Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Nørgaard: Her har du første udgave af Mogens-GPT'en - den blev ikke helt, som jeg havde håbet på

Klumme: Jeg har forsøgt at få ChatGPT til at bygge en Mogens-GPT baseret på mine 203 klummer i Computerworld." Men det gik ikke helt som forventet. Det viste sig, at ChatGPT er ret transient i sin læring - men skrap til emojis.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

Velkommen til tredje weekend i advent. Nedtællingen er begyndt, og de berømte sidste-øjebliks-indkøb står på huskelisten.

Hvis du ikke tilhører de 98 procent af befolkningen, der har hjemmearbejdsdag om fredagen, så tag tidligt fri fra storrumsrædslen og drag hen til steder, hvor det er ok at have det rart, og hvor der måske endda må stå billeder af dine kære eller bare samtales og grines.

Og tal med folk du ikke kender - så bliver du et gladere menneske:

Folk, der taler med fremmede, er gladere

Det kan for nogens vedkommende kræve, at man drikker sig mod til, før man indleder en samtale med dem ved nabobordet, men pyt med det, bare det smager godt, ikke? Altså alkoholen - ikke nabobordet. Det smager typisk beskt.

I dag skal vi tale et alvorsord med hinanden om "Byg din egen GPT" og den slags, og vi skal kigge i gamle Spejdersport-kataloger (glæd jer!).

Til sidst får I fire gange fantastisk underholdning som bonus, og så har I fri.

Min egen GPT? Really?

Kampen om årets ord stod i mit hoved mellem GLP-1 (klassen af vægttabsstoffer a la Ozempic) og GPT, men det endte fornuftigt nok med at blive ChatGPT, og det er fuldt fortjent.

Jeg prøver fortsat "bare" at lave en "agent", "GPT" eller "Personlig AI" baseret på mine klummer i Computerworld gennem tiden, og det går ikke så godt.

Jeg har den betalte option, inklusive GPT4 og forskellige beta-muligheder, og jeg betaler med glæde de 25 dollars om måneden for det, så forleden morgen skulle det være: Jeg var klar med 203 tekstfiler, der hver indeholdt teksten til en klumme, som jeg har haft i Computerworld, inklusive tilbage fra dengang, hvor Claus Sølvsteen, Henrik Zangenberg, jeg og nogle andre skrev på skift på bagsiden af den trykte avis, der udkom hver fredag.

Fun Fact: Mine samlede værker, de 203 klummer, fra 2005 og frem i Computerworld, fylder kun 1,43 MB komprimeret.

Så gik jeg igang

Jeg startede den nye Beta-option "Byg din egen GPT" op, og i løbet af få minutter havde jeg min egen GPT kaldet Groans From Moans, og den så fin-fin ud.

Jeg trykkede på attachment-klipsen og begyndte at loade ("ingeste" er det fine ord) de 203 tekstfiler.

Man kan max loade 10 filer ad gangen, så det tog lidt tid, men var nemt nok, og da jeg så bagefter spurgte den, hvad den kunne fortælle om mine klummer og den måde, som jeg skriver på, svarede den ret præcist:

"Mogens Nørgaard writes his columns for Computerworld.dk in a style that is often characterized by a mix of insightful commentary and a sense of humor. His columns cover a wide range of topics related to technology and IT. For example, he discusses issues like IT security and maintenance of legacy systems, both in public and private sectors, with a critical and humorous tone. He also delves into public administration and economics, often with a sarcastic edge, such as when he comments on the hiring practices in the public sector.

Nørgaard is known for blending serious analysis with lighter, sometimes satirical elements. He touches on themes like AI and decision-making models while infusing humor and hypothetical scenarios. His writing can be provocative, as seen in his discussion on leadership and project management, where he uses hyperbole and humor to make his points.

His style is versatile, and he is not afraid to incorporate personal anecdotes or societal observations into his columns. This approach makes his writing relatable and engaging, as he often connects technology topics to broader social and economic issues. He also isn't shy about addressing controversial or challenging subjects, using a mix of direct language and humor to engage his readers."

Det er sgu' da meget godt gået af GPT4 Plus'en.

Men undervejs i processen opdagede jeg forskellige småting.

