Top 100:Visma-koncernen brager frem: Fire af selskaberne blandt de 100 dygtigste i Danmark

Artikel top billede

It-leverandører raser: Nye momsregler jager vores kunder væk

Nye regler fra Skat, der skal forebygge svindel gennem momskarruseller, tvinger kunder til at droppe deres gamle it-leverandører. Det skævvrider markedet og risikerer at sende omsætning til udlandet, lyder kritikken.

Nye momsregler, der skal dæmme op for svindel gennem momskarruseller, presser it-kunder til at flytte deres it-indkøb væk fra deres nuværende leverandører og over til detailkæder som for eksempel Fona og Elgiganten. Og i nogle tilfælde forsvinder salget helt ud af landet.

De nye regler er indført for at nedbringe antallet af momskroner, der cirkulerer mellem forhandlere og kunder.

På den måde håber Skat og politikerne på Christiansborg at blokere for de momskarruseller, som de seneste 10 år har kostet skattemyndighederne i EU-landene milliarder af kroner i tabte afgifter.

Ryster på hovedet

Men mange it-forhandlere ryster på hovedet af de nye komplicerede regler, som trådte i kraft 1. juli i år.

En af de ramte forhandlere er Kim Tørnsø, der i 23 år har drevet sin egen enmandsvirksomhed, KIDA, med salg af forskellige it-ydelser til mindre kunder.

"Jeg er bare træt af, at jeg ikke kan levere til mine kunder," siger han til Computerworld.

Han peger på, at mange mindre kunder som for eksempel fysioterapeuter, læger, tandlæger, kirker, selvejende institutioner og fonde nemlig slet ikke er momsregistrerede. Men det skal ifølge de nye regler være, hvis de vil købe ind hos en traditionel erhvervsforhandler.

"Jeg må ikke levere til kunder, der ikke er momsregistrerede. I stedet er de henvist til at gå i Fona eller Elgiganten for at købe deres udstyr," siger Kim Tørnsø.

Han har nu skrevet til Folketingets Skatteudvalg med en bøn om at ændre reglerne. Han mener, at den lovlydige del af it-branchen bliver gjort til syndebuk i Skats forsøg på at dæmme op for svindel. Og han er overbevsit om, at han ikke er den eneste, der har problemer med de nye regler.

De nye momsregler gælder for hardware som mobiltelefoner, it-komponenter, spillekonsoller, tablets og bærbare computere, som er blandt de foretrukne varer for organiserede momssvindlere.

Sælger man den type varer, skal man - modsat andre handler - ikke længere opkræve moms fra kunden, som så til gengæld selv skal sørge for at afregne med Skat.

Og dog: For hvis mere end 50 procent af salget går til private kunder, må forhandleren stadig gerne fakturere med moms. Den fritagelse gælder så også detailhandlen, som udelukkende sælger til privatpersoner.

Kim Tørnsø siger til Computerworld, at indkøb gennem detailbutikker ikke er uden problemer for kunderne. Ofte kan man ikke købe professionelle udgaver af styresystemer og anden software. Det skal så efterfølgende alligevel installeres af en tekniker.

Skat lægger sit eget arbejde ud til virksomhederne

Hos landets største it-forhandler Atea er man heller ikke begejstret for de nye momsregler

"Vores kunder har haft svært ved at forstå, hvorfor man har lavet denne ændring, og en del af dem havde ikke hørt om det, før vi informerede om det," siger Ateas administrerende direktør Morten Felding.

Han mener, at der reelt er tale om, at Skat har flyttet en arbejdsopgave ud i virksomhederne.

Han fortæller, at de nye regler blandt andet betyder, at kunderne nu får flere fakturaer - en for den hardware, der ikke skal faktureres med moms - og en for de øvrige ydelser - med moms.

"Dernæst har kunderne haft svært ved at forstå, hvilke produktkategorier, der er omfattet af omvendt moms, og kunder har haft relativt store omkostninger for at tilpasse systemer til at kunne håndtere ændringerne, hvilket de naturligvis ikke er glade for," siger Morten Felding, som også peger på, at reglerne er med til at skævvride konkurrencen på erhvervsmarkedet, fordi detailhandelen ikke er omfattet af de nye regler.

Handel flytter ud af landet

De nye momsregler har også sat sig spor i revisionsbranchen, hvor mange firmaer har lagt vejledninger om de nye regler ud på deres hjemmesider.

Et eksempel er revisionsfirmaet Deloitte, hvor partner Lars Loftager er enig med forhandlere og kunder i, at de nye regler ikke er lette at få til at fungere i praksis.

Det har fået flere forhandlere til at lede efter smutveje for at kunderne kan slippe for bøvlet, fortæller han.

"Som kunde man kan enten gå ned Elgiganten for at købe sine varer, eller man kan købe ind i udlandet for eksempel gennem et datterselskab hos ens normale leverandør. Det ved vi positivt, at nogle af vores klienter har valgt som løsning. Så den omsætning forsvinder så ud af landet," siger Lars Loftager.

Han stille sig dog tvivlende overfor, om de nye momsregler gør en reel forskel i forhold til formålet.

"Jeg kan tvivle på, hvad den reelle effekt er af de nye regler i forhold til at bekæmpe svindel, men det er en helt anden diskussion," siger Lars Loftager.

Computerworld arbejder på at få en kommentar fra Skat til kritikken af de nye momsregler.

Læs også:
Nye momsregler gør it-kunder til skattesnydere

Svenske momssvindlere købte varer i Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Om SAP Excellence Day 2022

På SAP Excellence Day 2022 får du et kondenseret og prioriteret overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

05. oktober 2022 | Læs mere


Sådan får du effektiv drift og udnytter de nye muligheder med Microsoft Dynamics 365

På denne konference kan du derfor få indblik i nyhederne i Microsoft Dynamics 365, erfaringer med udrulning af systemerne samt nyttig viden fra en række centrale leverandører om valgmulighederne i det omfattende system og erfaringerne ind til nu.

06. oktober 2022 | Læs mere


Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital