Hvor bliver de unge danskere af, når vi skal lave forretning med data?

Klumme: Når jeg søger efter unge, som vil arbejde med forretning og teknologi i SAP Experience Center, har de fleste ansøgere international baggrund. På nationens vegne må jeg løfte et rødt advarselsflag, og på det personlige plan overvejer jeg at uddele et gult kort til de unge danskere.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Indrømmet. Mine observationer har på ingen måder statistisk substans, men her er nogle fakta fra min verden.

SAP Danmark holder til i Københavns Nordhavn, og vi er en del af en global forretningssoftware koncern med 100.000 ansatte.

Når jeg søger studerende som praktikanter og studentermedhjælpere (og det gør jeg særdeles aktivt), så er over halvdelen af ansøgerne fra andre lande end Danmark. Og jeg ender derfor med at ansætte flere unge med udenlandsk baggrund end dansk baggrund.

Hvorfor er det ikke hot?

Jobindholdet er lidt mere forretning end teknologi. Så vi søger STEM-kompetence med forretningsforståelse, eller forretningskompetence med vilje til at arbejde med data.

Og det er her, at jeg vifter med advarselsflag og undrer mig: Hvorfor er dette felt ikke mere hot hos danskere i gang med en videregående uddannelse?

Vi står midt i en digital forandring af historiske dimensioner, hvor data vil påvirke, forandre, tilføje og fjerne jobindhold og funktioner over en meget bred karm. Det skal vi da have danske unge til at mestre og til at styre!

Danmark har udfordringen
Problemet ved at internationale studerende tager disse pladser er, at de typisk ikke er her på langt sigt. Det er egentlig ikke noget problem for os som globalt selskab, men det er et problem for Danmark. Erfaringen er, at 80 procent af danske studerende stadig arbejder i Danmark efter to år, mens det kun gælder 40 procent af de internationale studerende.

Både it-branchen og de danske virksomheder har brug for at udklække morgendagens digitale forretningsarkitekter. De skal finde på nye forretningsmodeller, og de skal fungere som rejseledere i de transformationsprocesser, som vil komme endnu hyppigere og på stadig nye områder.

Tag del i løsningen

Jeg kan ikke udelukke, at mine observationer ikke er dækkende. De kan hænge sammen med vores B2B brand eller vores særlige behov for blandingen af it-viden og forretnings-viden.

Men hvis det ikke er tilfældet, så har vi en kompetenceudfordring på den lange bane.

Derfor vil jeg opfordre it-branchen og dens kunder til at tage aktivt del i at løse dette problem på uddannelsesområdet: Skab pladser til de unge i organisationen og arbejd aktivt sammen med universitetsverdenen for at tiltrække flere.

Det er jo faktisk både kreativt udfordrende og samfundsmæssigt interessant. Desuden er der gode penge at tjene.

Måske bør vi også uddele det gule kort til vores børn og unge hjemme ved spisebordet:

Kan I ikke tage og mobilisere lidt af den sult, vi andre havde, og så kaste jer ind i feltet mellem teknologi og organisation og være med til at forme jeres egen fremtid?

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Overblik: DXC Technology og Netcompany stormer frem som offentlig it-leverandør - Atea og Conscia taber terræn
Det offentlige Danmark bruger hvert år milliarder af kroner på it-indkøb. I løbet af 2019 tog DXC Technology og Netcompany store indhug i de offentlige it-budgetter - samtidig rykkede Atea og Conscia baglæns. Det viser nye tal fra Udbudsvagten.
Computerworld
Forsvarsministeren overvejer at give dansk politi lov til at blokere for websites uden dommerkendelse
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil diskutere muligheden for at give politiet mulighed for at blokere for websites uden dommerkendelse.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
White paper
Mængden af skyggedata stiger voldsomt – få tips til hvordan du bekæmpe det
Moderne virksomheder er drevet af data. Men for at udnytte de data, skal de være tilgængelige for medarbejderne, kunderne og samarbejdspartnere – og det er bare de data, som it og virksomheden kender. For den eksplosive udvikling i cloud og data betyder også, at de fleste organisationer generer store mængder af ”skyggedata”, data som bliver delt, opbevaret og ofte glemt et sted i virksomhedens mange systemer. I dette whitepaper kan du derfor læse om omfanget af problemet med skyggedata i skyen samt få ideer til, hvordan du kan begrænse og beskytte det.