Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Dell XPS 13: Fuldblodsmaskine til god pris

Testens billigste maskine er alt andet end en billig oplevelse. Tastaturet er blandt plusserne.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Du får følelsen af ægte fuldblod, når du sidder foran denne Dell, og det på trods af at den er testens billigste computer. Nu er små 11.000 kroner jo stadig mange penge, når man ser på notebook-markedet generelt. Men det ændrer ikke ved, at XPS 13 giver solid valuta for pengene.

Således har den en overflade af lækkert metal, der nærmet ligner titanium, og ganske som testvinderen fra Lenovo er Dell XPS 13 ikke specielt modtagelig over for fedtede fingre. Åbn låget, og den 13,3” store skærm kommer til syne sammen med et lækkert tastatur i fuld størrelse og en ramme i karbon, der har fået en gummilignende overfladebehandling, så håndfladerne ikke skrider, når de hviler på computeren.

Ned under 1 cm

Hængslet til denne konvertible maskine er enkelt, men meget solidt, og det er grunden til, at den ikke er tykkere end 9 mm på det tyndeste sted. Computeren er let nok og lille nok til at kunne bruges som ren tablet (bare med tastatur på bagsiden). Og hvis du vipper skærmen rundt, opleves den stor nok, mens du sidder og arbejder på den ligesom på en traditionel computer.

Skærmopløsningen er den samme som hos testvinderen, men de 0,6”, den er mindre, kan virkelig mærkes – selvom det ikke lyder af meget. Trods de meget identiske data opleves Dell XPS 13 fysisk noget mindre end Lenovo, og det skyldes ikke mindst det næsten rammeløse design om skærmen, som samtidig ser rasende godt ud.

Dell-maskinen er godt og solidt bygget – ikke helt på højde med testvinderen eller testens Asus – men den er meget vridningsstabil og opleves som en computer, der er bygget til at blive brugt godt og grundigt.

Vores kontrolmålinger afslører XPS 13 som testens svageste, men i praksis opleves den ikke svag. Du får da også en fin Core i7-processor (af en lidt langsommere type, men alligevel kvik nok). i7-processorer giver ikke i alle varianter en hurtigere pc end i5-processoren.

Beskeden harddiskstørrelse

Harddisken er på blot 256 GB (dog af den hurtige ssd-type), og her vil vi anbefale, at du napper en udgave af computeren med 512 GB lager, selvom computeren så vil blive lidt dyrere. Med 256 GB vil du løbe hurtigt tør for plads.

Det fine ved XPS 13 er, at den kan bruges som både en helt traditionel og en yderst bærbar computer. Du oplever ingen begrænsninger på grund af størrelsen sammenlignet med andre bærbare, der har samme skærmstørrelse. Det skyldes især det fine tastatur, der giver næsten perfekt fingermodstand og føles godt, også når der skrives hurtigt. Tastaturet er lige under Lenovo-pc’ens niveau, men det er også i særklasse på dette punkt.

Vi glædes også over skærmen, der er fint klar og alligevel har god dybde. Du kan sagtens bruge den til at se film og serier på. Her er det en stor fordel, at du lige kan flippe skærmen rundt og stille computeren, så den vender perfekt til filmkigning.

Skærmen reagerer kvikt på input, og det er let at ramme rigtigt, når du skal lukke et vindue. Dell er måske ikke helt så hurtig til at åbne programmer som de kvikkeste deltagere i denne test, men det går helt bestemt hurtigt nok. Læg disse fordele sammen med prisen, og vi har testens klokkeklart bedste køb!