Artikel top billede

(Foto: Apple PR)

MacBook Air fylder 15 år: Her er historien om Apples perfekte laptop, der kom til at revolutionere pc-markedet

Fødselsdag: Det er 15 år siden, at Apple vendte op og ned på pc-markedet med sin slanke og elegante Macbook Air.

I går 15. januar 2023 var det nøjagtigt 15 år siden, at Apples daværende chef og it-guru Steve Jobs kunne løfte sløret for en maskine, der skulle vise sig at vende op og ned på, hvordan pc’er skulle se ud.

Den første Macbook Air var født.

”Her har vi bygget klodens slankeste laptop – uden at give afkald på et tastatur eller en 13 tommer skærm i fuld størrelse,” noterede Steve Jobs, som åbenbarede den slanke enhed til omverdenen ved at trække den ud af en kuvert.

Verden havde set tynde og lette maskiner før, men den havde ikke set så slanke og elegante enheder før, der kunne huse et helt tastatur og en relativ stor skærm.

Det kan svare sig at se, eller gense, det historiske øjeblik herunder.

Et ramaskrig

I kølvandet på Macbook Airs introduktion fulgte dog en masse kritik, særligt rettet mod Apples beslutning om at vrage det indbyggede drev til CD-ROM diske.

For selskabet var det dog et vilkår for at kunne klemme enheden i en profil på bare 1,9 centimeter. Den tyndeste på markedet til dato.

I stedet skulle brugere altså ty til eksterne drev eller anvende Apples særlige Remote Disc, som gør det muligt at tilgå drev fra en anden enhed på netværket.

Macbook Air skulle også undvære Ethernet-porten og FireWire-porten.

Kritikken skulle dog vise sig at forstumme, da de efterfølgende år bød på stadig flere modeller fra HP, Lenovo, Dell, Asus og de andre pc-producenter uden det store savn.

Apple og Jobs fik her bevist, at det kan betale sig at fraskære features og funktioner i jagten på noget større.

Et livstilsprodukt

Macbook Airs største bedrift var dog at revitalisere et marked for bærbare, som længe havde været præget af konservative designs og plast alle vegne.

Her var der i stedet arbejdet i støbt ’unibody’ aluminium. Det kølige touch, som det afgiver, når man rører ved det, vakte ejerglæde, mens der på bagsiden lyste et stort æble-logo, som vendte ud mod omverdenen – i stedet for mod brugeren.

Macbook Air var en pc, der skulle røres og ses.

Air’ens virke som et livstilsprodukt, flankeret af selskabet daværende ”I’m a Mac and I’m a PC”-reklamer, som ikke missede nogen lejlighed til at stemple det øvrige pc-landskab som kejtet og nørdet.

Der skulle endda gå et par år, før Intel og selskabets partnere i pc-industrien for alvor blæste til modangreb med ’Ultrabook’-standarderne, som skulle gøre det let at fremstille tilnærmelsesvis lige så slanke og elegante maskiner.

De fortjente stryg

Mens Apple på mange måder lykkedes med at skabe noget unikt med Macbook Air, rendte selskabet ind i visse problemer forårsaget af det kompromisløse design.

Mest mærkbart for brugerne var nok, at den ombordværende harddisk på 80 gigabyte var af 1,8”-typen af den slags, som dengang roterede inde i iPods.

Det var fint for strømforbruget, men katastrofalt for ydelsen, særligt fordi mekaniske harddiske allerede dengang var regulære performance-flaskehalse.

Det var en ærgerlig disposition, for de Intel Core 2 Duo-processorer, som Apple benyttede, viste sig at være yderst strømeffektive og højt ydende.

Apple havde dog et modtræk i form af muligheden for at ekvipere enheden med en af de første ssd’er, som markedet havde at byde på dengang. Merprisen lå dog omkring de 1.300 dollar – omkring 9.000 kroner.

Det var (også) mange penge dengang.

Og til de penge fik køberne blot 64 gigabyte lager. Det var heller ikke meget dengang.

Efterfølgende opdateringer fik dog stadigt billigere og større ssd’er, hvilket hjalp på Air maskinens ydelse.

Væk fra stikkontakten

Mens Macbook Air fik tech-verdenen til at måbe, indhentede konkurrencen gradvis Apple, når det gælder samle-kvalitet, design og ydelse.

Apple slog dog et slag for bærbarheden ved at fintune strømforbruget og samtidig ekvipere de slanke med så store batterier som muligt, så der kunne klares en hel kontordag på batteriet alene.

Det gjorde Macbook Air til en yndet kompagnon blandt studerende, som ikke altid ved, hvor langt der er til næste stikkontakt. Den indbyggede Magsafe-forbindelse, der på magnetisk vis kunne fæstne sig -og løsne sig, hvis nogen skulle snuble over ledningen.

Den perfekte laptop

At Macbook Air stadigvæk ligner sig selv efter 15 års forædling vidner om, hvor bundsolidt konceptet har været fra starten af.

Javel, en ny Macbook Air årgang 2022 har en skarpere skærm, langt bedre ydelse og et nyt design, men grundlæggende diskes der fortsat på en flot 13-14 tommer skærm, glimrende driftstid og god ydelse i et lækkert forarbejdet kabinet.

Det beviser vel, at Macbook Air er opskriften på den perfekte laptop.