Artikel top billede

(Foto: IBM)

Tre vigtige årsager til at tusindvis af job er forsvundet fra IBM Danmark

ComputerViews: Den danske del af IBM-koncernen havde for 10 år siden 7.000 ansatte, men medarbejderstaben er siden blevet kraftigt reduceret - senest i denne uge. Det er der især tre årsager til.

ComputerViews: Der er grundlæggende tre årsager til det dramatiske fald i antallet af ansatte i IBM Danmark over de seneste 10 år.

Senest har det taget endnu et dyk i denne uge med omkring 160 nye afskedigelser.

IBM Danmark peakede omkring 2004-2006 som den absolut største arbejdsplads for it-folk her i landet.

Efter at IBM havde opkøbt DMData og Mærsk Data i 2004, røg antallet af ansatte i koncernen op på over 7.000.

Da vi skrev om årsregnskabet for 2006, var det dalet til 6.138 ansatte.

Det er på ingen måde overraskende, at man i kølvandet på opkøb af denne størrelse ser, at det samlede antal ansatte svinder ind.

Som virksomhed tager man fat på de overlappende opgaver og opnår synergieffekter, og det vil altid koste nogle medarbejdere jobbet.

Det er imidlertid ganske opsigtsvækkende, hvordan antallet af ansatte i IBM Danmark har udviklet sig fra 2006 og 10 år frem til i dag.

Et voldsom fald i antal ansatte

I 2008 var antallet af ansatte faldet til 4.740 i IBM Danmark, og springer vi frem til årsregnskabet fra 2014, var det dykket til 2.556 ansatte.

2014-årsregnskabet er det senest tilgængelige fra IBM Danmark, mens 2015-regnskabet først offentliggøres om en måneds tid.

Læs også: IBM-direktør efter stor fyringsrunde i Danmark: Derfor er det nødvendigt

Allerede nu tør vi dog godt vurdere, at der vil være tale om yderligere et fald i antal ansatte i IBM Danmark.

Så sent som i denne uge har selskabet afskediget omkring 160 ansatte. Læs mere om det her.

Denne runde af afskedigelser står ikke alene i de seneste par år. Sidste år blev der eksempelvis i februar sagt farvel til 90 medarbejdere i IBM Danmark.

Selv om der naturligvis også løbende finder ansættelser sted i IBM Danmark, så er antallet af ansatte på lidt mere end 10 år gået fra omkring 7.000 til i omegnen af 2.300 (vores bud efter denne uges afskedigelser).

Man kan måle en virksomheds succes eller fiasko på mange måder, og derfor siger det dramatiske fald i antallet af ansatte i sig selv heller ikke så meget om situationen i IBM Danmark.

Bortset fra altså at det naturligvis er trist for de medarbejdere, der har mistet jobbet - og at konsekvensen er, at IBM Danmark ikke længere er Danmarks største it-virksomhed målt i antal ansatte.

Eksempelvis havde KMD i det seneste årsregnskab 2.733 ansatte, og NNIT nærmer sig også IBM med nu 1.546 ansatte.

Det bringer os tilbage til budskabet om, at der grundlæggende er tre årsager til det dramatiske fald i antallet af ansatte i IBM Danmark.

1) Globaliseringen

Den første årsag til faldet i antal ansatte i IBM Danmark er næppe den store overraskelse.

Det er heller ikke unikt for IBM, selvom konsekvenserne af globaliseringen naturlig ses meget tydeligt i en global organisation som IBM.

Når man skal effektivisere og optimere en organisation - og det skal IBM - så er det oplagt at udnytte de muligheder, der ligger i globaliseringen: Eksempelvis at nogle arbejdsopgaver kan billigere i nogle lande end andre.

Læs også: Overblik: IBM Danmarks store nedtur - gennem stor fyringsrunde igen

Daværende administrerende direktør Lars Mikkelgaard Jensen udtalte i oktober 2014 til Computerworld

"Det er en kontinuerlig proces, der afspejler den udvikling, vi er i. På nogle områder er det et krav og et ønske fra vores kunder, at man vil have det til en mere konkurrencedygtig pris, end hvis man producerer i Danmark."

