Nørgaard: Hvem har mon interesse i, at vi afskaffer Krigsreglen? Tænk lige over det!

Klumme: Kampen om Krigsreglen optager mange mennesker, men nogle af de mest interessante har ikke lyst til at stå frem offentligt. Humlen er, at det er nødvendigt at koncentrere sig om, hvem der vil profitere af afskaffelsen af Krigsreglen - og hvordan de arbejder for at få indflydelse.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Det var interessant at skrive en klumme om Krigsreglen:

Mogens Nørgaard: Afskaffelse af Krigsreglen er dumt på ethvert plan - men det vil ske alligevel

Tak til de, der kommenterede den rundt omkring på Internettet. Som altid en fornøjelse.

MEN: De mest øjenåbnende kommentarer tikkede ind på de private kommunikationskanaler (e-mail, SMS, osv.).

Det var folk i ledende stillinger, der ikke lige var interesserede i at skrive offentligt om emnet. De kunne miste det ene og det andet.

Tak til den sjove, der skrev "Du er en helt! En krigshelt" - og til den skæve, der skrev, at jeg fik sagt det, som ingen vil tale om.

Tak til den virkeligt indsigtsfulde, der fortalte mig om forsøgene på at få Danmark til at gå enegang i EU omkring bortskaffelsen af Krigsreglen. Det vidste jeg ikke. Enegang!

Det vidner om en kynisme, og manglende fædrelandskærlighed, der ikke (engang) klæder erhvervslivets lobbyist-organisationer.

Husk at spørge jeres chefer, om de går til møder i organisationer, der går ind for den slags. I kan også bare spørge jer selv, hvis I er en chef, der går til de møder.

Jeg skylder i øvrigt også en varm tak til lobbyisten, der hviskede til mig, over en kop kaffe på et mørkt sted i København, at det egentlig ville være fedt, hvis danske brancheforeninger arbejdede for deres danske brancher .

Tak til de par journalister, der gjode opmærksom på, at de store amerikanske leverandører er stærkt repræsenterede i lobbyist-sammenslutningerne og simpelthen ønsker at udkonkurrere de danske virksomheder ved for eksempel at hæve priserne på alt andet end det, der kører i deres cloud uden for landets grænser.

God dansk tradition
Det er nu engang en skøn, dansk tradition at lade de multinationale sidde med i udvalg, der skal fremme danske erhvervsinteresser. Eller andre interesser.

McDonald Douglas fik for eksempel placeret en amerikaner i den kommission, der skulle finde ud af, hvorfor Harpoon-missillet røg afsted under en øvelse (det var i øvrigt en fejl i våbensystemet og IKKE Olsens skyld, men han fik et fint tilbud om at sidde på et stille kontor indtil pensionen kom - ligesom politimanden i Olsenbanden).

Da jeg var leder af en afdeling i Oracle Danmark, blev vi også kraftigt opfordret til at tage poster hos Dansk IT, IT Brancheforeningen, DIog så videre. Det måtte man meget gerne bruge arbejdstid på.

Tak til frontkæmperen, der sendte mig et internt Microsoft-research-papir vedrørende Azure og AWS, der helt åbent skriver, at de officielt ved, at det vil føre til et pris-oligopol (markedsform, hvor et marked er domineret af få udbydere).

Sig til, hvis jeg skal sende det til jer (mno@cima.dk eller mobil 5373 7100).

GDPR kan i øvrigt i visse sammenhænge vise sig at være en life-saver, hvis ellers myndighederne i Danmark kan få lov til at gøre deres arbejde på trods af lobbyisterne.

Datatilsynet har lige meddelt i en klagesag, at de desværre ikke har resourcer til at gøre noget ved en klar (og fra dem tillige erkendt) overtrædelse af reglerne. Fordi de globale bikse er for store.

Som altid må vi sætte vores lid til Dronning Margrethe den 3. af EU og andre gode folk dernede, hvis vi skal gøre noget ved de store lobbyister. Men måske knap så meget til Lars Løkke, der vil have anbragt en skødehund fra hans eget parti dernede i stedet.

Mange tak også til kynikeren, der gjorde opmærksom på, at DI og DE aldrig går op imod de store, multinationale - eksempelvis i forbindelse med konkurrenceforvridende aktiviteter i Danmark.

Fremme af danske interesser?
Jeg erindrer med kildrende fryd diverse folk fra Oracle, Microsoft, IBM, og så videre, der pludselig havner i nogle udvalg, hvor Danmarks fremtid skal drømmes op - på trods af, at de egentlig bare vil sælge licenser og udkonkurrere Danske bikse og nå deres salgsmål og blive forfremmet til en stilling i Paris - og ikke har skyggen af idéer (eller interesse for) at fremme danske interesser.

Det er mig altid en gåde, at en administrerende direktør under stram, international kontrol, der aldrig selv har startet noget op, pludselig skal give gode råd til danske virksomheder om, hvordan de skal klare fremtiden.

Læg mærke til, at der i den type udvalg - "nedsat af regeringen" - typisk er en ung kvinde, en iværksættermand, et del jakkesæt fra amerikanske bikse, et del fra NOVOLEGOMÆRSK-segmentet, og ellers en ordentlig syg bunke offentlige DJØF'ere til at styre det hele og sørge for, at der kommer noget helt fantastisk ud af det.

