Artikel top billede

Apple-launch i aften: Nyt liv til iPad'en eller comeback til Mac'en

Apple er igen på trapperne med nye produkter, men hvad skal vi forvente?

Computerviews: Nye iPads er normalt den alt-dominerende nyhed, når Apple inviterer pressen til en produktpræsentation i november.

Sådan har det både været i 2012 og 2013, og sådan bliver det formodentligt også i aften, hvor Apple ifølge den amerikanske tech-side Re/Code vil præsentere en ny iMac med retina-skærm samt en ny og tyndere iPad Air.

Der er dog alligevel et forbehold.

For mens Apples Mac-computere de seneste år har stået i skyggen af iPaden, så er det sandsynligt, at iPaden i år ikke stjæler rampelyset i samme omfang som tidligere.
 
Dalende salgstal 
iPad'en er fortsat Apples næststørste produkt efter iPhonen, men salgstalene er langsomt begyndt at falde.

Der er formodentligt to årsager til, at salget bremser op og at iPaden dermed ser ud til at blive en mindre markant produktkategori. 

For det første ser markedet ud til at være blevet mættet samtidig med, at opgraderingscyklussen for en iPad er en del længere end den er for en iPhone. 

Mange iPad-brugere er eksempelvis stadigvæk godt tilfredse med deres iPad 2, og de føler ikke et behov for at udskifte den med en nyere model.

Derfor er det også tvivlsomt om Apple i aften vil kunne præsenteret et produkt, der er så attraktivt, at det vil kunne indlede en stor opgraderingscyklus i stil med den, som Apple forventer at se med iPhone 6. Her har Apple administrerende direktør Tim Cook sagt, at iPhone 6 vil udløse "the mother of all upgrades", fordi mange iPhone-brugere formodes at vil udskifte deres iPhone 4 og iPhone 4s med den nyeste generation.

Større telefoner presser iPaden

Den anden grund til at iPaden i øjeblikket er presset er, at den i øjeblikket er ved at blive kannibaliseret af iPhonen. 

Da Steve Jobs præsenterede den første iPad i 2010 argumenterede han for, at der var et behov for en tredje produktkategori, der placerede sig mellem en iPhone og bærbar computer.

Men pladsen mellem de to enheder ser ud til at blive mindre i takt med, at vores smartphones bliver større.

Det er nu kun knap en måned siden, at Apple lancerede de to nye og større iPhones.

Her må især den store iPhone 6 Plus på 5,5 tommer formodes at gøre et indhug i iPad-salget. Mange mennesker føler ganske enkelt ikke, at de har et behov for en iPad, hvis de i forvejen har en telefon med en kæmpeskærm.

Return of the Mac?

Mens omsætningen af iPaden er faldende, så har Apples Macs til gengæld oplevet en svag omsætningsstigning.

Der bliver ganske vist stadigvæk solgt betydeligt flere iPads en Macs, men den samlede omsætning fra den dyrere Mac og den billigere iPad begynder langsomt at nærme sig hinanden. 

Derfor vil en revitalisering af Mac' med en ny generation af iMacs og Macbook Airs muligvis kunne bringe de to produktkatagorier på omgangshøjde, og i aften kan meget vel blive det første kapitel i Mac'ens comeback (eller "the return of the Mac", hvis vi skal parafrasere et populært 90'er-hit).  

I aften ventes det som sagt, at Apple vil præsentere en ny udgave af den stationære iMac, som vil blive udstyret med en 27-tommer retina-skærm. Derudover går der rygter om, at Apple vil præsentere en ny udgave af den mindste Mac, Mac Mini. 

Det næste store skridt i Mac'ens comeback vil vi formodentligt først se til næste år, hvor Apple ifølge mange rygter vil præsentere en afløser for den eksisterende Macbook Air, der nu har haft det samme design i fire år. Den kommende generation vil angiveligt få en retinaskærm og samtidig blive tyndere, lettere og vil muligvis blive udstyret med en processor uden blæser.

En Mac med sådanne specifikationer vil udover at have potentiale til at blive et stort salgshit desuden være i stand til at kannibalisere iPaden fra oven på samme måde, som de større iPhones i øjeblikket æder sig ind på iPaden nedefra. 

Iføge Re/Codes oplysninger vil den næste Macbook Air dog ikke blive præsenteret i aften, og i så fald bliver det formodentligt først i 2015, at vi ser Apples næste Macbook.

Læs også:

Apple-præsenterede nye ultra-tynde iPads og en ny pixel-verdensmester

Ny Apple-lancering på torsdag: Dette kan vi forvente
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere