Artikel top billede

Danske DCC tjener kassen på at gøre genbrugs-pc'er sexede

Top 100 2014: Den østjyske distributør DCC tjener gode penge på at sælge returnerede computere til det europæiske marked. Men det kræver lidt ekstra arbejde at skabe tillid hos kunderne, fortæller firmaets direktør, som nu vil kopiere sin succes i USA.

"Har du lyst til at købe en brugt pc?"

"Njaaar, det kommer an på hvor brugt?" tænker du måske.

"Ok, men den har faktisk kun været pakket ud, og så var der en fejl på den. Nu er den repareret, tjekket igennem og så god som ny". Eller: "Den kommer faktisk fra Tyskland, men der var noget kludder med konfigurationen, så den blev returneret, og så er der installeret dansk version af styresystemet og tastaturet er dansk."

"Ok så, men hvad koster den?"

Svaret på det sidste spørgsmål vender vi tilbage til.

Men først skal vi en tur til Hinnerup ved Aarhus, hvor distributøren Dansk Computer Center (DCC) har specialiseret sig i at købe mindre restpartier, overskudsproduktion og returnerede Lenovo-maskiner og sælge dem videre til forhandlere i hele Europa.

En vigtig del af den forretning er ifølge direktør Kent Hessellund Jeppesen, at drible udenom kundernes reservationer og skepsis overfor brugt (refurbished) hardware. For hvorfor tage chancen med isenkram fra fejlkøb og overskudsproduktion og ikke bare købe noget helt nyt i stedet.

Det handler om at skabe tillid til varernes kvalitet - også selvom de ikke er helt spritnye. Det er lykkedes så godt, at det igen i år placerer DCC som nummer et i Computerworlds Top 100-kategorien "Distributører".

I 2013 voksede DCC's omsætning med tæt ved ti procent til 443 millioner kroner - eller tæt på en halv milliard - og et overskud på godt 12 millioner kroner.

Kamp mod kundernes berøringsangst

Siden engang i sidste årti har DCC haft en aftale med Lenovos europæiske afdeling, som giver ret til at opkøbe restpartier og returnerede pc'er. Udstyret sælges til en bred kreds af it-forhandlere rundt om i Europa.

Og for et års tid siden fik DCC oven i købet grønt lys fra Lenovo til at sælge pc'erne i ny emballage under DCC's eget brand reThink, der sprogligt læner sig op af Lenovos ThinkPad-brand.

Alene i DCC's pc-forretning blev der sidste år sendt 32.000 enheder af sted til kunderne, og heraf var hver fjerde - 8.000 - en genbrugs-pc.

Det kræver lidt pædagogisk arbejde at få kunder til at holde af en brugt computer, fortæller Kent Hessellund Jeppesen. Men den øvelse er man efterhånden eksperter i hos DCC, som for eksempel selv står for at opfylde garanti for genbrugs-pc'erne.

"It-forhandlere er berøringsangste overfor den her type varer. Normalt sælger de retail-varer, men her skal de forklare kunden, hvad det er for en vare, de sælger - at kvaliteten er i orden. Så nogle forhandlere har været lidt lorne på, hvad det her refurbished-pc er for noget," siger Kent Hessellund Jeppesen.

Prisen lokker kunderne til

Det, der især gør genbrugs-pc'er attraktive for forhandlere og slutkunder, er prisen. DCC-direktøren fortæller, at DCC typisk kan sælge en refurbished maskine til 15 procent under udsalgsprisen for en ny maskine fra Lenovo. Og netop pris er afgørende på pc-markedet.

"Der er da nogle få kunder, der går op i eco-friendly og sådan noget. Men når det kommer dertil, er det prisen kunderne orienterer sig efter. Folk siger alle sammen, at de gerne vil købe økologiske madvarer, men når de står nede i Brugsen, så tager de altså de billigste gulerødder."

"Maskinerne kan sagtens løse de opgaver, de skal, og køre op mod økonomisystemer, mail, tekstbehandling, internet og cloud. Og det er jo ikke modeller fra sidste år. Så alt andet lige får man et bedre forhold mellem pris og ydelse," siger Kent Hessellund Jeppesen.

Successen med at sælge refurbished-pc'er på det europæiske marked har givet DCC blod på tanden til at forsøge sig med at eksportere reThink-konceptet til USA, hvor markedet for refurbished-varer traditionelt fylder mere af den samlede hardware-volumen.

I maj i år åbnede DCC et salgskontor med ni ansatte tæt på Lenovos amerikanske hovedkontor i North Carolina. Samtidig er der tegnet kontrakt med Lenovo om at kunne aftage varer på samme betingelser som i Europa.

"I dag er vi europa-mestre, og vi kunne godt tænke os at være verdensmestre. Men endnu er vi slet ikke oppe i omdrejninger på vores amerikanske satsning. Målet er, at det skal blive ligeså stort, som det vi har her i Europa. Men jeg tror, det bliver større," siger Kent Hessellund Jeppesen.

Udover sin pc-forretning distribuerer DCC også serverprodukter fra IBM, og high end-infrastrukturprodukter fra en række andre producenter som for eksempel HP, APC by Schneider og TE Connectivity.

Læs også:

Den store danske pc-krig er slut: Kineserne vandt

Pc-firma leverer hver tredje af danskernes nye pc'er
IT-JOB

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

Driftsleder for systemforvaltningen i STAR City

Kristeligt Dagblads Journalistgruppe

Dygtig webudvikler til mediesite

IBM Client Innovation Center

Senior Developer – IBM CIC
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.