Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ny standard for chips skal redde Moores lov – førende producenter deltager

En række førende hardware-producenter er gået sammen i et konsortium, der skal udbrede en ny, fælles standard for kommunikation i processorer. Den skal sikre, at Moores lov også gælder i fremtiden.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Fremtidens processorer vil bestå af et større eller mindre antal dele, kaldet chiplets, i stedet for at alle opgaver afvikles i én stor, sammenbygget processor. På den måde kan man gøre fremtidens computer hurtigere og mere effektiv. Og redde en bestemt lov – men det kommer vi til.

De mange nye chiplets i kommende cpu'er, gpu'er og andre typer af processorer skal kunne "tale" sammen. I stedet for at hver producent udvikler sin egen standard for denne kommunikation er en lang række førende hardware-producenter nu gået sammen og har dannet et konsortium til etablering af standarden UCIe. Forkortelsen står for ”Universal Chiplet Interconnect express”.

Stifterne i det nye konsortium er Advanced Semiconductor Engineering, AMD, Arm, Google Cloud, Intel Corporation, Meta (Facebook), Microsoft, Qualcomm, Samsung og TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). Medlemmerne har godkendt specifikationerne til den første version af den nye standard, UCIe 1.0. Intel har været dden drivende kraft i at skabe samarbejdet.

Fra chips til pakker

Den nye standard afspejler en udvikling, hvor chip-prodcenterne går fra en "system-on-chip"-arkitektur, forkortet SoC, til en "system-on-package"-arkitektur. Sidstnævnte forkortes SoP. I stedet for at integrere flere komponenter i en enkelt chip kombinerer SoP flere systemer, de mange chiplets, i en enkelt pakke.

Konsortiet har i et whitepaper beskrevet, hvordan det nye chiplet-design fungerer Konsortiet har i et whitepaper beskrevet, hvordan det nye chiplet-design fungerer.

Intels Sandra Rivera, som er executive vice president i selskabet, beskriver denne udvikling ret præcist med en udtalelse i forbindelse med etableringen af konsortiet:

"Integrationen af flere chiplets i en pakke for at levere produktinnovation på tværs af markedssegmenter er fremtiden for processorbranchen og en søjle i Intels IDM 2.0-strategi. Kritisk for denne fremtid er et åbent chiplet-økosystem med vigtige branchepartnere, der arbejder sammen under UCIe Consortium mod et fælles mål om at transformere den måde, branchen leverer nye produkter på, så man kan fortsætte med at levere på løftet om Moores lov."

Sagt med andre ord: Skal fremtidens processorer fortsætte med at blive meget hurtigere for hver generation – og dermed overholde Moores lov – er det nødvendigt med en anden måde at organisere processorernes opbygning på, og her er chiplets og den nye UCIe-standard en del af løsningen.

Læs mere på UCIe-konsortiets hjemmeside her.

/////

Arbejder du professionelt med it, og vil du vide, hvad det nye og spændende er lige nu?
Magasinet AOD er fyldt med artikler om professionel it.
Få et nyt magasin hver tredje uge med tests og indsigtsartikler




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan understøtter du den samlede værdikæde og skaber den optimale kundeoplevelse i engros eller retail?

Vi stiller skarpt på mulighederne for at optimere alle led på tværs af din værdikæde og tilhørende salgskanaler samtidigt med, at du styrker både indtjeningen og kundeoplevelsen. Du får inspiration til, hvordan du kan arbejde med at binde salgskanaler sammen og sikre, at der er styr på den bagvedliggende logistik, produkt- og stamdata, prissætning services osv.

29. november 2023 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere