Artikel top billede

Online-butikker kræver millioner retur fra Nets

Kunstigt opskruede gebyrer på Dankort-betalinger har kostet online-butikker dyrt. Nu går de rettens vej for at få deres penge tilbage.

En gruppe på 60 net-butikker har anlagt sag mod bankernes betalingsselskab Nets med krav om tilbagebetaling af mere end 28 millioner kroner.

Sagen er rejst af FDIH (Foreningen for Dansk Internet Handel), som fører sagen som et gruppesøgsmål på vegne af de indtil videre 60 butikker.

Erstatningssagen kommer, efter at Konkurrenceankenævnet kort før jul satte det endelige punktum i en mere end tre år gammel klagesag rejst af FDIH.

Afgørelsen, der satte en stopper for Nets' pengemaskine, tvang allerede sidste sommer Nets til at nedsætte sine Dankortgebyrer med mere end 30 procent, så det gennemsnitlige gebyr pr. transaktion kom ned på 1,20 kroner.

De kunstigt høje gebyrer svarer ifølge FDIH til, at Nets siden 2008 har kradset omkring 160 millioner kroner for meget ind hos forbrugere og net-butikker. Det er en del af disse penge, som foreningen nu vil have Nets til at sende retur til net-butikkerne.

Klagesagen blev oprindelig rejst tilbage i 2010, men trods klare afgørelser fra Konkurrencestyrelsen er sagen blevet trukket i langdrag, fordi Nets har kørt sagen videre til Konkurrenceankenævnet.

Selv om Nets altså endte med at tabe sagen, har Konkurrencestyrelsen og ankenævnet ikke magt til at tvinge Nets til at tilbagebetale pengene, og derfor vil FDIH nu have rettens ord for, at Nets skal punge ud.

"Nets har både Konkurrencestyrelsen og Konkurrenceankenævnets ord for, at de via Dankort-monopolet har haft en "overnormal" indtjening gennem flere år. Her er vi nu nødt til at gå rettens vej, før der sker en tilbagebetaling til vores medlemmer," siger FDIH's direktør, Annette Falberg, i en pressemeddelelse.

Hun hævder desuden, at de høje gebyrer i vid udstrækning også er væltet direkte over på forbrugerne. Hun opfordrer derfor forbrugernes organisationer til at blive en del af den fælles front i den kommende retssag mod Nets.

Læs også:

Nets skal betale dummebøde for langvarigt nedbrud

Fem firmaer står tilbage som købere af Nets
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere