Hvor bliver de unge danskere af, når vi skal lave forretning med data?

Klumme: Når jeg søger efter unge, som vil arbejde med forretning og teknologi i SAP Experience Center, har de fleste ansøgere international baggrund. På nationens vegne må jeg løfte et rødt advarselsflag, og på det personlige plan overvejer jeg at uddele et gult kort til de unge danskere.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Indrømmet. Mine observationer har på ingen måder statistisk substans, men her er nogle fakta fra min verden.

SAP Danmark holder til i Københavns Nordhavn, og vi er en del af en global forretningssoftware koncern med 100.000 ansatte.

Når jeg søger studerende som praktikanter og studentermedhjælpere (og det gør jeg særdeles aktivt), så er over halvdelen af ansøgerne fra andre lande end Danmark. Og jeg ender derfor med at ansætte flere unge med udenlandsk baggrund end dansk baggrund.

Hvorfor er det ikke hot?

Jobindholdet er lidt mere forretning end teknologi. Så vi søger STEM-kompetence med forretningsforståelse, eller forretningskompetence med vilje til at arbejde med data.

Og det er her, at jeg vifter med advarselsflag og undrer mig: Hvorfor er dette felt ikke mere hot hos danskere i gang med en videregående uddannelse?

Vi står midt i en digital forandring af historiske dimensioner, hvor data vil påvirke, forandre, tilføje og fjerne jobindhold og funktioner over en meget bred karm. Det skal vi da have danske unge til at mestre og til at styre!

Danmark har udfordringen
Problemet ved at internationale studerende tager disse pladser er, at de typisk ikke er her på langt sigt. Det er egentlig ikke noget problem for os som globalt selskab, men det er et problem for Danmark. Erfaringen er, at 80 procent af danske studerende stadig arbejder i Danmark efter to år, mens det kun gælder 40 procent af de internationale studerende.

Både it-branchen og de danske virksomheder har brug for at udklække morgendagens digitale forretningsarkitekter. De skal finde på nye forretningsmodeller, og de skal fungere som rejseledere i de transformationsprocesser, som vil komme endnu hyppigere og på stadig nye områder.

Tag del i løsningen

Jeg kan ikke udelukke, at mine observationer ikke er dækkende. De kan hænge sammen med vores B2B brand eller vores særlige behov for blandingen af it-viden og forretnings-viden.

Men hvis det ikke er tilfældet, så har vi en kompetenceudfordring på den lange bane.

Derfor vil jeg opfordre it-branchen og dens kunder til at tage aktivt del i at løse dette problem på uddannelsesområdet: Skab pladser til de unge i organisationen og arbejd aktivt sammen med universitetsverdenen for at tiltrække flere.

Det er jo faktisk både kreativt udfordrende og samfundsmæssigt interessant. Desuden er der gode penge at tjene.

Måske bør vi også uddele det gule kort til vores børn og unge hjemme ved spisebordet:

Kan I ikke tage og mobilisere lidt af den sult, vi andre havde, og så kaste jer ind i feltet mellem teknologi og organisation og være med til at forme jeres egen fremtid?

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.


Premium
Sådan endte Jesper Trolle som topchef i fransk milliardkoncern: "Hvis jeg skulle prøve noget andet end Arrow, så var tiden nu"
Interview: Udlandsdanskeren Jesper Trolle sagde farvel til Arrow efter 20 år i forskellige topposter til fordel for et CEO-job i en fransk milliardkoncern. "Hvis jeg skulle prøve noget andet end Arrow, så var tiden nu," fortæller Jesper Trolle, der nu skal udskifte bopælen i USA med Frankrig.
Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
How to understand the email threat landscape
There is already a large number of organizations transitioning to more cost efficient cloud based solutions as of now. According to recent research by Gartner, "by 2021, Gartner expects 70 % of public and private companies to be using cloud email services.” But unfortunately this is also bad news, as the attackers’ methods also evolve, and there is a market increase in number of attacks against cloud based email services such as MS Office 365. In this whitepaper we will discuss the common email security threats that are faced by organizations and how to keep your organization safe from these attacks.