Af Palle Vibe, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Hvis du ikke går med armbåndsur, er du ikke den eneste. Din mobiltelefon rummer jo alle urets informationer og ikke så lidt til. Men nu er en ny trend på vej. Flere og flere – både store og anerkendte og mindre og ukendte – producenter er begyndt at bygge en del af mobiltelefonens teknik ind i små armbåndsurlignende enheder og kalde hybriden for et smartwatch. På dansk: smart-ur.
De færreste råder dog over særlig selvstændige mobilfunktioner. Det ”smarte” består mere i, at de nasser hæmningsløst på mobilens computerteknik, og i virkeligheden mere må betragtes som din mobiltelefons forlængede arm for ikke at sige fjernbetjening.
Du kan se på uret, om din mobil modtager sms- og mms-beskeder eller e-mails, og du kan læse indholdet. Du kan også se, hvem der ringer og modtage eller afvise opkaldet, afspille musiksamlingen, gennemse fotomapperne og tjekke kalenderen, ligesom du kan følge med på sociale medier direkte fra dit ”armbåndsur”. Det er også via mobilen, du kan hente og installere apps til uret.
Alt sammen sker uden, at mobilen nødvendigvis behøver at forlade din lomme, så længe den bare er tændt. For uden Bluetoooth-forbindelse til en smartphone, ingen smartwatch-funktioner. Så mobilen skal med, hvor du end går og står.

Ellers er et smartwatch i dag blot et almindeligt ur, der kan vise, hvad klokken er og måske et par andre urfunktioner yderligere, men heller ikke mere. Og dette er nok de nuværende smartwatches største begrænsning, for den trådløse Bluetooth-teknologi rækker højst ti meter. Herefter er uret ikke spor smart.
Men står de smarte ure foran et tigerspring fremad? Mange teknologieksperter venter stadig spændt på Apples kommende iWatch, og der går også rygter om, at Microsoft vil sende et smartwatch på markedet i muligt samarbejde med LG.
Også Google står angiveligt på spring med et smartwatch ved navn Gem!. Men som teknologien står lige i dag, må langt de fleste smartwatches desværre nok betegnes som enten nørdet legetøj eller et stykke spændende tilbehør til din mobil. Datatid TechLife har set lidt nærmere på tre smartwatches, der er til salg i Danmark.
Platformen sætter begrænsninger
De tre ure er virkelig forskellige på både godt og ondt. Men én ting har de til fælles, og det er desværre ikke et plus. De virker langt fra sammen med alle smartphones. For eksempel virker Samsung Galaxy Gear kun sammen med visse af Samsungs egne mobiler, og både Sony og Casio G-Shock har deres forbehold.
Situationen afspejler sig også i udvalget af apps til urene, hvor de forskellige apps typisk kun fungerer med et bestemt ur (og uanset om de er lavet af producenten selv eller tilbydes fra tredjepart). Det gør, at smartwatches generelt frister en noget lukket og begrænset tilværelse.
En anden ting, som de tre testure er fælles om, er et meget lille display. Samsung og Sony har farvedisplays, mens Casio bibeholder sportsurets belyste krystaldisplay og derfor også har testens mindste strømforbrug. De to andre lapper godt med strøm i sig, og du kan godt forvente, at du skal oplade uret hver eller hver anden dag.
Læs vores test af smart-ure her:
Samsung Galaxy Gear
Sony Smartwatch 2
Casio G-Shock GB-X 6900B
Et smartwatch er et ur med indbyggede computerfunktioner og mulighed for at kommunikere med din mobil for opkald, meddelelser mv. Det er typisk noget større (og tungere) end almindelige, klassiske armbåndsure, for displayet må nødvendigvis have en vis størrelse og må tillige gerne være berøringsfølsomt, så uret kan touchstyres.
Dog er skærmopløsningen sjældent særlig høj, og det sætter naturligvis visse begrænsninger, når det drejer sig om billeder og videoer for ikke at tale om spil og andre grafiktunge apps.
Desuden fylder (og tynger) processorer og det nødvendige batteri også en del. Indtil nu har enkeltkerne-processorer været det almindelige, men dobbeltkerne-processorer er så småt begyndt at vinde frem. Faktisk har et typisk smartwatch flere computerkræfter end mange mindre bærbare computere havde i 1990’erne.
Samtidig putter producenterne også gradvis mere og mere lagerhukommelse (der ofte kan udvides med micro-SD-kort) og ram i, og det giver alt sammen stadig større ydelse og flere funktioner. Opladning af batteriet sker generelt via dockingstation eller adapter gennem micro USB-kabel.
Ud over Bluetooth kan smartwatches have indbygget NFC (Near Field Communication), der gør uret ekstra nemt at parre med mobiltelefoner, der også har NFC indbygget. Endelig kendetegnes smartwatches af at have en række indbyggede sensorer som accellerometer og magnetometer (e-kompas) samt måske gyrometer, der gør det muligt at betjene funktioner alene med gestik. Endnu har kun et mindretal af smartwatches selvstændige telefonfunktioner (højttaler og mikrofon) endsige kamera.
Applikationer til urene hentes og installeres via mobilen, og ofte skal du både hente og installere forskellige apps og widgets på din mobil, før du overhovedet kan bruge dit smartwatch. Det kan synes lidt besværligt, og det betyder også, at apps til smartwatches hovedsagelig udfærdiges af producenterne selv. Dog stiller nogle (som blandt andet Samsung) såkaldte software development kits til rådighed, så softwareudviklere kan skabe nye applikationer.
Er det fedt at gå med et smartwatch i en hel uge? Vi testede Sony Smartwatch 2 på den unge tekniknørd Joachim Christian Franch, der havde gode timer med uret, men også en række kritikpunkter.
”Uret holdt strøm fra søndag eftermiddag til onsdag aften, og da det havde under 10 procent strøm tilbage, holdt det op med at synce med telefonen for at spare strøm. Det er fint nok, men det havde lidt problemer med at tænde efter at være blevet ladet op igen. Også min mobil brugte klart mere strøm sammen med uret, da Bluetooth-funktionen jo hele tiden skal være tændt,” fortæller han.
Joachim synes ikke helt, at touchskærmen er følsom nok, ligesom opløsningen ikke virker særlig høj. Men han er meget positiv over for urets udformning – at det ikke er større, og det næsten B&O-agtige design fandt han virkelig pænt.

”Personligt bruger jeg mange forskellige indbakker i min gmail, men det kunne gmail-appen ikke finde ud af, så denne app var ikke særlig brugbar for mig. Men hvis man ikke får så mange junkmails, betyder det nok ikke så meget.”
”Jeg ville nok ikke selv købe et ur som Sony Smartwatch 2, da jeg synes, det er relativt dyrt i forhold til, hvad det kan, og det gjorde ikke min hverdag mærkbart bedre. Det har ikke mange funktioner i sig selv og er mest af alt en lidt halvdyr fjernbetjening til din smartphone. Men kommer der flere apps til uret, kunne jeg måske blive fristet, for det er både pænt og ikke så stort at gå med”.

