Artikel top billede

Den klassiske computervirus vender tilbage

Der er meget få ægte computervira tilbage i de vestlige lande. Det meste malware er trojanere, adware og orme. Men Microsoft mener, at den klassiske virus kan få et comeback.

Hvis man taler om en virusinfektion i dag, er det normalt en helt anden type skadelig software, der er tale om. Det kan være trojanere, orme, exploits, adware, keyloggere eller spyware. Faktisk er det kun sjældent, at man finder en rigtig computervirus. Men Microsoft advarer nu om, at den klassiske virus kan få et comeback.

Ligesom ordet "hacker" er der også meget forvirring omkring, hvornår man kan bruge betegnelsen "virus". I Microsofts definition er det et program, der spreder sig ved at inficere andre filer på brugerens computer (.exe, .dll, .scr) og dermed bruger disse filer som en vært, der transporterer virussen videre.

Typisk forsøger en virus at inficere et meget stort antal filer på computeren og er dermed nem at opdage. Men virussen spreder sig forholdsvis langsomt - det kræver, at de inficerede filer bliver kopieret og udført på en anden computer - og den stammer fra en tid, da filer stadig blev udvekslet på disketter og andre fysiske lagermedier.

I dag kan internet-orme som SQL Slammer og Blaster sprede sig verden rundt på nettet i løbet af få minutter. Det tager meget længere tid for en traditionel virus.

Derfor har vira i de seneste år kun repræsenteret mindre end 5 procent af den skadelige software, der bliver detekteret på computere verden over.

Men i den seneste tid er vira begyndt at sprede sig igen. I den seneste opgørelse fra Microsoft er vira steget til 7,8 pct. af alle inficeringer.

I nogle lande som Pakistan, Indonesien, Etiopien og Bangladesh udgør den klassiske computervirus næsten halvdelen af den detekterede malware.

Forklaringen ser ud til at være, at internet-forbindelserne i disse lande er langsomme og dyre. Microsoft mener, at der er en direkte forbindelse med nethastigheden og virus-udbredelsen.

Desuden er der mange computere uden opdateret antivirus-software i disse lande. Det er også med til at bane vejen for virus-infektioner.

Den mest udbredte virus er Win32/Sality, som blev fundet på 8,2 millioner computere i 2012. Den inficerer eksekverbare filer med endelserne .exe og .scr, og forsøger i nogle tilfælde at slette filer på computeren. Den spreder sig primært på Windows XP computere.

Microsoft mener, at Sality's succes understreger, at klassisk filinficering stadig er en trussel og bør tages alvorligt. Det anbefales generelt at være forsigtig med at bruge flytbare lagermedier som usb-nøgler til at overføre data.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere