Artikel top billede

Mogens Nørgaard: Afskaffelse af Krigsreglen er dumt på ethvert plan - men det vil ske alligevel

Klumme: BLUF (Bottom Line Up Front): Dansk Industri og Dansk Erhverv arbejder på at afskaffe vores Krigsregel, som foreskriver, at vigtige data skal være indenfor Danmarks grænser, fordi vi ellers kan afskæres totalt udefra uden varsel. Det er dumt på ethvert plan. Det er decideret imod nationens interesser. Men det vil ske.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Alle er naturligt nok grebet af drømmen om at gemme alt i himlen (skyen, clouden), og den udvikling står ikke til at vende.

Big data, GDPR og cyberangreb har selvfølgelig været nogle gevaldige wakeup-calls, men den slags facts og data har aldrig fået os til at ændre kurs, når først vi som nation har sagt A.

"Det er alt for dyrt at gøre noget andet."

"SÅ slemt er det nok heller ikke."

"Det med kineserne er nok bare amerikansk propaganda. Jeg kender en virkelig flink kineser."

"Skulle vi til at have egne serverrum, måske endda dansk-produceret hardware, rundt omkring?"

Giver jo ingen mening nu

Nej, det giver ingen mening nu, hvor Facebook, Apple og andre har tilbudt os nogle smukke, hvide bygninger på størrelse med 100-200 fodboldbaner her i Danmark. Det giver jo også arbejdspladser.

Finansministeriet (FM) skal selvfølgelig ikke have skyld for alt. Men.

Dets omnipotens og totale fokus på at spare penge på eksempelvis routere, så Rigspolitiet og vores mobilstruktur nu er drevet af Huawei - det er Finansministeriets skyld, og kun Finansministeriets skyld. Basta.

Det største problem i en digitaliserings- og cybertid er, at FM overhovedet ikke har forstand på disse ting, og som jeg sagde for mange år siden: Når man slet ikke har indsigt i it (nu kaldet digitalisering), så skyldes det udelukkende, at det ikke interesserer én en tøddel.

Så i mangel af viden og indsigt (som er besværligt at håndtere) sætter de fuld skrue på noget med budgetter og besparelser. Huawei var billigst, så Huawei SKAL vælges.

Man fik endda Forsvarets Efterretningstjeneste til at stå frem og lyve ("Vi har fuld tillid til vore kinesiske partnere").

En chef for FE kan sagtens forstå, hvilken glorværdig fremtid han går i møde, hvis han bøjer sig forover for FM.

Der var i øvrigt ikke ligefrem opbakning internt i FE og CFCS til den tolkning, da deres folk har indsigt.

(Australien har iøvirgt lige forbudt Huawei totalt i landet, fordi Huawei sender data til Kina, når Kina ønsker det, via 24/7-mulighed for firmware-opdateringer).

Billigt helliger alt

Finansens mantra om, at billigt helliger alt, inklusive visioner, trusler og viden, gør naturligvis, at det offentlige bare sender alle mulige data op i himlen. Gerne via KMD og de andre. Afsted med det. Ingen er nogensinde blevet fyret for at vælge himlen, og FM skal nok velsigne det, hvis det er billigt.

Jaja, vi har den dér krigsregel om, at følsomme data aldrig må forlade landet, da vi kan afskæres totalt udefra - men både DI og Dansk Erhverv (DE) arbejder nu AKTIVT for afskaffelse af den sidste rest af Krigsreglen.

I stedet for Krigsreglen anvender vi i Danmark Svingdørsreglen, som gør det nemt og naturligt for folk fra FM, DI, DE og FT (Folketinget) at swappe pladser hele tiden.

Svingdørsreglen er simpel: Opfør dig hensigsmæssigt (Hov! Dér røg Danmarks interesser som nation!), og du får en behagelig karriere og en skøn alderdom iblandt folk, der forstår dig.

