Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ny trussel vinder frem: Malware kommer ind i virksomheder fra USB-sticks

Det lyder næste for utroligt til at være sandt. Men det er ganske vist, at malware ikke kun kommer fra mails og fra nettet, men også fra små USB-sticks, som intetanende medarbejdere og privatpersoner indsætter i deres pc.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der var engang – og det er længe siden – at computervirus primært kom ind i computere gennem disketter og USB-sticks. Men metoden lever stadigvæk, viser en ny rapport ifølge den tyske udgave af ZDNet.

For nylig sendte den russiske hackergruppe Fin7 gaveæsker ud pyntet med guldbånd. Bag indpakningen lå en USB-stick med falske Amazon-kuponer til en værdi af 500 US-dollar. Fristende!

Flyder i lobbyer og på p-pladser

USB-sticks kan også blive placeret i en virksomheds lobby eller kastet ind på virksomhedens parkeringsplads. Påskrifter som "Årlig bonusplan" eller "Vores bryllupsbilleder" vækker finderens nysgerrighed, og han eller hun åbner så USB’en i sin computer. Bonusplan og billeder er der måske ikke så mange af, men i al ubemærkethed har en eller anden form for malware sneget sig ind,

Ifølge rapporten Proofpoints 2022 State of the Phish Report har halvdelen (54 procent) af de adspurgte organisationer verden over rapporteret om USB-baserede angreb i 2021, en stigning på mere end 15 procent fra 2020.

Forløber for ransomware

En af gevinsterne – set fra hackernes side – er, at de på denne ret ukendte måde kan overtage styringen af en computer ved hjælp af såkaldt HID-spoofing (Human Interface Device). Her registrerer USB-sticken sig selv som et tastatur eller en mus og udsender automatisk kommandoer. Hackeren kan herefter kontrollere computeren, som om han sad foran den. Denne teknik kan også bruges som første fase i et ransomware-angreb.

Hvordan man undgår det? Man kan spærre alle USB-indgange eller forbyde brug af USB-sticks generelt. En bedre mulighed er nok kun at tillade bestemte USB-enheder, som arbejdspladsen giver medarbejderne. Alle andre udefra kommende USB-sticks kan så forbydes.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere