og backup som en service – og styrker din indtjening
Den klassiske forhandlermodel med salg af produkter er under pres. Som IT-forhandler er du enormt konkurrenceudsat og de kunder der køber, er ikke altid loyale. Den hårde konkurrence giver samtidig stærkt begrænsede margener. For kunden er det er mere besværligt købe produkter end det er at købe services og du risikerer derfor, at kunden smutter over til en nemmere og mere fleksibel løsning - det vil sige til nogen, der sælger services. Nøglen til vækst er ofte at påtage sig rollen som managed service provider. Her tilbyder du en pakke af services, der komplementerer primærproduktet og løser en udfordring for kunden – og styrker dit salg og din indtjening. Du opnår en løbende indtægt, en tættere relation til dine kunder og en fleksibilitet og skalerbarhed, som kun skyen kan tilbyde. Et oplagt eksempel er en kombination af salg af services som cyberbeskyttelse og backup. I denne hvidbog får du konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med at optimere din forretningsmodel.