Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Danskerne vil ikke betale for grøn teknologi

Danskerne vil gerne have grøn teknologi – men kun hvis arbejdsgiveren betaler. Det viser en ny rapport fra Lenovo.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Danskere har et udtalt ønske om at bruge grøn teknologi – både hjemme og på arbejdspladsen. Men størstedelen er ikke villige til selv at betale for de grønne løsninger og lægger i stedet ansvaret over på arbejdsgiveren. Det viser en ny rapport fra teknologivirksomheden Lenovo.

Ifølge undersøgelsen vil kun 26 procent af de adspurgte vælge en grøn it-løsning, såsom en klimakompenseret laptop, hvis de selv skal betale for den. Derimod er der noget større lyst til at gøre brug af de grønne løsninger, hvis det er arbejdsgiveren, der finansierer købet. Hele 50 procent vil således vælge klimakompenserede produkter, hvis arbejdsgiveren betalte for dem – næsten dobbelt så stor en andel som ved egenbetaling.

Arbejdsgiveren er afgørende

”Undersøgelsen viser, at arbejdsgiverne spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling, og der findes heldigvis op til flere klimavenlige it-løsninger, som arbejdsgiverne kan overveje, når de køber ny elektronik. Fx produkter, hvor producenten har taget højde for alle områder af forsyningskæden fra indkøb af råmaterialer, genbrug, design, transport og emballering til genanvendelse efter endt livscyklus,” siger Stefan Brechling Larsen, direktør for Global Environmental Service and Solutions hos Lenovo.

Undersøgelsen peger desuden på, at den forholdsvis lave tilslutning til selvbetalte grønne løsninger kan bunde i, at godt halvdelen endnu ikke har taget stilling til emnet. 47 procent af respondenterne har hverken svaret ja eller nej til, om de vil prioritere at købe grønt it-udstyr for egen regning. Hvis arbejdsgiveren dækker udgiften, er det derimod kun 29 procent, der er i tvivl.

"Antallet af respondenter, der endnu ikke har taget stilling til den grønne teknologi, indikerer, at producenter, arbejdsgivere og store virksomheder spiller en vigtig rolle i forhold til at føre an og tage ejerskab i den grønne omstilling. Ved at definere og ikke mindst kommunikere en klar strategi, kan arbejdsgiverne gøre en markant forskel og aktivt være med til at ændre medarbejdernes indstilling til bæredygtig teknologi. Målet er, at de grønne løsninger skal blive normalen i stedet for undtagelsen,” fortsætter Stefan Brechling Larsen.

Om Undersøgelsen:

Undersøgelsen blev gennemført via internettet fra den 2. til den 16. september 2021 med hjælp fra YouGov-panelet. Panelet bestod af 3030 nordmænd, svenskere, danskere og finner mellem 25–55 år. Formålet med undersøgelsen var at kortlægge de nordiske arbejdstageres holdninger til miljøvenlig teknologi samt deres anvendelse af teknologi.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere