Kunstig intelligens kræver knivskarp data management - du bør begynde at kigge på området nu

Klumme: Data governance og data management er strategiske discipliner, som bør diskuteres på højeste niveau i virksomheden og ikke blot en operationel disciplin i it-afdelingen, selv om det er her, den praktiske udførsel foregår. Som beslutningstager gør man klogt i at sætte fokus på området nu.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Forleden var jeg til møde i Dansk Industris AI-udvalg. Her diskuterede vi blandt andet, hvordan vi kan sørge for, at værdier som etik og inklusion kan følge med, når kunstig intelligens udbredes og indarbejdes i flere og flere løsninger, i både offentligt og privat regi.

Det var stærkt at mærke en fælles vilje til, at det er et projekt som skal lykkes – men der var også stor åbenhed om, at det ikke giver sig selv, hvordan man når dertil. Men at stillingtagen og bevidsthed er vigtige ingredienser.

Når det gælder den praktiske og it-organisatoriske tilgang til at opnå etisk anvendelse af AI, er data management et grundelement i opskriften. Et element, som alle organisationer bør prioritere højt lige nu, ikke mindst set i lyset af Covid-krisens digitale acceleration.

Med den stiger presset for at sikre gode og gennemsigtige data privacy og data governance-principper hos de virksomheder og offentlige institutioner, som udbyder og udbygger digitale selvbetjeningsløsninger og andre datadrevne forretningssystemer.

Data-rod kan blive dyrt for pengepung og omdømme
EU har via GDPR-lovgivningen skabt den juridiske ramme – men mange virksomheder kan stadig ikke med overbevisning sige, at de har helt styr på alle aspekter af de data, de ligger inde med om både kunder, samarbejdspartnere og ansatte.

Datasæt, som kun vokser sig større i takt med at vi i stigende grad arbejder, underholder os og forbruger i den digitale sfære.

Utilstrækkelig data governance kan vise sig at blive en større hovedpine både omdømmemæssigt og økonomisk.

Tillid er dyrebar i en digital økonomi med mange valgmuligheder og høj grad af digitaliserede offentlige tilbud. Juridisk har EU vist sig klar til at svinge bødeblokken.

Dette skal en dataansvarlig kunne svare på
Data governance og data management er derfor strategiske discipliner, som nødvendigvis må diskuteres på højeste niveau i virksomheden og ikke blot en operationel disciplin i it-afdelingen, selv om det er her, den praktiske udførsel foregår.

For at få et indblik i, hvor stærkt man står på data governance, skal for eksempel en CTO kunne give direktion og bestyrelse indblik i:

• Hvilke processer, der anvendes overordnet for at sikre adgang, integration, rensning, opbevaring og klargøring af data til brug i analytiske løsninger, herunder kunstig intelligens.

• Hvordan data management udføres i virksomheden, herunder operationelle discipliner som DataOps (evnen til at spore sine data-analytiske resultater tilbage til kilden), ModelOps (evnen til at sikre vedligehold og sikkerhed ved ændringer af data-analytiske modeller) og compliance i forhold til eksempelvis GDPR.

• Hvordan man sikrer et tilstrækkeligt bredt data-grundlag, således at analytiske modeller og kunstig intelligens kan tage højde for aspekter så som diversitet i køn, baggrund og sociale forhold og på den måde blive mere ’retfærdig’.

Data management er ikke kun vigtig for at sikre den mere bagudrettede kvalitet og sikkerhed i eksisterende løsninger, men også en forudsætning for, at man kan skabe innovation.

Data management er garanten for, at man kan stole på de resultater, man får ud af en innovativ proces som måske på sigt skal føre til nye kundetilbud eller borgerrettede løsninger.

Bliv klar til ny vækst
Der vil komme en dag efter Covid-krisen, hvor vi igen kan shoppe i små specialbutikker og gå på cafe. Måske vil den del af livet føles næsten uændret.

Men jeg er samtidig sikker på, at den digitale acceleration, der har fundet sted igennem det seneste år med pandemi, vil gøre arbejdet med data management endnu mere vigtigt i årene fremover.

Det er vigtigt både for økonomiens og omdømmets skyld, når nye løsninger udtænkes for skabe nye vækst og innovation. Som beslutningstager gør man klogt i at sætte fokus på området nu.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.


mest debatterede artikler

Premium
"Jeg er nok blandt de 10 personer i Dinero, der har haft det sværest i de seneste måneder. Det er dog noget, som jeg har forsøgt at skjule. Jeg har hanket op i mig selv og forsøgt at se glad og optimistisk ud"
Af alle vores ansatte, så er jeg nok blandt de 10 personer i Dinero, der har haft det sværest i de seneste måneder. Det er dog noget, som jeg har forsøgt at skjule. Jeg har hanket op i mig selv og forsøgt at se glad og optimistisk ud, selv om jeg ikke altid har været det.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.