Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: QNAP TS-453D: Økonomisk slider med 4 båse

En kolossal NAS til alle typer af virksomheder og store multimediesamlinger.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

X’et i TS-x53D står for antallet af drevpladser eller båse, som kan være to, fire eller seks, et velkendt modeldesign hos QNAP. Bag den røgfarvede plastfront er der dog sket ting og sager siden første (A) generation fra 2016 og frem til den nye fjerde generation (D).

Først og fremmest er begge LAN-portes kapacitet blevet opgraderet fra 1 til 2,5 gigabit, hvad der gør underværker for NAS’ens læse- og skrivehastigheder – især af store filer.

Den centrale dataprocessor er en Intel Celeron i en ny J4125-version med fire kerner og 2 GHz clockfrekvens. Arbejdshukommelsen er som standard på 4 GB med mulighed for opgradering til det dobbelte.

Hvis man ikke kan nøjes med en transmissionshastighed på 2,5 GHz, kan man parallelkoble de to LAN-porte ved at trække to kabler hen til en kompatibel switch og komme op på 5 GHz. Qnap kalder dette Port Trunking, mens andre firmaer bruger udtrykket Link Aggregation. Og hvis der stadig er plads i hardwarebudgettet, har NAS’en en PCIe-sokkel, som kan bruges til et 5 GbE eller 10 GbE netværkskort, der også kan fås med buffer-sokler til ssd-drev af M.2-typen.

De nævnte opgraderinger er ikke gratis, og vi mangler stadig at tale harddiske. Qnap har lånt os fire Western Digital WD Gold 4 GB-harddiske, der er konstrueret specielt til NAS-enheder i enterprise-klassen og koster omkring dobbelt så meget som mere almindelige diske med samme kapacitet. De roterer meget stilfærdigt, men når læse/skrivehovederne arbejder intensivt under en I/O-test, afgiver de en svag ”rumlende” lyd – lidt i stil med en rullekuffert på brosten. Disse diske har vi ladet NAS’en konfigurere automatisk til RAID 5-sikkerhedsniveau, så den totale kapacitet bliver lidt under 12 GB.

De øvrige tilslutninger omfatter 5 USB-A-porte – to type 3.2 og tre type 2.0 – samt en HDMI 2.0-terminal med kapacitet til 4K/60 Hz-videoindhold.

Benchmarks

Til denne test har vi brugt en QNAP 10 GbE-switch med otte porte og modelbetegnelsen QSW-M804-4C som gateway til vores stationære pc, der også er udbygget med et 10 GbE-netværkskort.

NAS’ens ydelse har vi testet ved hjælp af appen CrystalDiskMark 7.0.0. Dette program arbejder med MB/sek. (megabyte i sekundet), og med sekventielle læse- og skrivehastigheder på næsten 300 MB/sek. kommer vi meget tæt på kapacitetsloftet i en 2,5 GbE-port. Der går jo 8 bit på én byte!

Vi har desuden prøvet at sætte et 5 GbE-netværkskort QNAP QXG-5G1T-111C i NAS’en, men det har ikke forbedret ydelsen på de vigtigste parametre med mere end 10-15 procent – sandsynligvis på grund af harddiskenes konstruktion.