Blockchain og smarte kontrakter - gennemsigtighed og privatliv

Klumme: Det kan forekomme mærkværdigt, at blockchain-teknologien er født som open source-software. Men der er en fornuftig forklaring - nemlig gennemsigtighed og sikkerhed.

I mit sidste indlæg understregede jeg vigtigheden af tillid for blockchain-teknologien.

Du kan læse dette indlæg her: Kæmpemuligheder i blockchain-teknologien - giver mulighed for 'smarte' kontrakter

Samtidig rejste jeg dog også spørgsmålet: Hvordan er det muligt at opnå den tillid, der er så afgørende for, at forretningsdrivende ønsker at indgå aftaler med ukendte parter?

Nærværende indlæg vil kigge nærmere på gennemsigtigheden i smarte kontrakter og den mulige betydning for privatlivets fred og beskyttelse af persondata.

Koden bag alle blockchain 2.0-applikationer er offentliggjort på grund af brug af open source-licenser.

Kildekoden er åben
Helt grundlæggende betyder det, at kildekoden er åben of tilgængelig og kan frit anvendes (med få begrænsninger).

For en, der ikke er vant til open source-software, kan det forekomme mærkværdigt, at blockchain-teknologien er født som open source-software.

Det er dog efterhånden blevet udgangspunktet mere end undtagelsen, at der inden for alle områder, der beskæftiger sig med innovation inden for computerbranchen, arbejdes med open source.

Netop adgangen til denne kildekode forsyner blockchain med den vitale gennemsigtighed, som jeg tidligere har nævnt er så afgørende.

Gennemsigtighed gavner sikkerheden
Med muligheden for, at alle brugerne i en blockchain-database kan verificere den underliggende kildekode, er det nemlig ikke muligt at skrive koder, der sætter nogle brugere i stand til at udnytte systemet til egen vinding på andres bekostning.

Hvis koden indeholder sikkerhedsbrister eller andre skjulte bagdøre, der vil muliggøre forfalskning eller uønskede handlinger, vil det kunne opdages af enhver, der ønsker at undersøge det.

Gennemsigtighed gennemsyrer også teknologien ved, at information om alle transaktioner i den pågældende blockchain er tilgængelig for samtlige brugere.

Efter enhver oprettelse af en transaktion, kan det med rimelig sikkerhed fastslås, om transaktionen er valid, om den kan finde sted og om den i det hele kan gennemføres.

Dette sikrer, at der ikke er andre transaktioner i den pågældende blockchain, der er i konflikt med den pågældende - eksempelvis tilfældet, hvor den samme kryptoværdi er forsøgt handlet to gange.

Men rejser denne gennemsigtighed ikke nogen privatlivsretlige problematikker, når alle i databasen har adgang til kildekoden og kan se samtlige transaktioner, som finder sted?

Blockchain-teknologien sikrer således alle adgang til at inspicere den underliggende database og dateringen af de forskellige indførelser.

Men det betyder ikke, at alle har adgang til at se, hvad de enkelte indførelse består af, og hvilke personer der står bag.

For eksempel kan brugernes privatliv sikres ved at tillade, at brugerne opnår adgang til registeret ved brug af et pseudonym.

Det er muligt, eftersom teknologien ikke kræver, at brugerens reelle identitet fremgår.

Det eneste, der er påkrævet er, at den korrekte digitale signatur benyttes sammen med en valid og privat kryptografisk nøgle.

Fuldstændig anonymitet er imidlertid ikke garanteret, eftersom alle transaktioner som bekendt på permanent basis logges i den pågældende blockchain, og disse kan spores tilbage til brugeren på anden måde ved hjælp af det korrekte udstyr.

Såfremt en bestemt blockchain applikation dog kræver, at brugerens reelle identitet oplyses, vil den information som bekendt blive tilgængelig for de andre brugere, hvilket vil skabe usikkerhed om overholdelse af blandt andet de EU-retlige databeskyttelsesregler.

Flere af disse mulige gnidninger med de persondataretlige regler ville minde om dem, som findes ved eksempelvis handel på internationale hjemmesider. Andre problematikker vil dog også kunne opstå.

Særligt spørgsmålet om, hvem der er dataansvarlig og -behandler er nemlig ikke givet på forhånd.

Tak til min Bird & Bird kollega, stud.jur. Morten Bernhardt, for hjælp med udarbejdelsen af dette indlæg.

Læs også: Kæmpemuligheder i blockchain-teknologien - giver mulighed for 'smarte' kontrakter
mest debatterede artikler

Premium
Se listen: Her er Danmarks 28 bedste virksomheder inden for outsourcing, hosting og drift
Computerworld Top 100 2020: Computerworld har endnu engang kåret Danmarks dygtigste it-selskaber til outsourcing, hosting og drift. Se listen over de 28 selskaber her.
Computerworld
For to år siden nedsænkede Microsoft 864 servere i Nordsøen: Nu er datacenteret på land igen - se resultatet her
Microsoft har efter to år hævet sit undervands-datacenter op af Nordsøen. Her er de erfaringer, selskabet har gjort sig.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Har du evnerne og værktøjerne til at reagere hurtigt nok på nye input?
Det er uden tvivl et centralt succesparameter at have evnen og værktøjerne til at kunne reagere hurtigt og effektivt på vildtvoksende markeder. Vi har i løbet af 2020 lært, at der kan ske store ændringer, så derfor handler det især om at kunne handle hurtigere end nogensinde før. Det kræver i høj grad om at kunne tænke, analysere og organisere sig på nye måde og til nye markeder. Det handler om at være omstillingsparat, og det kræver i den grad både indsigt, en klar strategi og at organisationen kan anvende teknologi og data i nye sammenhænge. Forventningerne til værktøjerne og evnerne stiger, når de enkelte forretningsområder har brug for aktuelle data, og med de rigtige platforme og værktøjer bliver din virksomhed klædt på til, at kunne reagere hurtigere end nogensinde før. I dette whitepaper kan du, med udgangspunkt i en række IDC-analyser og modeller, få et tydeligt overblik over, hvordan en moderne analytics platform kan hjælpe din organisation.