Artikel top billede

Streaming: Enden er nær i The Expanse

Det allersidste bind i bogserien bag sci-fi serien The Expanse udkommer i næste uge, og kort efter følger premieren på sjette og måske sidste sæson af tv-serien.

De fleste fremtidsserier har tendens til at droppe ”science” og give fuld gaspedal på ”fiction.”

For uanset hvor meget man holder af f.eks. Star Wars, Star Trek eller Alien, så er der ingen vej uden om at erkende deres overvejende mangel på respekt for basal fysik.

Her adskiller The Expanse – streaming-serien såvel som de bagvedliggende bøger – sig ved at indarbejde et vist hensyn til eksempelvis tyngde- og centrifugalkraft, massefylde, acceleration og hastighed. Tilsvarende fylder udfordringerne med at skaffe rent vand og frisk luft ganske meget i dagligdagen, hvis man tilfældigvis bor på en minekoloni nær Saturn.

Men nu er enden altså snart nær.

Sjette sæson af tv-serien The Expanse har premiere på Amazon Prime Video den 10. december, mens bog ni i serien er ude lidt før. Den har titlen Leviathan Falls og udkommer 30. november.

Bog ni er med sikkerhed den sidste roman i serien, mens tv-seriens sæson seks er den foreløbigt sidste. Amazon Prime Video står nemlig af her, og det er p.t. uvist om andre samler stafetten op.

Under alle omstændigheder har bog- og tv-serie markeret sig som de senere års mest ambitiøse og spændende sci-fi projekt.

Her tages udgangspunkt i, at en ny teknologi har gjort det muligt at korte rejsetiden mellem jorden og det ydre solsystem ned til få måneder. Herved er menneskehedens legeplads blevet ufatteligt meget større.

Men samtidig er der skabt grundlag for uforsonlige konflikter mellem Jorden, Mars og bosættelserne omkring de ydre planeter. Midt i det hele kaster et såkaldt protomolekyle af udenjordisk oprindelse endnu mere grus i maskineriet.

Undertegnede har tidligere gjort et behjertet forsøg på at forklare grundhandlingen her, men rigtig meget er sket siden. Så har man en smule kærlighed til sci-fi og de benhårde livsvilkår i det ydre rum, bør man faktisk give The Expanse en chance og selv få syn for sagen.

TV-serien følger bøgerne ret nøje sæson for sæson hvorfor sæson seks rimeligvis også ventes at runde handlingen i bog seks af.

Men TV-serien skærer lidt hjørner hist og her, og for fans er der ingen vej uden om også at læse bøgerne. De er murstenstykke, men velskrevne, spændende og undertiden ligefrem rørende med et varieret og kulørt persongalleri.

Ud over de ni romaner i The Expanse har forfatterne skrevet en del novellaer – korte romaner – der udfylder huller i primærhistorien. Og disse novellaer er for de flestes vedkommende også virkeligt gode og læsværdige.

Traileren til sæson 6 af tv-serien kan ses her. Har man mod på at lære bøgerne at kende, kan de enten købes fysisk i veludstyrede boghandler, ligesom ejerne af en Amazon Kindle p.t. kan købe bog ét – Leviathan Wakes – til sølle 3 US dollar efter princippet om, at første fix er (næsten) gratis.

Titel: The Expanse / Bog 9 - Leviathan Falls – og udkommer 30. november. Sæson 6 af tv-serien har premiere på Amazon Prime Video 10. december