En dag burde man undersøge sammensætningen af udvalg og den historiske udvikling. Og fremfor alt interviewe de stakkels unge kvinder og iværksættermænd, der bare var sat i udvalget af hensyn til den politiske korrekthed.

Totalt intetsigende databehandleraftaler
En anden ting, der kom flyvende ind i min inbox efter min klumme om Krigsreglen: Databehandleraftaler hos AWS, Azureog så videre er totalt generelle og intetsigende - bare en knap.

Der udarbejdes IKKE de lovbefalede aftaler af de store bamser. Det skal EU-bikse gøre. Måske Datatilsynet kunne enten tillade tilsvarende standard-adfærd for EU-baserede bikse ELLER forlange, at de andre overholder den EU-lov de har lovet at overholde for at kunne drive forretning her?

Det skal blive sjovt at se, hvordan eksempelvis databehandleraftaler kan leve op til Datatilsynets egne krav, når KMD bruger Azure og Netcompany AWS (til Aula), mens NNIT har flyttet virkeligt meget til Kina - og de alle tillige bruger underleverandører i andre lande, der aldrig er sikkerhedsundersøgte, endsige sikkerhedsgodkendte.

Mentalt Break! Sikkerhedstip! Hvis I mødes nøgne, i stærk blæst, om natten, på en nypløjet mark - og vel at mærke hvisker til hinanden - så er det rimeligt sikkert - bortset fra, at de mange eyes in the sky og de termiske midler kan optage jeres gangart og dermed senere finde jer. En larmende café i København med elendig akustik er ikke helt så underholdende, men næsten lige så god. Nå, vi må videre ...

Min eneste skuffelse efter KrigsregelKlumme 1 (KRK1)? Jeg er ikke blevet kontaktet af lobbyisterne og de multinationale i et forsøg på at bestikke mig med rare julegaver eller blot argumenter.

Julegaver ville ellers være velkomne. De er da i det mindste valide.

Arh, OK - med én undtagelse, men jeg kunne desværre ikke den dag. I ved, hvordan det er. De ville nemlig bare for deres amerikanske moster - ikke give gaver.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Flere dybdegående Computerworld artikler

"Det er skide sjovt, at vi nu også kan følge med i en masse data under kampene. Men det betyder også, at dårlige tabere kan henvise til vores bordfodbold-data"

Alle de indsamlede data bliver bearbejdet via machine-learning, der giver os en masse statistik på vores bordfodboldkampe. Vi kan eksempelvis se hvilket hold, der har haft bolden mest, og hvem der har flest skud på mål. Vi har også installeret en optisk sensor i målet, der registrerer, når der bliver scoret og holder styr på stillingen.

Erik Kaae stopper som topchef i EG efter salg til DXC Technology - forlader nu helt it-branchen
Morgen-briefing: Lars Seier henter dansk erhvervsprofil til krypto-virksomhed / Amazon investerer milliarder i Tesla-rival / Google køber grunde op via mystiske skuffeselskaber / Apple henter tidligere Microsoft-chef til ny smart home-satsning
Ugen i tech: Stort Samsung læk: Her er selskabets forårskollektion af wearables / Canon-prisbombe – halverer nærmest prisen på spritnyt fullframe kamera / Salg på prisstærkt Nvidia GTX1660 er tyvstartet.
2 Test af Microsoft Surface Laptop 2: En genial laptop - hvor Microsoft begår nogle sløje svipsere
Årets største mobil-messe åbner snart portene: Her er de fem nyheder, vi glæder os mest til
Netcompanys bestyrelsesformand trækker sig: Fravælger selskabet til fordel for andre bestyrelsesposter
11 Her er Googles svar på nye EU-regler, der 'kan ødelægge internettet for altid': "Detaljerne er vigtige"


Premium
Regeringens Disruptionsråd blev udskammet og latterliggjort – men nu får vi indblik i de reelle resultater
Regeringens Disruptionsråd blev udskammet og latterliggjort, da skuespilleren Helle Joof gjorde sig klog på indianerstammer og disruption. Men nu kan vi efter knap to år gøre status over rådets arbejde.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Toke Kruse: Jeg spår, at humankapital i 2019 erstattes af it-kapital
I 2019 vil vi se en kæmpe udskiftning af ressourcer, hvorunder de menneskelige processer overtages af software, der gør os mennesker hurtigere og mere effektive. Betyder det store fyringsrunder? Måske.
White paper
Gratis e-bog: Mister du pusten på BI-bjergetapen? Tag den lige vej i stedet!
Denne e-bog er relevant for dig der sidder i en virksomhed, der allerede arbejder med Dynamics 365 for Finance & Operations, eller som overvejer at få det. Det er din genvej til at komme tilbage på BI-motorvejen, hurtigt og på den rigtige måde. Du finder ud af hvordan du kommer ud over bumpene og uden om hullerne på bjergvejen med CBI Plugin, så du igen kommer tilbage på motorvejen og kan køre direkte mod målet. Læs videre og bliv klogere på, hvordan du kommer over – eller helt undgår – de største bump på bjergetapen.