En krigsregel gør ting besværlige. Andre lande fastholder deres Krigsregler, men det gør jo NETOP, at vi kan få en konkurrencefordel ...

Men vi har tillid....

Heldigvis har vi tillid til hinanden i Danmark.

Derfor er der ikke behov for tilsyns- og kontrolmyndigheder på områder, der er digitale. Det er heller ikke ligeså håndgribeligt som for eksempel bagerier, el-scootere eller salg af kaffe på caféer, hvor tilsyn er hårde og konstante.

Vi har tilsyneladende kontrolmyndigheder, som altid har lov til at få efter små spillere, men ikke de store. Det kunne jo medføre ballade fra FM, DI og DE, hvilket er en karrierestopper, så der skal overvældende politisk pres til, før der sker noget.

Tag som eksempel Datatilsynets helt utilstrækkelige resourcer. Eller SØIK. Eller Statens IT. Eller SKAT IT. Men også Finanstilsynet .

Læg mærke til, at selveste Rigsrevisionen (RR), der virker bedre end de andre watchdogs, nu kritiseres af diverse offentlige bikse, fordi de er irriterede over, at RR insisterer på, at de skal følge loven.

Reorg på vej

Jeg tror, at der snart sker en reorg af RR, som placerer RR under Fiskeriministeriet eller Styrelsen for Kontrol med Danskernes Gennemsnitsindtag af Bolcher, samtidig med, at revisionen får en ny chef, der forsikrer os om, at der er tale om en reel styrkelse af RR.

Nogle af os husker måske, dengang i 1980'erne, hvad der skete med det daværende datatilsyn, da det insisterede på, at IBM Danmark skulle aflevere data om dets massive monopol-misbrug? Schlüter gav det et nyt navn, en ny chef, meget mindre magt og meget færre folk.

Hvor man i USA har virkelige checks & balances på plads med hensig til at tæmme dem, der begynder at få en usund markedsdominans, og hvor selve det at lyve for FBI er en kriminel handling, så har vi i Danmark en kultur, hvor de store erhverssammenslutninger aktivt sørger for at stække tilsyn og kontrol. Sorry, men det er den eneste måde, jeg kan udtrykke det på.

Jeg kan faktisk udtrykke det endnu kortere:

EU gør det rigtige. US gør det rigtige. Folketinget gør det forkerte pga. lobbyisterne fra DI og DE.

Argumenterne er for eksempel:

1. "Jamen, vi HAR noget, der hedder Kontoret for Kontrol & Tilsyn - check!",
2. "Jamen, det er jo Danmark og vi har fuld tillid til hinanden!" - eller min favorit...
3. "Vi har et sikkerhedsudvalg og vi har fuld tillid til vore medlemmer".

Uhellig alliance

FM, DI og DE indgår i en uhellig alliance med de store leverandører, og så er der frit løb for himmelske oplevelser for vore følsomme data.

KMD's mangeårige og eklatante brud på reglerne vil ikke få konsekvenser, og KMD vil få lov til at fortsætte med denne vanvittige praksis. Vore stækkede og svækkede kontrolmyndigheder vil ikke kunne forhindre det.

Både KMD og kommunerne lyver i øvrigt om det. Alle tricks benyttes, såsom snedige formuleringer, benægtelser, gradvise indrømmelser, fortsatte løgne, "lying-by-omission", osv.

(Jeg må i den anledning udtrykke min beundring for Computerworlds ihærdighed og dygtighed i den senere tid, når det drejer sig om at holde fast i den historie, samt i den om hardware-hackene fra Kina, mv. Det er godt gået!).

Opsummering:

Dansk Industri og Dansk Erhverv arbejder på at afskaffe vores Krigsregel, som foreskriver, at vigtige data skal være indenfor Danmarks grænser. Fordi vi kan afskæres totalt udefra uden varsel.

Det er dumt på ethvert plan. Det er decideret imod nationens interesser.

Men det vil ske.

Amen.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.