Artikel top billede

Kritik: Sjællandske fiberforbindelser er alt for dyre

Virksomheder øst for Storebælt betaler overpris for deres fiberforbindelser, mens løsningerne er langt billigere på Fyn og i Jylland. Sådan lyder klagesangen fra lille københavnsk it-firma, som skyder skylden på TDC og politikerne.

Hos it-virksomheden Cactus Data i Københavns Nordhavn undrer direktør Gustav Brock sig over priserne på fiberforbindelser.

Han fortæller, at en sjællandsk 100 Mbit-forbindelse nemt kommer op over en abonnementpris på 2000 kroner om måneden, mens jyske eller fynske privatkunder får samme hastighed for blot 500 kroner.

"Ringer man til Waoo og beder om en fiberforbindelse som privatperson, får du 100 Mbit lagt ud for en plovmand, mens du her på Sjælland typisk skal betale fra et par tusinde og opefter. Så vi er en flerfaktor fra, hvad det burde koste," siger Gustav Brock.

"Det er helt urimeligt, når man kigger på, hvad fynboer og jyder kan få deres forbindelser til, mens vi andre skal slippe flere tusinde kroner om måneden. Jeg kan ikke forstå, at der ikke bliver gjort noget ved det," siger han.

Eksempler på priser

Han mener, at forklaringen på de ublu fiberpriser i ØstDanmark skal findes i en kombination af TDC's ejerskab til fibernettet øst for Storebælt og passive politikere, som blokerer for den frie konkurrence.

"Så sent som i dag har jeg tjekket hos Telia og der er prisniveauet - lidt afhængig af detaljerne - på 2-3.000 kroner om måneden for en fiberforbindelse. Det er så selvfølgelig til erhvervsbrug med den service, det indebærer. Det kan man jo ikke forvente på en privat aftale," siger Gustav Brock.

Telias presseafdeling henviser til, at fiberforbindelser til erhvervskunder sælges som en del af større aftaler, der indeholder en række andre produkter. Derfor vil Telia ikke oplyse specifikke priser på fiberforbindelser.

Ifølge TDC's hjemmeside ligger standardprisen for en 100 Mbit-forbindelse på 1695 kroner, men inklusiv etablering kommer prisen for det månedlig abonnement op på mellem 2495 og 2995 kroner.

"Men man kan jo ikke fortænke TDC i at malke den ko, de har. At det så er meget kortsigtet er anden sag," siger Gustav Brock.

Computerworld har forelagt kritikken for TDC, som peger på, at selskabet ikke er den eneste udbyder, der leverer fiberforbindelser til kunder øst for Storebælt. Udover Telia og andre teleselskaber udbydere som SEAS og Gigabit også på banen, lyder det fra TDC.

"Det er muligt for fremmede udbydere at benytte sig af TDC's fibernet, og det sker efter priser, der er fastsat af myndighederne," lyder det i en mail fra TDC's presseafdeling.

Telegiganten mener heller ikke, det er rimeligt at sammenligne priser til private kunder med de produkter, som markedsføres overfor virksomheder.

"Det er forskellige produkttyper med store forskelle inden for service, support, sikkerhed og hardware. Priseksemplet med Waoo bør måske snarere sammenlignes med produkter fra eksempelvis YouSee, hvor du for 399 kroner kan få 100/20 Mbit, 80/40 Mbit eller 60/60 Mbit," lyder det fra TDC

Her koster det under 1000 kroner

Hos den jyske udbyder Nianet siger direktør Rasmus Helmich, at man her kan tilbyde mindre erhvervskunder en forbindelse på mellem 50 og 100 Mbit til "under 1000 kroner".

"Det er fuldstændig korrekt, at mange mindre virksomheder har svært ved at få adgang til de enklere produkter, som i sagens natur også er billigere," siger Rasmus Helmich.

- opdateret kl. 09.40 med kommentar fra TDC og Telia.

Læs også:

TDC går sammen med jysk fiber-fjende: Skal drive nettet og sælge løsninger

Kobber-kablerne får baghjul af nye teknologier
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere