Tina Borgbjerg, Lenovo. Foto: Lenovo.

Debat: Vil dit teknologiindkøb løse problemer eller skabe nye?

Når du køber ind husker du så at spørge om teknologien vil løse problemer fremfor at skabe nye for medarbejderne spørger Tina Borgbjerg, direktør for Lenovos Data Center Group i Norden og Benelux.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribenternes synspunkter.

Den teknologiske udvikling har på rigtig mange positive måder transformeret den måde, vi driver forretning på. Også måden, vi arbejder på, er i dag markant anderledes end for 50 år siden – i dag er næsten enhver handling, samtale og strategi på en eller anden måde medieret af teknologi.

Medarbejdere er i høj grad i stand til at skabe, bruge og gemme massive mængder data, kommunikere digitalt på tværs af landegrænser og verdensdele og ubesværet løse opgaver, som plejede at tage hele uger, på få sekunder.

Men efterhånden som den teknologiske udvikling accelererer, risikerer vi at tabe menneskene på vejen, hvis vi glemmer at regne dem med i ligningen, når vi investerer i ny teknologi.

En rapport, vi netop har foretaget i Lenovo blandt ledere i it-branchen på tværs af en række europæiske lande, viser, at virksomheder, som investerer i ny teknologi, som regel baserer deres beslutning på forretningsmæssige mål.

Faktisk er det kun 6 procent, der ser brugeren som topprioritet, når de investerer i ny it, mens 40 procent ser økonomi som den vigtigste drivkraft. De fokuserer altså på spørgsmål som: Kan vi spare penge på det? Kan vi effektivisere nogle processer? Kan vi forbedre virksomhedens performance? Det er alt sammen vigtige og fornuftige spørgsmål at stille sig selv, men det negligerer et helt essentielt spørgsmål: Hvordan teknologien vil påvirke medarbejderne

Fremskridt for enhver pris?
Selvom det kan være fristende for virksomhedsledere hele tiden at hæve barren for produktiviteten og investere i nye smarte teknologier, så kan en ”fremskridt for enhver pris ”-filosofi få utilsigtede konsekvenser.

Medarbejdere kan få svært ved at følge med de forandringer, der bliver indført og blive overvældet over al den information og nye komplekse værktøjer, de skal forholde sig til. Det kan i værste fald resultere i, at de bliver deciderede modstandere af al forandring – og så er du udfordret som leder.

Vores rapport viser, at 47 procent af de adspurgte it-ledere oplever, at ny teknologi har en negativ effekt, som aktivt forhindrer deres medarbejdere i at udføre deres arbejde. Det er tankevækkende og dybt problematisk. Lige så frugtbar teknologi kan være, lige så ødelæggende kan den også være, når den ikke er tilpasset brugerne.

Hvis man skal have succes med at indføre ny teknologi, er det derfor helt afgørende, at man tænker medarbejderne ind i sine beslutninger. Man kan starte med at stille sig selv følgende spørgsmål: Forstår jeg til fulde, hvor hurtigt og godt mine medarbejdere tager ny teknologi til sig? Hvor intuitiv vil den nye teknologi være at bruge? Vil teknologien løse problemer fremfor at skabe nye?

Ofte overses disse vigtige spørgsmål. I stedet for at se teknologi som et middel for medarbejdere til at få mest muligt ud af deres arbejdsdag, bliver det betragtet som et mål i sig selv.

Teknologi har uanede og fantastiske muligheder – men den kan ikke stå alene. Brugt rigtigt kan teknologi dog netop være med til at forbinde de to vigtigste mål for de fleste virksomhedsledere: Glade medarbejdere og profit.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Danmarks Statistik skifter fra Oracle og SAS Institute til open source-platforme for at spare på licensbetalinger: "Vi ser et teknologi-landskab, hvor nogle af de store spillere er ved at blive overhalet af nye letvægtsprodukter"
Interview: For at nedbringe udgifterne til de årlige licensbetalinger mindsker Danmarks Statistik forbruget af kerner hos Oracle og SAS Institute for i stedet at bruge open source-platforme. "Vi har haft sindssygt gode resultater med at introducere dem. På de åbne platforme kan vi bygge en del mere selv," siger CIO Annie Stahel. Se platformene her.
Computerworld
NemID ramt af nedbrud
Det er ikke muligt at logge på med NemID i øjeblikket. Nets bekræfter, at der er driftsproblemer. (Opdateret).
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.