Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Mesh med Wi-Fi 6: Nu har de avancerede mesh-sæt ramt et godt prispunkt

Wi-Fi 6 er for længst blevet den etablerede mesh-standard. Nu tromler nye Wi-Fi 6E-enheder frem med et ekstra 6 GHz-frekvensbånd og endnu større kapacitet, og priserne er virkelig blevet til at betale.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Efter en stærkt forsinket slowmotion-start er der nu kommet gang i lanceringer af routere og mesh-sæt med Wi-Fi 6E-teknologi, som byder på større båndbredde til flere brugere via et ekstra 6 GHz-frekvensbånd.

Priserne for hardwaren er også på vej ned i et humant niveau. Da AOD for kort tid siden testede en overlækker Wi-Fi 6E-trio, lød prislappen på et lille femcifret beløb.

Nu har vi haft fat i en 3-pak fra TP-Link, der ikke er nær så ambitiøs, men som til gengæld koster mindre end bare én af enhederne i luksussættet. Og for at sætte Wi-Fi 6E i perspektiv tester vi her også et endnu mere økonomisk sæt med almindelig Wi-Fi 6-teknologi fra samme mærke.

Sådan er måleresultaterne i vores testmiljø

Som udgangspunkt har vi i vores efterhånden velkendte testmiljø med fem målepunkter testet både Deco XE75 og Deco X50 med vores tre sædvanlige klienter – en Wi-Fi 5-smartphone, en Wi-Fi 6-smartphone og en Wi-Fi 6-notebook.

Under disse betingelser er Deco XE75 en sprinter, som scorer tårnhøjt med et AOD-CPI på 6638. Det billigere Deco X50-system kommer under de samme betingelser ud med et AOD_CPI på 4867, hvad der til prisen er meget flot.

Hvordan er det så gået med XE75 og Wi-Fi 6E og de kompatible klienter – en smartphone og en notebook? Her er især smartphonen stukket helt af fra de andre håndholdte klienter med Wi-Fi 6- eller 5-teknologi.

Læs testene her:

https://www.altomdata.dk/deco-x50-med-wi-fi-6-test-lidt-mindre-power-lidt-lavere-pris/

https://www.altomdata.dk/deco-xe75-med-wi-fi-6e-test-her-faar-du-ekstra-traadloes-baandbredde/

Med downloadhas-tigheder på over 500 Mbps på de tre vigtigste positioner i AODs testmiljø får Samsung Galaxy S21 Ultra 5G meget ud af det økonomiske mesh-system.

Selv på de almindelige Wi-Fi 6-kanaler er Deco XE75-systemet meget hurtigt og får især på kort afstand det allerbedste ud af vores Acer-laptop. Med en AOD-CPI-score på 6638 rangerer XE75 blandt de hurtigste mesh-systemer, vi har testet.
Wi-Fi 6E-klienterne Samsung Galaxy S21 Ultra 5G og ABook Ultimate A52-i7 har det også fint med Deco XE75. Lidt overraskende bliver pingtiderne generelt ikke bedre, end når vi bruger vores ældre Wi-Fi 6-klienter.
Med TP-Link Deco X50-systemet kommer de trådløse netværkshastigheder nærmere jordhøjde. Det totale resultat er dog stadig imponerende fra et Wi-Fi 6 mesh-system med tre enheder til en pris på lidt over 2000 kroner.