"Det vil sige, at hvis man ser på antal årsværk, der bliver produceret til IBM Danmark, så er det større end nogensinde. Det bliver bare produceret i Indien og andre steder."

"Dermed går vores lokale arbejdsstyrke på nogle områder ned, også i den udstrækning, vi flytter forretningen over på nogle af de nye vækstområder," udtalte Lars Mikkelgaard-Jensen dengang.

Han skiftede i øvrigt selv senere til en 'global executive lederrolle' i den internationale IBM-koncern.

2) IBM er under pres

En anden central forklaring på faldet i antal ansatte hos IBM Danmark er, at der er tale om et selskab, der er under pres.

Når eksempelvis selskaber som NNIT og Netcompany er vokset så markant i de senere år, sker det naturligvis på bekostning af andre.

Her er IBM et af det selskaber, der mærker konkurrencen på den hårde måde. Det er også derfor, at IBM forsøger at blive en endnu med konkurrencedygtig organisation ved at udnytte globaliseringen.

Presset på IBM er også forklaringen på, at koncernen både globalt og lokalt er i gang med en omfattende transformation, hvor gamle forretningsområder erstattes og suppleres af helt nye.

Tilbage står dog stadig, at IBM er under pres - det ses blandt andet ved, at omsætningen i IBM Danmark er faldet år for år.

3) Teknologiske fremskridt

Men netop i IBM's meget omfattende transformation til nye forretningsområder og teknologier gemmer der sig faktisk også lidt af en succeshistorie.

For hvis man hæver sig helt op i helikopterperspektivet, er selve grundfundamentet under vores øgede digitalisering vel netop, at færre mennesker skal kunne klare mere arbejde.

Når IBM satser så massivt på områder som automatisering, cloud computing og kunstig intelligens, ville det grundlæggende være underligt, hvis man ikke samtidig skar ned i antal ansatte.

Det er teknologien, der sejrer her - og ja, det er naturligvis enormt trist for de mennesker, hvis stillinger forsvinder på denne baggrund.

Det er ikke desto mindre det eneste rigtige at gøre, når man rent faktisk formår at effektivisere ved hjælp af teknologi.

Læs også: Efter nye rygter om afskedigelser i IBM: Her er situationen for medarbejderne

Man kunne selvfølgelig sætte de "overflødige" hænder til at arbejde med nye opgaver, men sandheden er nok bare, at de nye forretningsområder i IBM bare ikke kræver lige så mange medarbejdere som de gamle. Dette er heller ikke unikt for IBM.

Den nuværende administrerende direktør i IBM Danmark, Henrik Bodskov, sætter selv ord på denne udvikling i et interview på Computerworld efter denne uges afskedigelser:

"Mandskabsmæssigt er det mere effektivt, da det er en automatisering og nogle processer, som vi før har måttet udføre manuelt på bedste vis med nogle rigtig kompetente medarbejdere. Det kan nu gøres automatisk, så vi ikke på samme måde har behov for at have mennesker inde over."

"Reelt set er det den teknologiske udvikling, og ligesom hos alle andre virksomheder så foregår den digitaliseringsproces med en øget hastighed. Det er nogle utroligt kompetente medarbejdere, som vi desværre må sige farvel til i denne her proces," siger Henrik Bodskov.

Alt om situationen i IBM


Overblik: IBM Danmarks store nedtur - gennem stor fyringsrunde igen

IBM-direktør efter stor fyringsrunde i Danmark: Derfor er det nødvendigt

Computerworld erfarer: IBM Danmark fyrer 160 medarbejdere onsdag

Fyringsrunde i IBM Danmark - et større antal medarbejdere mister jobbet

Efter nye rygter om afskedigelser i IBM: Her er situationen for medarbejderne

Rygte: Presset IBM på vej med stor fyringsrunde: Tusindvis skal fyres

Mystisk vagtskifte: IBM Danmark får ny administrerende direktør

Årsregnskab: Presset IBM står over for én afgørende udfordring

IBM Danmark om ny IBM-storsatsning: Vi mener, at vi har knækket koden

IBM klar til at masseansætte it-folk: Skal bruge 300 medarbejdere til nyt udviklingscenter i Malmø

IBM har sagt farvel til 51.600 medarbejdere i 2014 - og flere kan være på vej