Ny teori: Mobilstråler gør celler elektriske

En svensk forsker har i en simpel computersimulation fundet frem til, at radiobølger fra eksempelvis mobiltelefoner kan forstyrre de elektriske kræfter, som to røde blodlegemer påvirker hinanden med. Selv om der kun er tale om en simpel model, åbner den måske en ny indgangsvinkel til forskningen om risikoen ved mobilstråler.

Radiostråling fra mobiltelefoner og sendemaster kan måske øge de elektriske kræfter, som de enkelte celler i kroppen påvirker hinanden med.

Den svenske fysiker Bo Sernelius fra Linköping Universitet har i en computersimulation fundet frem til, at radiobølger ved 850 megahertz dramatisk øger en elektrisk effekt i cellerne, skriver det britiske videnskabelige tidsskrift New Scientist.

GSM-mobilnettet sender blandt andet på 900 MHz i Europa.

Cellerne består hovedsageligt af vand, og et vandmolekyle er svagt elektrisk med en positiv og en negativ pol. Dermed bliver de enkelte celler ligeledes svagt elektriske og kan påvirke hinanden ved de såkaldte van der Waals-kræfter.

Det er normalt kræfter, der er så forsvindende små, at de er ude af stand til at påvirke cellerne.

Bo Sernelius opstillede en matematisk model, som beskrev, hvordan radiobølger påvirkede vandmolekylerne i to røde blodceller. Computerberegningerne viste, at vandmolekylerne forsøgte at ensrette deres elektriske poler, når de blev påvirket af radiostrålingen. Dermed blev det elektriske felt forstærket.

Specielt viste simuleringen, at van der Waals-kræfterne blev kraftigt forøget ved en frekvens på omkring 850 megahertz. Her kom kræfterne op på at kunne måles i mikronewton.

Hvis cellerne på den måde kan påvirke hinanden gennem elektriske kræfter, så kan det betyde, at eksempelvis mobilstråling vil kunne få små blodkar til at trække sig sammen og indsnævres. Det kan i så fald risikere at påvirke hjernen ved længere tids eksponering.

Både Bo Sernelius og udenlandske forskerkolleger understreger dog, at der kun er tale om en meget simpel matematisk model, som ikke siger noget om, hvordan mere end to celler bliver påvirket. Alligevel åbner det for en ny angrebsvinkel til forskningen i mobilstråler og andre radiobølgers påvirkning af celler.

Hidtil har forskerne kun fundet én måde, som radiobølger kan skade celler, nemlig ved at afsætte tilstrækkelig energi til enten at bryde kemiske bindinger i molekyler eller ved at opvarme cellevævet.

Den energi, som mobiltelefoni afsætter i kroppen, er dog langt fra stor nok til at få forskerne til at konkludere, at stråling fra mobiltelefoner har en skadelig virkning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere