Artikel top billede

(Foto: Michael Dziedzic)

Ny analyse: Organiserede kriminelle er den største cybertrussel for danske virksomheder lige nu

Rekord mange it-chefer og -sikkerhedsspecialister peger i år på, at organiserede kriminelle udgør den største cybertrussel for deres virksomhed. Se her hvilke tre scenarier som it-folkene frygter mest vil udspille sig.

Størstedelen af danske virksomheder anser organiserede kriminelle som en af de største cybersikkerhedstrusler i 2021.

Det viser revisions- og konsulentvirksomheden PwC's årlige analyse "Cybercrime survey 2021".

I analysen, hvor 402 danske virksomhedsledere, it-chefer og sikkerhedsspecialister har deltaget, angiver 78 procent at en af de største trusler for deres virksomhed i 2021 er organiserede kriminelle.

I 2017 lå samme tal på kun 55 procent. Og i 2019 og før var der flere respondenter, der mente, at ansatte eller insiders ubevidste handlinger er den største trussel.

Også 78 procent af besvarelserne vidnede om, at phishing-angreb er den sikkerhedshændelse, som flest virksomheder i år har oplevet. Det er den type angreb, der ligger suverænt højest blandt respondenterne siden 2017.

I rapporten bemærkes det, at "Det er værd at fremhæve, at færre (fra 38% i 2020 til 25% i 2021) angiver, at de har været udsat for en hændelse, hvor følsomme personoplysninger eller anden følsom information utilsigtet er blevet delt."

Tre konsekvenser af kriminelle aktivieter

Hvad er det så, som virksomhedernes ledelse frygter at de it-kriminelle gør?

81 procent af CXO'erne - som er et begreb, der inkluderer ledere som CEO's, CIO's, CTO's med flere - svarer at frygten for at kritiske systemer bliver utilgængelige i længere tid er den største bekymring.

Hos andre fagfolk i branchen er det otte procentpoint færre - 73 procent - der har samme frygt.

På en anden plads kommer økonomiske tab og på en tredje, at fortrolig informationer bliver kompromitteret eller stjålet.

Analysen er lavet med opbakning fra Center for Cybersikkerhed, DI Digital, Dansk Erhverv, IT-Branchen, Rådet for Digital Sikkerhed, Microsoft samt seks andre organisationer og virksomheder.

68 procent af de respondenter, der svarede sidder i den private sektor. 19 procent sidder i den offentlige sektor og 13 procent var fra den finansielle sektor.