De første gange, jeg loadede 10 tekstfiler ind, skrev den automatisk, uden at jeg havde bedt den om det, om én af de 10 klummer. Nåja, det kan den da bare gøre.

En "løkke", der ikke gjorde "lykke"

Men efter måske 100 tekstfiler skrev den det samme efter hver load, og den blev ved med at påstå, at jeg kun havde loadet 109 filer ind.

Når jeg så spurgte den én gang til, skrev den måske 116.

Den loadede fortsat 10 filer ind ad gangen, som den skulle, men den ramte åbenbart et internt loop, hvor den bare gentog sig selv (en uendelig løkke, eller bare en "u-løkke", tøhø).

Og da - efter at have loadet alle 203 tekstfiler ind og spurgt om nogle ting (inklusive ovenstående) i et stykke tid - fik jeg at vide, at nu var min quota ("cap") brugt op, så jeg stoppede og gjorde andre morgen-ting. Jeg var nærmest lykkelig.

Nogle timer senere gik jeg så ind for at spørge min helt egen GPT ("Groans From Moans" var nu en option, når jeg loggede ind, og alt så fint ud) om forskellige ting, men den havde glemt alt det, som den havde "lært"/"ingested" fra de 203 tekstfiler.

Hvilken Mogens mener du?

Faktisk spørger den nu, hvilken Mogens jeg mener, og den gav mig også ren besked:

"Jeg ville elske at hjælpe dig med det, men jeg har faktisk ikke adgang til tidligere indhold eller data, som brugere har uploadet eller delt i tidligere sessioner. Mine evner er begrænset til de informationer og instruktioner, som du giver mig i denne session. Men hvis du kan give mig nogle specifikke detaljer eller stikord fra dine klummer om regnvejr, kan jeg helt sikkert hjælpe med at diskutere eller udvide emnet! 🌧️📝💡"

Den er, vil man vel sige, ret transient i sin læring og viden, men skarp på emojis.

Så jeg har stadig ikke løst den opgave, som jeg gav mig selv, nemlig uden manuel kodning at lave en agent/GPT/Personlig AI, der kender mine 203 klummer og kan svare på ting som "hvad synes Mogens om regnvejr?" og "har Mogens modsagt sig selv om nogle emner i tidens løb?".

Jeg har spurgt på Facebook, Twitter og LinkedIn om nogen kan fortælle mig, hvad jeg gør forkert og/eller mangler, men der har været præcist 0 svar og rekordmange læsninger/visninger.

Folk, der har været på kurser i det, fortæller, at de har fået demonstreret beta-optionerne, muligheden for at gemme ("save") ting, og diverse guddommelige prompts - men de har ikke set en GPT blive bygget og være permanent/persistent.

I er i øvrigt velkomne til at prøve den:

Groans From Moans

AI'en taler alle sprog

Men: KÆMPE ros til den for dens evne til at skifte mellem sprog.

Jeg har nogle gange fået klager fra mine udenlandske venner og bekendte over, at mine klummer ikke er på engelsk, men de kan nu læse, spørge og få svar på samisk eller finsk, hvis de har lyst.

Den er faktisk så flersproget, at den nogle morgener taler norsk til mig indtil jeg virkeligt skælder den ud.

Den gode, gamle Babblefish fra Hitchhiker's Guide To The Galaxy er nu kommet til en AI nær dig.

Overvej for eksempel Anders Saugstrups idé fra forleden i podcasten Marketers Morgen om, at mange websites vil kunne afløses af en GPT, fordi man så bare kan skrive, at man vil se de sorte støvler, der IKKE er lavet i GoreTex (som er gået af mode igen i militæret og andre steder) og IKKE lavet af Ecco, fremfor selv at skulle søge og scanne alt muligt - og det kan man så gøre på et hvilket som helst sprog - GPT'en er ligeglad.

Apropos websites: SKULLE I have lyst til at gå lidt i barndom, fra dengang man i Spejdersport kunne købe japanske rammerygsække ("billige men uden garanti"!), så tror jeg, at de fleste af jer vil nyde den her:

Spejdersportkatalog anno 1973

Hvem der dog bare igen kunne købe en krøluldssovepose til 59 kroner eller "hærens model" feltflaske med KIT-KAT-overtræk. Suk.

Tilbage til ChatGPT: Jeg elsker at se, hvordan flere og flere AI-eksperter dukker op.

