Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Værktøjskassen: Annelone Jensen

Annelone Jensen programmerede Cobol på en IBM 360 med 128 Kb hukommelse i 1960'erne. I dag står hun i spidsen for Økonomystyrelsens lønprogram for 400.000 ansatte i staten. Pda'en er et af de vigtige redskaber i kontorchefens værktøjskasse, som hun her åbner for Computerworld Online.

Hun har programmeret siden 1960'erne, hvor et program ikke måtte fylde mere end 2.000 hulkort, fordi der ikke var plads til mere på computeren.

I dag er Annelone Jensen kontorchef i Økonomistyrelsen med ansvar for udvikling, vedligehold, rådgivning og support af det statslige lønsystem SLS.

På den post har hun indirekte ansvaret for, at 400.000 offentlige ansatte i 375 institutioner får deres løn til tiden.

SLS har været undervej i 12 år og har undervejs været plaget af et utal af forsinkelser og fordyrelser, men siden Annelone Jensen kom til er samtlige tidsplaner blevet overholdt.

Som perler på en snor

Det har krævet sin dame at holde kursen og skruen i vandet, ligesom det i dag kræver møder som perler på en snor at holde systemet kørende.

Annelone Jensen er lidt af en veteran i den danske it-verden.

Hun gennemførte den to-årige programmøruddannelse hos Datacentralen sidst i 1960'erne og var med til at programmere forgængeren til det nuværende SLS. Det hed Statens Centrale Lønsystem (SCL) og blev taget i brug i 1969.

Overblik eller kaos

I værktøjskassen piller Annelone hurtigt overblik og analytiske evner frem.

? En af de helt væsentlige ting, jeg har lavet her på SLS er, at få etableret et godt partnerskab med leverandøren CSC. Det, og i det hele taget at holde SLS i luften, kræver både overblik og analytiske evner, siger Annelone Jensen.

Annelone Jensens værktøjskasse

  • Gadgets:
    - Mobiltelefon
    - Pda


  • Software:
    - Outlook
    - Internet


  • Personlige egenskaber:
    - Analytiske evner
    - Overblik
    - konflikt- og risikovillighed


  • Personer:
    - Nærmeste underordnede


  • ? Jeg er ikke specialist i ret meget i denne verden, men jeg er god til at styre den flok mennesker, der er omkring mig, bevare overblikket og sige, hvor vi skal hen, og hvilken vej vi skal gå for at nå målet, siger Annelone Jensen.

    Elektronisk mødesæt

    Mobiltelefonen og den personlige digitale assistent - pda'en er uundværlige arbejdsredskaber for Annelone Jensen, der i fritiden enten svinger golfkøllerne, tennisketsjeren, løber, svømmer eller rider på islandske heste.

    ? Hele mit mødesæt er elektronisk, jeg har alle aftaler og kontaktinformationer liggende på pda'en. Når jeg kommer tilbage til kontoret, kommer pda'en i sin dok, og så er det hele synkroniseret med Outlook-kalenderen på pc'en, siger Annelone Jensen.

    Sidste år i januar skulle de første institutioner kobles på SLS-systemet, og på det tidspunkt var der rigtig meget drøn på og manges nerver sad uden på tøjet. Men Annelone skulle på skiferie i uge fire og lod sig ikke bringe ud af fatning.

    ? Min daværende direktør mente, at jeg var meget modig, og det endte da også med, at min mobiltelefon ringede i en uendelighed. Jeg har billeder, hvor jeg står ude på løjperne og forsøger at slukke en ildebrand derhjemme, erindrer Annelone Jensen, der efter tre dage gav op og vendte næsen hjemad.

    Det oprindelige mål var at koble 12 ud af de 375 statslige institutioner på til at starte med, og det krævede en del is i maven at holde fast på det mål.

    ? Der skulle beroliges en del folk - og siges "vi tør godt" nogle gange, men vi gjorde det, målet blev nået, lyder det.

    Outlook og nanoteknologi

    Masser af møder kræver klart en kalender, og der bruger Annelone Jensen sin Outlook på pc'en, der så smart lader sig synkronisere med pda'en.

    ? Internettet bruger jeg også meget for eksempel til at finde oplysninger i et ministerium, personer eller leverandører og virksomheder, siger Annelone Jensen, der også interesserer sig for bits og bytes i sin fritid.

    Hun sidder i fagrådet it & organisation under interesseorganisationen Dansk IT og er medlem af Teknofo, der står for Teknologifornyelsesselskabet og som fire gange om året arrangerer foredrag - til januar er emnet nanoteknologi. Medlem bliver man kun efter invitation.

    De nærmeste underordnede

    ? Mine nærmeste underordnede er det team, jeg lægger størst vægt på at få til at fungere. Det er utrolig vigtigt at bruge tid på at diskutere strategi, problemer og løsninger med dem. Vi skal være så enige, at de selv kan ræsonnere sig frem til og træffe de rigtige beslutninger, hvis jeg ikke er på kontoret, siger Annelone Jensen som argument for sit personvalg.

    Dernæst står en mentor højt på Annelones personliste. Hun har selv flere gange opsøgt og brugt en professionel coach og også haft besøg i Økonomistyrelsen af en coach.

    ? At snakke med et menneske, der står helt uden for en gennemsyret politisk arbejdsplads som Økonomistyrelsen og ikke er fedtet ind i alt muligt herinde, er et fristed af stor værdi, fastslår Annelone Jensen, der også har brugt coaches til teambuilding blandt sine medarbejdere.

    Selv behøver hun ikke en coach til at fortælle sig, at de to årlige skiferier er lige så nødvendige for det personlige velvære, som alt det tekniske isenkram er for at få hverdagen til at fungere.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    EG Danmark A/S
    Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

    Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

    30. april 2024 | Læs mere


    Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

    For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

    01. maj 2024 | Læs mere


    ERP-trends 2024

    Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

    02. maj 2024 | Læs mere