Artikel top billede

Intel og AMD i fælles front mod Nvidia: Så kraftfuld (og lille) er den nye Intel Kaby Lake G med AMD-grafik

Intel og AMD er gået sammen for at udvikle processorer med indbygget GPU-chip til ultratynde computere, der pludselig også kan bruges til spil. Målet er at banke Nvidia af banen.

Hvis du troede, du så det største, da Dumbo fløj, så har du ikke set Intels nye processor, Kaby Lake G.

Kaby Lake G består af en Core i-processor fra Intels ottendegeneration samt en Radeon Vega M-chip fra AMD.

Yep: De to ærkerivaler Intel og AMD har sammen udviklet et chipset med Intel og AMD-komponenter. Himlen må da være ved at falde ned.

Samarbejdet blev allerede afsløret sidste år, men ved CES-messen i Las Vegas har Intel og AMD nu fremvist de første fem Core-processor født efter dette lettere unikke ægteskab.

Ifølge de to producenter vil kombinationen af Intel og AMD kunne udkonkurrere grafikkort fra Nvidia i samme formfaktor.

Eksempelvis fortæller Intel, at de nye chips er syv procent hurtigere målt med 3DMark målt mod en Intel i7-7700HQ med et Nvidia 1060 Max-Q (6GB) grafikkort og vil give 13 procent bedre ydeevne i spil.

Det er noget af en påstand og noget af et resultat, hvis det viser sig at være sandt.

Tynde, kraftfulde computere

Intel fortæller, at du vil kunne forvente de nye processorer i computere fra blandt andet HP og Dell i den kommende tid.

Formålet med de tynde, men overordentligt kraftige chips er at give kræfter til blandt andet tynde gamercomputere eller stærke workstations.

Noget som Nvidia allerede har forsøgt sig med i sine særlige Max-Q-versioner af sine GTX-grafikkort, der kun er marginalt svagere end sine almindelige desktop-fætre. 

Du kan få et overblik over de fem nye processorer herunder.

Mest interessant er i7-8809G, der giver mulighed for overclocking på både CPU og GPU. Det er voldsomt.

Alle fem processorer indeholder faktisk to GPU’er: Både en integreret Intel HD 630 GPU til håndtering af video og andre kedelige, almindelige opgaver og det mere kraftfulde AMD Vega M, når der er brug for det.

“Hades” viser vejen

Der vil gå lidt tid endnu, før vi kommer til at se maskiner med den nye chip fra Intel/AMD, men Intel fremviste den første maskine med den nye blanding: En ny NUC kaldes Hades.

Hades er en ny NUC i stil med sidste års Skull Canyon-NUC og er udstyret med en Intel Core i7-8809G (og AMD Vega M GH - GH for Gaming High), der kan overclockes, eller en model med en Core i7-8705G (AMD Vega M GL - GL for Gaming Low), som ikke kan overclockes.

Det er en mini-computer, men Intel fortæller, at de to versioner hver kan give bedre ydeevne end en tilsvarende computer med henholdsvis en Nvidia GTX 1060 eller 1050 i de bærbar-tilpassede Max-Q-versioner.

Det er en såkaldt “Bare Bone”-computer, så du skal selv tilføje RAM og styresystem. Hades udkommer i løbet af andet kvartal 2018 og vil koste omkring 999 dollars - direkte omregnet til 6.200 kroner før dansk moms og told.

Den canadiske YouTuber, Linus Tech Tips, har haft mulighed for at se lidt nærmere på den lille computer. Det kan du se herunder.

Læs også: Test af AMD Ryzen 3: Fabelagtig processor til de prisbevidste