De har naturligvis flere års erfaring på trods af, at ChatGPT lige er blevet et år, og jeg undrer mig virkeligt over, hvad pokker de har lavet af AI-ting, før ChatGPT blev lanceret, og hvorfor de ikke sagde noget om det dengang? Sad de i hemmelige laboratorier?

Jeg taler IKKE om eksempelvis SupWiz, der vitterligt har arbejdet med AI i flere år, og hvis grundlægger Stephen Alstrup reelt er en AI-pioner herhjemme.

Jeg taler om alle de andre, der pludselig springer ud af alle mulige skabe og skuffer (fik i dén?).

Der er gode øl og alt muligt andet til den eller de, der kan få min egen GPT til at ske.

Ren underholdning: Tag skraldet
Nå, men det var status på mig og min GPT-drøm, og nu skal I underholdes:

Underholdning 1: Livet er andet og mere end AI, og noget, der næsten har fyldt lige så meget i mit hoved i 2023 er den måde, som vi har valgt at organisere affaldssortering på.

Man stiller MANGE plasticspande op alle mulige steder og derefter indfører man over 70 særregler, hvoraf de fleste går ud på, at man altid skal smide tingene i restaffald. Specielt den med, at pizzabakker ikke skal i pap-containeren er lidt svær for mig personligt.

Hvis det var computerkode, ville selve koden være på 5-10 linier og exception-handling på 4.200 linier. Det er sikkert sådan koden til Ejendomsvurderingen ser ud, men det bør ikke danne skole.

I Norge smider man stadig alting ned i samme beholder og så har man centraliseret sorteringen ved hjælp af dansk-byggede affaldssorteringsmaskiner (oh, the irony), der bliver bedre hele tiden, fordi de kan øve sig på virkeligt meget affald - og maskinerne suppleres af nogle specialister på to ben, der også bliver bedre og bedre.

I Danmark prøver man at gøre os alle til en sådan specialist, og det går mærkeligt nok ikke særligt godt:

Jeg, en skralderobot

Konklusion: Vi danskere er de klogeste, og vores affald er unikt.

Underholdning 2: Prøv at lytte ved 1:46 ("Nej, det har jeg aldrig skrevet") og ved 4:00 ("OK, det er et andet tweet...") i den her episode af podcasten Reporterne:

En råd(!)mand aner ikke sine levende råd (!)

Underholdning 3: Det ER fredag, så tillad mig denne morfar-vittighed: Dette indlæg fra psykolog Flemming Rasmussen er i sandhed "EPIC", og TAK til den gode læser, der sendte det til mig:

Gæt en knap

Underholdning 4: Nogle venner og jeg har kørt en lille konkurrence om DSB.

Alle ved, at DSB står for "Det Sker Bare", men vi har været lidt i tvivl om deres gode, gamle motto "Ud og se med DSB", og der er vist opnået enighed i flokken om, at det skal erstattes med "Alt kan ske med DSB".

Min ven C har for eksempel lavet omhyggelig statistik på sine daglige togture fra et sted nord for København til København og retur, og på to-tre måneder har toget trods alt kørt efter planen to gange.

Jeg er sikker på, at top-top-chefen for DSB stadig får sine mega-bonuser, og det er jeg glad for på hans vegne.

For snart mange år siden indførte den daværende top-top-boss, at det var gratis at tage cyklen med i S-toget, fordi det gav flere passagerer, så han kunne nå sit passagertalsmål og få sin bonus.

Jojo, det var dyrt og kostede mange sidde-/ståpladser (cirka ni pladser per cykel, tror jeg), men en KPI er en KPI, og en mand er en mand.

Pro-tip: Når konsulenter og sælgere prøver at lokke penge ud af jer, så bed dem om at vise jer deres måltal, KPI eller hvad de kalder dem. Det er supersjovt, fordi de jo da selvfølgelig ikke skammer sig over dem. Vel? Vel?

God weekend til jer alle - vi ses igen to dage før jul. Husk at tage ænder og gæs op af fryseren inden da. Skriv for en sikkerheds skyld til mig på mogensxy@gmail.com, når I har gjort det. På den måde kan jeg nå at skrive til resten af jer, inden det er alt for sent. Vi skal som altid redde Julen.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.