Morgen-briefing: Nyt initiativ vil hjælpe danske virksomheder med AI / Taxa-app vil opføre lynladere i København og Aarhus / Dansk webbureau åbner for betaling med bitcoins

Nyt initiativ vil hjælpe danske virksomheder med AI. Taxa-app vil opføre lynladere i København og Aarhus. Dansk webbureau åbner for betaling med bitcoins. Tysk selskab opkøber to danske fintech-virksomheder. It-sikkerhedsvirksomhed åbner cyber defence center i Søborg. Danskere udvidende om nye regler for nethandel med Storbritannien.

Godmorgen!

Computerworld byder hermed velkommen til fredagens morgenbriefing, som dermed også er denne uges sidste it-nyhedsoverblik.

Ved tasterne Alexander Haslund. God weekend til jer alle, når I når så langt.

Nyt initiativ vil hjælpe danske virksomheder med AI
Industriens Fond søsætter et nyt nationalt initiativ, AI Denmark, der skal gøre dansk erhvervsliv bedre til at arbejde med kunstig intelligens.

"En større del af dansk erhvervsliv skal stille skarpt på kunstig intelligens og nøje overveje, om - og i så fald hvordan - teknologien bedst kan bruges i den enkelte virksomhed. Det er der for få virksomheder, der gør i dag, og derfor vil vi gerne hjælpe udviklingen på rette vej," lyder det fra Thomas Hofman-Bang, direktør i Industriens Fond, i en meddelelse.

Han henviser blandt andet til en rapport fra McKinsey og Innovationsfonden, der viser, at blot fem procent af de små og mellemstore virksomheder i Danmark anvender kunstig intelligens.

Via AI Denmark skal der skræddersys virksomhedsforløb for 120 virksomheder.

Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, Københavns Universitet og IT-Universitetet er hovedaktører i AI Denmark, og vil stå i spidsen for virksomhedsforløbene.

Du kan læse mere om det nye initiativ her: www.aidenmark.dk.

Taxa-app vil opføre lynladere i København og Aarhus
Taxa-appen Viggo, der pt. har 55 elbiler i flåden, vil opføre seks el-lynladere i København og to i Aarhus for at lette adgangen til strøm for alle elbiler i bykernerne.

Det skriver Finans.

Selskabet, der blev etableret for 15 måneder siden, oplever i stigende grad flaskehalse foran ladestationerne.

De nye ladere har i alt 16 udtag af 150 kW. Dermed er det ifølge direktør Kenneth Herschel muligt at lade en Tesla Model 3 op til 80 procent på en halv time.

Investeringen løber op i samlet 15 millioner kroner, hvor Vejdirektoratet dog støtter med 3,2 millioner kroner.

Dansk webbureau åbner for betaling med bitcoins
AWORK er som det første webbureau i Danmark klar til at modtage bitcoins som betaling.

Det skriver selskabet i en meddelelse til Computerworld.

"Mange virksomheder er i den situation, at det ikke længere er særligt attraktivt at have kapital stående i bankerne. Det er dyrt for erhvervsdrivende grundet de negative renter og ikke mindst de gebyrer, som følger med fra bankerne," lyder det fra AWORKs CEO og medstifter Jesper Enger-Steensgaard, der fortsætter:

"Ved at tilbyde muligheden for betaling via Bitcoins åbner vi døren for fremtiden, og ikke mindst en anden form for betalingsmulighed for vores kunder. Dette er ikke et farvel til bankerne og den danske valuta, men blot en tilføjelse - som vi er stolte af."

AWORK blev stiftet i 2011 og tilbyder løsninger inden for hjemmesider, SEO og annoncering.

Tysk selskab opkøber to danske fintech-virksomheder
Den tyske betalingstjenesteudbyder Unzer har købt de to danske fintech-virksomheder Quickpay og Clearhaus.

Det skriver ITWatch.

Begge virksomheder har hjemme i Aarhus, men har altså nu fået tyske ejere.

It-sikkerhedsvirksomhed åbner cyber defence center i Søborg
Med et ny full-service cyber defence center i Søborg, vil Dubex yderligere skærpe cyberforsvaret af danske virksomheder med en række it-sikkerhedsservices.

"Vi oprettede vores Security Analytics Center (SAC) for mere end fem år siden, fordi der var stigende behov for at opdage sikkerhedsbrud og uhensigtsmæssigheder hos danske virksomheder. Nu er der også behov for, at vi kan reagere og mitigere de ondsindede hændelser, vi opdager," udtaler Hassan Kallas, chief services officer hos Dubex, i en meddelelse.

Centret består af over 40 sikkerhedseksperter, som står i spidsen for at udføre services som managed detection & response (MDR), trusselsvarslinger, phishingtest, penetrationstest, Red Team-øvelser og sårbarhedsscanninger.

Danskere udvidende om nye regler for nethandel med Storbritannien
Det britiske farvel til EU har medført nye regler for nethandel med Storbritannien.

Men blandt de danske forbrugere er der ikke stor viden om ændringerne.

En rundspørge gennemført af Havas i samarbejde med analyseinstituttet YouGov viser, at fire ud af 10 danskere ikke ved, at reglerne har ændret sig fra årsskiftet.

I november i fjor var det fem ud af 10, der ikke kendte til ændringerne.

"Forbrugerne skal vænne sig til, at det ikke længere er helt omkostningsfrit at handle i britiske netbutikker, og derfor arbejder vi målrettet på at vejlede dem," udtaler kontorchef i Toldstyrelsen, Henrik Pagh Kold, i en meddelelse.

Her er tre råd om nethandel i Storbritannien fra Toldstyrelsen:
  1. Hold øje med prisen.
  2. Vær opmærksom på, hvor varen er produceret.
  3. Bed netbutikken om at vedlægge dokumentation for, hvor varen kommer fra.


mest debatterede artikler

Premium
Danmarks bedste CIO havde ét krav til ny topstilling: Derfor afviste han flere internationale topjobs - og sagde ja til Fiskars
Interview: Der har ikke manglet jobtilbud for vinderen af Årets CIO 2020, Peter Cabello Holmberg, der tidligere på året forlod Pandora efter hans stilling blev nedlagt. Han var dog ikke i tvivl om, at den finske produktionsgigant var den rigtige virksomhed for ham.
Computerworld
Intel taber retssag og skal betale to milliarder dollar: "Det er skandaløst"
Chipgiganten Intel har tabt en retsag i USA, og er blevet idømt en bøde på hele 2,1 milliarder dollar. Det er en af de største bøder for en patentsag i USA's historie.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.