Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Endelig er den klar: Toyota afslører alt om sin første elbil

Toyota er langt om længe klar med en fuldt elektrisk bil. Den hedder bZ4X og der er tale om en familievenlig SUV med fornuftig rækkevidde.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Som et af verdens førende bilmærker har Toyota været bemærkelsesværdig sløv til at få gang i elbilsproduktionen. Med luksusbrandet Lexus har de introduceret en enkelt model herhjemme, men ingen fuldt elektriske biler (udover et par varevogne) er nået disse breddegrader endnu (til gengæld har de satset en del på plugin-hybrider - læs vores anmeldelse af ... her).

Nu kommer imidlertid den første ægte elbil fra Toyota. Producenten har tidligere teaset med en konceptmodel, men nu er den færdige produktionsklare model afsløret.

Fornuftig familiebil

Bilen, der er skabt i samarbejde med Subaru, hedder Toyota bZ4X, og der er tale om en praktisk SUV-model med god plads til familien.

 

"Praktisk" og "fornuftig" er i øvrigt væsentlige nøgleord for Toyota bZ4X.

Den sætter ingen hastighedsrekorder, men med en 150 kW elmotor, der yder 204 hestekræfter samt et drejningsmoment på 265 Nm og en topfart på 160 km/t mangler man ikke noget til hverken hverdags- eller feriekørsel med familien. Acceleration fra 0 til 100 km/t klares på 8,4 sekunder.

Ønsker man lidt større kræfter fås også en firehjulstrukken model med to separate 80 kW elmotorer på for- og bagakslen. Den leverer 218 hestekræfter, 336 Nm og klarer 0 til 100 km/t på 7,7 sekunder.

Bilen introducere en helt ny type, ikke-hjulformet rat, som skal gøre den muligt at styre bilen uden at slippe med hænderne, når drejes.

God rækkevidde

Toyota bZ4X har batteri på 71,4 kWh, som skal række til over 450 kilometer. Den er dermed på niveau med mange af de nyere konkurrenter af samme klasse.

Opladning kan ske via tre-faset 11 kW oplader hjemme i garagen eller med op til 150 kW ved lynopladere. Som særligt tilkøb fås bZ4X med solcelletag, der giver lidt ekstra strøm, når bilen holder parkeret. Ifølge Toyota skal det give op til 1.800 km ekstra kørsel om året.

Batteriet i bilen kommer i øvrigt med en ret gavmild garanti. Toyota garanterer, at det efter 10 års brug eller 240.000 km’s kørsel bevarer minimum 90 procent af sin oprindelige kapacitet.

Selvom Toyota bZ4X nu er færdigudviklet og klar til produktion kommer der til at gå nogen tid, før vi vil se dem på de danske veje. Bilen forventes først at være tilgængelig herhjemme fra sommeren 2022.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere