Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Det er ikke altid fedt at være den bedste til sit arbejde

Klumme: Hvis du er den dygtigste på din arbejdsplads, er det sikkert ensbetydende med en høj løn. Men det er også lig med nul inspiration fra dine omgivelser og nul udvikling af dine faglige evner.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

It-branchen kæmper i øjeblikket med næb og klør om ny medarbejdere.

Udviklere, projektledere, driftsfolk, it-sikkerhed, dataanalyse, IoT - ja alt har interesse.

Vi skal bare have medarbejderne i hus – helst så hurtigt som muligt og helst de bedste af slagsen, så vi ikke er nødt til at takke nej til nye projekter.

Sådan har det efterhånden været i et stykke tid.

Knebene for at få fat i de eftertragtede medarbejdere kender efterhånden ingen grænser: Høje lønninger, gaming-rum, fitness-rum, frihed til at arbejde hvor som helst, og præcis når det passer i programmet mellem træning, Netflix, venner og videreuddannelse.

For at vi erhvervsledere ikke skal famle helt i blinde, når vi skal gøre os attraktive for nye medarbejdere, så laver man med jævne mellemrum undersøgelser, hvor man spørger jobkandidaterne, hvad det egentlig er, de kigger efter, når de søger nyt job.

Senest kunne man her i Computerworld læse om de fem ting, der rangerer højest på listen, når man i øjeblikket kigger efter nyt job.

Den geografiske placering, det faglige indhold, og om man kan arbejde hjemmefra, er de tre ting, der vægter højest lige nu. Løn og personalegoder prioriteres lavere.

Er det virkelig rigtigt?

Kan det nu også passe? Jeg tror snarere, at det forventes, at den slags er i orden, ellers kommer jobbet slet ikke med i overvejelserne.

Hvis I nu tænker jer godt om, kære jobansøgere, er den geografiske placering så i virkeligheden særlig vigtig?

Næ vel, for i dag kan man jo arbejder hvor som helst fra og måske kun besøge sin arbejdsplads fysisk en til to gange i måneden.

Og muligheden for at arbejde hjemme, ja den er vist til stede hos alle arbejdsgivere efter corona pandemien.

Altså er to ud af tre topprioriteringerne fjernet fra listen.

Tilbage står så det faglige indhold – og ja, det må da vægte højere end noget andet. Hvem gider beskæftige sig med noget, der ikke er spændende og udfordrende, og hvor man kan få lov at prøve sine grænser af?

Nej vel, for bortset fra lønnen er det vel derfor, vi går på arbejde hver dag – for at udvikle os og prøve grænser af.

De vigtige kolleger

Når vi nu er ved de faglige udfordringer, så henter langt størstedelen af os inspiration i vores omverden og vores kolleger.

Jeg nævnte forleden for en af disse attraktive it-typer, der overvejede, hvorvidt han skulle skifte job og komme videre i sin karriere og i så fald, hvad han skulle kigge efter.

Da jeg nævnte ’spændende og inspirerende kolleger’, kunne jeg se, at det ikke umiddelbart var noget, det stod på hans bucket-liste, men at det i øjeblikket gik op for ham, hvor vigtigt det er.

For hvem gider egentlig være på en arbejdsplads, hvor man ikke kan hente inspiration fra sine kolleger, 1) fordi de laver noget andet, 2) fordi alle er nogenlunde på samme niveau rent fagligt, eller 3) fordi man selv er den dygtigste?

Hvis du er den dygtigste på din arbejdsplads, er det sikkert ensbetydende med en høj løn.

Men det er også lig med nul inspiration fra dine omgivelser og nul udvikling af dine faglige evner.

Du vil gå fagligt i stå, medmindre du selv gør en indsats for eksternt at hente viden og ny inspiration uden for arbejdspladsen.

Måske netop kolleger skulle lidt højere op på ranglisten, næste gang du kigger efter nyt job.

Det er naturligvis altid rart med flinke kolleger, og det er vel også ’flink’, de fleste lægger i det, siden kun 10 procent i ovennævnte undersøgelse siger, at kolleger er vigtige.

Men jeg tænker ikke på flinke kolleger. Jeg tænker på kolleger, du kan se op til, lære af og blive motiveret af.

Som sagt kunne jeg i hvert fald se et lys blive tændt i øjnene på den unge it-fyr, der gik med jobskifteplaner.

Og jeg er helt sikker på, at han lige tjekker medarbejderlisten på LinkedIn, næste gang han skal til jobsamtale.

For hvem gider gro fast på en arbejdsplads, hvor man er den bedste?

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.