Artikel top billede

Test: Trådløs harddisk redder mobilen og sparker Apple i kernehuset

Den oplader din energiforladte mobil, og så fungerer den som trådløs harddisk. Få forklaringen på hvordan en lille boks sørger for masser af streamet underholdning og forhindrer dig i at blive flået af Apple.

Anmeldelse: Adata DashDrive Air AE800 ligner umiddelbart en ganske ordinær power bank.

Altså en batteripakke, som kan bruges til at lade elektronik op, når man er på farten.

Det er den sådan set også, men Adata AE800 har desuden indbygget en trådløs harddisk. Derfor kan den bruges sammen med alt fra mobiler til tablet-pc'er som Nexus 7 og iPad Air.

Der er 500 gigabyte lagerplads på harddisken, som dermed kan rumme store mængder film, fotos, dokumenter og andre filer.

Adata AE800 vejer cirka 280 gram, og indpakningen er plastik. Den virker dog umiddelbart solid og robust.

Desværre suger den sorte plastikoverflade fedtfingre til sig som en støvsuger på EPO. Det ser ikke vanvittig kønt ud efter ganske kort tid.

Der er to USB-porte på enheden, og den ene er USB 3.0, der bruges til at overføre data til og fra en computer.

Hastigheden kan der ikke klages over, og det tager cirka 30 sekunder at overføre en fil på en gigabyte, og derfor kan boksen hurtigt fyldes med filer.

Bliver varm på undersiden

Adata AE800 kan naturligvis benyttes som en almindelig ekstern harddisk til pc'en, men det er nu på farten, at boksen virkelig viser sin værdi.

Den indeholder nemlig et 5.200 mAh batteri, og til sammenligning har smartphone-modeller som Samsung Galaxy S4 og HTC One henholdsvis 2.600 og 2.300 mAh.

Der er altså god mulighed for at få opladt mere end en telefon, hvis AE800 naturligvis selv er ladet helt op.

Opladningen foregår via et normalt micro USB-kabel, som kobles til boksen, og ud over telefoner kan anden elektronik som tablet-pc'er også anvendes, hvis de har brug for en sjat strøm.

Når boksen i øvrigt selv får strøm, kan den blive glohed på undersiden, men fire små gummidutter forhindrer, at varmen er i direkte kontakt med eksempelvis en bordplade.

Stream videoer

Det mest interessante ved AE800 er muligheden for at benytte den som trådløs harddisk.

Det giver nemlig muligheder for at streame indhold til ens nuværende mobil eller tablet, som måske ikke har voldsomt stor lagerkapacitet.

Adata har udviklet en app ved navn DashDrive Air Elite, der fungerer med både Android og iOS.

Man kunne godt frygte, at det var noget værre rod, men Adata har faktisk skabt en simpel og brugervenlig app, der er let at bruge.

Filerne opdeles i mapper som musik, videoer, billeder og dokumenter.

Så er det bare om at vælge, hvad man er interesseret i at streame fra den trådløse harddisk.

Især videoafspilning er smart, da de filer ofte er store og hurtigt fylder eksempelvis en iPad på 16 gigabyte.

Videoerne kører uden problemer i 1080p (1.920 gange 1.080 pixel), uanset om det er på mobil eller tablet, men man skal være opmærksom på, at hardwaren skal understøtte filformatet. Så du skal ikke forvente, at en MKV-fil - eller andre særlige videoformater - nu kan køre på din iPad med DashDrive Air Elite.

Stresstest med fotos og videoer

Takket være en smart detalje er det muligt at downloade filer fra Adata AE800 direkte til eksempelvis iPad.

Dermed kan filerne også placeres lokalt, og de kan ses og bruges, selv om den eksterne harddisk ikke er tændt.

Man skal dog have lidt tålmodighed. En fil på cirka en gigabyte kan godt tage cirka fem minutter at overføre trådløst via boksen.

For at stresse AE800 fik den lov at streame nogle billeder med meget høj opløsning, der fylder mellem 15-20 megabyte.

Her kunne det tage flere sekunder, når der skulle bladres mellem dem på en iPad.

Det er måske også en usædvanlig situation, men det viser, at den trådløse overførsel har sine begrænsninger.

Ved normale billedfiler kunne der bladres i højere tempo, da der ikke skulle overføres så mange data.

Store videofiler skaber flaskehals

Ifølge Adata kan AE800 servicere tre forskellige enheder samtidig med streamet indhold i 1080p, men der nævnes ikke noget om, hvor hårdt filerne skal være komprimeret.

Det er der måske en grund til. For da Adata AE800 røg på testbænken, havde den svært ved at sørge for streaming af to videoer i 1080p.

Igen var det måske et lidt usædvanligt scenarie, da det drejede sig om 1080p-trailere, der varer få minutter og alligevel fylder cirka 150-200 megabyte stykket.

Altså nogle forholdsvis store filer spillelængden taget i betragtning.

På en iPad Air og HTC One, der er udstyret med potent hardware, kunne der ikke leveres en kontinuerlig stream. Filmene stoppede undervejs flere gange.

Til gengæld var der ingen problemer, hvis blot en enkelt enhed skulle serviceres med en 1080p-stream. Der kunne godt spoles frem og tilbage, uden den store ventetid. Det fungerede glimrende.

Der var desuden ikke nogen problemer overhovedet med at køre flere streamede videoer i dvd-kvalitet til mobil og tablet samtidig.

De fylder naturligvis også væsentligt mindre.

Genialt supplement til iPad

Der følger ikke meget information med AE800, der forklarer hvordan den virker.

Det er lidt besynderligt, men der er hjælp at hente i denne video, som Adata har på sin hjemmeside.

En hjemmeside, der i øvrigt er sløv som en teenager søndag formiddag.

På hjemmesiden fremgår det også, at boksen kan bruges som bridge og koble sig på en trådløs internetforbindelse og dele signalet til op mod otte enheder.

Det er altså en lille multifunktionsboks, som især vil være et glimrende supplement til ens nuværende it-udstyr - især hvis du har en iPad og bruger den til at afspille dine egne videofiler.

For det er ikke nogen hemmelighed, at Apple scorer kassen, hvis man vælger en 32 eller 64 gigabyte version af iPad.

Omkostningerne er nemlig forholdsvis små ved at tilføje ekstra lagerplads, men som forbruger skal man ofte betale flere hundrede kroner ekstra.

Eksempelvis koster en iPad Air med 16 gigabyte lagerplads 3.699 kroner, mens en version med 32 gigabyte koster 4.399 kroner.

Altså en forskel på 700 kroner for blot 16 gigabyte ekstra lagerplads.

Til sammenligning koster Adata AE800 i øjeblikket cirka 800 kroner, og den indeholder en harddisk på 500 gigabyte og kan bruges til at lade ens elektroniske udstyr op.

Der er altså over 30 gange mere lagerkapacitet og ekstra funktioner. Tag den, Apple.

Der er dog begrænsninger ved den trådløse harddisk sammenlignet med intern lagerplads, men det forhindrer ikke Adata AE800 i at være en oplagt makker til både mobilen og tablet-pc'en, og den er genial til både forretningsrejser og ferier.

Prisen taget i betragtning er boksen et rigtig godt køb, hvis du har brug for en smart batteripakke på farten og ikke mindst værdsætter at have adgang til en større samling foto- og videofiler på tværs af dine enheder.

Adata AE800 ender på karakteren fem ud af seks.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere