Artikel top billede

Den klassiske computervirus vender tilbage

Der er meget få ægte computervira tilbage i de vestlige lande. Det meste malware er trojanere, adware og orme. Men Microsoft mener, at den klassiske virus kan få et comeback.

Hvis man taler om en virusinfektion i dag, er det normalt en helt anden type skadelig software, der er tale om. Det kan være trojanere, orme, exploits, adware, keyloggere eller spyware. Faktisk er det kun sjældent, at man finder en rigtig computervirus. Men Microsoft advarer nu om, at den klassiske virus kan få et comeback.

Ligesom ordet "hacker" er der også meget forvirring omkring, hvornår man kan bruge betegnelsen "virus". I Microsofts definition er det et program, der spreder sig ved at inficere andre filer på brugerens computer (.exe, .dll, .scr) og dermed bruger disse filer som en vært, der transporterer virussen videre.

Typisk forsøger en virus at inficere et meget stort antal filer på computeren og er dermed nem at opdage. Men virussen spreder sig forholdsvis langsomt - det kræver, at de inficerede filer bliver kopieret og udført på en anden computer - og den stammer fra en tid, da filer stadig blev udvekslet på disketter og andre fysiske lagermedier.

I dag kan internet-orme som SQL Slammer og Blaster sprede sig verden rundt på nettet i løbet af få minutter. Det tager meget længere tid for en traditionel virus.

Derfor har vira i de seneste år kun repræsenteret mindre end 5 procent af den skadelige software, der bliver detekteret på computere verden over.

Men i den seneste tid er vira begyndt at sprede sig igen. I den seneste opgørelse fra Microsoft er vira steget til 7,8 pct. af alle inficeringer.

I nogle lande som Pakistan, Indonesien, Etiopien og Bangladesh udgør den klassiske computervirus næsten halvdelen af den detekterede malware.

Forklaringen ser ud til at være, at internet-forbindelserne i disse lande er langsomme og dyre. Microsoft mener, at der er en direkte forbindelse med nethastigheden og virus-udbredelsen.

Desuden er der mange computere uden opdateret antivirus-software i disse lande. Det er også med til at bane vejen for virus-infektioner.

Den mest udbredte virus er Win32/Sality, som blev fundet på 8,2 millioner computere i 2012. Den inficerer eksekverbare filer med endelserne .exe og .scr, og forsøger i nogle tilfælde at slette filer på computeren. Den spreder sig primært på Windows XP computere.

Microsoft mener, at Sality's succes understreger, at klassisk filinficering stadig er en trussel og bør tages alvorligt. Det anbefales generelt at være forsigtig med at bruge flytbare lagermedier som usb-nøgler til at overføre data.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere