Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Fabelagtigt Bravia-tv

Sonys ingeniører har skruet på alle knapper for at hæve billedkvaliteten og sænke prisen på den nye HX8 tv-serie.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

”Hvor godt kan et tv blive? Kan tv’et gøre vores liv nemmere? Og kan det hele samles i et flot design?” Skal man tro Sonys pressemeddelelse, indgår spørgsmål som disse altid i overvejelserne, når et nyt tv skal designes, og for en gangs skyld er denne T3’er tilbøjelig til at stole på reklamefolkene. De tre spørgsmål kan besvares kort med ”Så godt”, ”Ja” og ”Ja”, når det gælder det nye KDL-55HX855.

Flot design
Sonys såkaldte Monolithic Design, som er ved at have nogle år på bagen, gik oprindelig ud på at få skærmen til at ligne en massiv, sort glasplade, der blev plantet i en lige så solid aluminiumsbarre. Denne designfilosofi fortsætter i den nye modelgeneration, men det visuelle element er gjort lettere med en lys aluliste omkring skærmen og en ”svævende effekt” i fodens udformning. Et tv med en diagonal på 55” er en seriøst stor skærm, og denne HX8’er virker endnu større end flere af konkurrenterne, fordi der er en ca. 3 cm bred sort ramme hele vejen rundt om billedet. Tykkelsen på 3,5 cm er heller ikke i fotomodelklassen. Disse dimensioner kan måske skyldes den avancerede bagbelysning, som ikke alene bygger på LED (lysdiode) teknologi langs LCD-panelets kanter, men også har lokal dimming til udvidelse af kontrastområdet.

Et nemmere liv?
KDL-55HX855 er selvfølgelig et smart tv i den forstand, at det kan kobles – kablet eller trådløst – til et lokalt netværk og derfra gå ud på internettet. Der er også en fornuftig Opera webbrowser, men ud over TV 2 Play (tidligere Sputnik) popper der ingen lokale, danske tjenester op på skærmen, når du trykker på SEN (Sony Entertainment Network) knappen.

Selve tjenesten Sony Entertainment Network omfatter foreløbig betalingstjenesten Music Unlimited, og det er meningen, at du også skal kunne streame lejefilm fra denne portal – engang, når Sony er blevet enige med rettighedsindehaverne. Mere spændende kan det blive, når Sony efter planen lancerer Google TV i løbet af efteråret 2012. Så kan en separat Network Media Player med eller uden Blu-ray-afspiller give direkte adgang til et nyt indholdsunivers. Det skal også fremhæves, at HX855 er HbbTV-kompatibelt og har markedets mest komplette tuner til antenne, kabel og satellit.

Lægger du vægt på at have features som disse ved hånden, mens du slænger dig i tv-sofaen, kan du få et nemmere liv med dette tv. Og bruger du samtidig din smartphone eller tablet, kan du med Wi-Fi Direct-funktionen smide indhold fra den lille skærm over på den store.

Imponerende billedkvalitet
Som sædvanlig med tv i den høje ende er HX855 udstyret med et vanskeligt overskueligt udvalg af teknologier, som hver for sig skal forbedre forskellige sider af forrige generations ”perfekte” billedgengivelse.

Grafikprocessoren i HX855 hedder X-Reality PRO, og den er fantastisk til at styre bitstrømmen til LCD-panelet, så motiver i hurtig bevægelse, f.eks. fodbolde, og panoreringer vises på en naturligt, glidende måde – uden efterslæb eller flimmer.

Sony holder fast ved aktiv 3D-teknologi, og tidligere tv-modeller har haft lidt problemer med krydstale. De er løst nu, og HX855 klarer kirkespiret i ”Monsters vs. Aliens” helt uden falske konturer. Intelligent Peak LED er navnet på baglysteknologien. Sony har lånt mig et demoklip med bl.a. en kridhvid orkide på en baggrund, som skal være kulsort. Sådan er billedet da også på HX855, mens det på andre nye skærme kniber med at få baggrunden gjort meget mørkere end antracit. Noget tilsvarende har jeg ikke set siden Pioneers sidste Kuro plasmageneration, og den krævede et mørklagt rum for at vise sådan et kontrastområde.

Problematisk lyd
Selve skærmen indeholder at par små højttalere, der lige så godt kunne sidde i ethvert andet flad-tv – eller en smartphone. Lydgengivelsen kan gå til nyheder, men til film svarer oplevelsen til, at du bliver hængende ude i baren i stedet for at gå ind i biografsalen.

Noget bedre bliver lyden, når du tilslutter den medfølgende fod og aktiverer dens højttalere, som måler omkring 1,5x12 cm. Så kommer der lidt bredde i perspektivet og en anelse bund i det, der skal forestille bas. Hænger du HX855 op på væggen, får du ingen glæde af foden, og så kan du lige så godt surfe hen på T3’s hjemmeside med det samme og studere vores soundbar-test.

Læs vores test af soundbars her