Artikel top billede

Mystiske navne fundet i skjult spionkode på millioner af harddiske: Står NSA bag?

Den måske dygtigste hacker-gruppe nogensinde arbejder for NSA, antyder mystiske kodenavne i avanceret spionkode, der kan være plantet på millioner af harddiske.

En række mystiske navne i den plantede harddisk-spionkode 'Equation' antyder, at det er det amerikanske efterretnings-agentur NSA, der står bag koden.

'Equation' blev opdaget af eksperter hos det russiske sikkerhedsselskab Kaspersky forleden.

Der er tale om malware, som er plantet i firmwaren almindelige harddiske med en metode, der gør det næsten umuligt at opdage og fjerne.

Sikkerhedsfolkene har fundet malware fra 'Equation-gruppen' i harddiske fra selskaber som Samsung, Western Digigal, Seagate, Toshiba, Hitachi og Maxtor, der alle er blandt de mest anvendte harddisk-mærker i de millioner af pc'er, der bygges hvert år.

Ved første gennemgang af malwaren fandt Kaspersky flere ligheder med Stuxnet, der er NSA's cybervåben.

Nu har sikkerhedsfolk - der betegner 'Equation'-hackergruppen som den dygtigste, der nogensinde har eksisteret - fundet flere ligheder.

I malwaren har de nemlig fundet ord som Skyhookchow, Drinkparsley, Luteusobstos, Stratiacid og Straitshooter.

Disse ord minder meget om ord, som Edward Snowden afslørede, at NSA's såkaldte 'Tailored Acces Operations'-afdeling anvendte og som tyske Der Spiegel tidligere har skrevet om.

De talte eksempelvis Skyjackbrad, Drinkmint og Luteusastro, mens det også er blevet afsløret, at NSA har arbejdet med malware med navnet Straitbizarre og Foxacid..

Kaspersky har også fundet en komponent i Equation-malwaren, som hedder 'Standalonegrok.' Det er tidligere kommet frem, at NSA anvender en keylogger, der hedder 'Grok.'

Teknisk analyse

Hertil kommer, at Kaspersky i den tekniske analyse af det framework, som den fundne Equation-malware bygger på, har fundet formuleringen Backsnarf_ab25, der også tidligere er blevet anvendt af NSA.

Malware-platformen, som Kaspersky har navngivet EquationDrug, er bygget på en modulær arkitektur, der minder om et slags lille styresystem.

Indtil videre har sikkerhedsfolkene identificeret 30 plug-ins, men de mener, at der i alt kan være op til 115 moduler med hver deres funktionalitet, som malwaren kan implementere.

Du kan læse mere om Equation her: NSA kan have plantet avanceret spion-kode på din harddisk - næsten umulig at opdage og fjerne.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere