Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Apple-designere siger op på stribe / Danske medlemmer af EU-parlamentet glæder sig over ja til AI-Act / Polsk premierminister beskylder forgænger for at have brugt omstridt spyware

Morgen-briefing: Apple-designere siger op på stribe. Danske medlemmer af EU-parlamentet glæder sig over ja til AI-Act. Polsk premierminister beskylder forgænger for at have brugt omstridt spyware, og så er det i dag 90 år siden, at opfinderen af programmeringssproget pascal blev født.

Go’ morgen venner

Det er i dag torsdag 15. februar, og her har du nok engang Computerworlds morgen-briefing.

Igen i dag er det Jacob Wittorff, der har ansvaret for at levere dagens første nyhedsopdatering til dig.

I dag sparker vi vores morgen-briefing i gang med historien om, at der er sket store omvæltninger i Apples berømte design-afdeling, hvor en lang række profiler på det seneste har forladt selskabet.

Apple-designere siger op på stribe

Det er nok de færreste, der kender designeren Bart André.

Men han er den designer hos Apple med længst anciennitet, og nu stopper han i firmaet efter tre årtier, skriver Bloomberg.

Og han er blot en af mange designere, der har forladt Apple siden, at selskabets legendariske designer Jonathan Ive forlod Apple i 2019 for at stifte sit eget selskab, Lovefrom.

Evan Hankey, der tog over som designchef efter Jonathan Ive, stoppede eksempelvis i februar 2023.

Bloomberg har tidligere påpeget, at stort set alle designere, der arbejdede under Jonathan Ive nu har forladt Apple.

Danske medlemmer af EU-parlamentet glæder sig over ja til AI-Act

De to danske EU-parlamentarikere Christel Schaldemose (S) og Morten Løkkegaard (V) er ifølge it-mediet Version2 glade for, at EU’s ministre 2. februar stemte ja til EU’s nye og omfattende AI-lovgivning.

Forhandlingerne i ministerrådet var ellers præget at store sværdslag mellem flere af de store lande, hvor blandt andet Frankrig, Tyskland og Italien var skeptiske over for dele af loven .

“Jeg er selvfølgelig glad for, at de er endt med at støtte op om den alligevel. Det er begyndt at blive lidt en tradition, at vi laver en aftale, og forventer at den holder. Og når det så kommer til stykket, er det et eller andet stort medlemsland, som er utilfreds, og som dermed kan flippe det blokerende mindretal på en måde, der gør, at de kan stoppe processen,” siger Christel Schaldemose til Version2

Morten Løkkegaard oplyser desuden til mediet, at han også er godt tilfreds med at EU’s ministre har stemt ja, men han påpeger, at det også er afgørende med flere investering i kunstig intelligens samt forbedrede muligheder for, at virksomheder kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft med kompetencer på området.

AI-loven mangler nu blot, at blive stemt igennem EU-parlamentet, hvilket ventes at ske i marts.

Polsk premierminister beskylder forgænger for at have brugt omstridt spyware

Den nyvalgte polske premierminister Donald Tusk siger, at han har beviser for, at den tidligere regering, der var ledet af højrefløjspartiet Lov og Retfærdighed, på ulovligvis brugte den kontroversielle Pegasus-spyware mod en lang liste af ofre.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Pegasus, der er udviklet israelske NSO Group er blevet betegnet som et af verdens mest sofistikerede hackerværktøjer, og det er blandt andet blevet brugt af autoritære regimer over hele verden.

Via værktøjet er det eksempelvis muligt at få adgang til tekstbeskeder, adgangskoder og billeder på smartphones, ligesom at det også er muligt at aktivere kamera og mikrofonen uden at offeret opdager det.

E-Boks indgår samarbejde om elektroniske valg

Et nyt samarbejde mellem e-Boks og selskabet Mobilepeople, der udvikler elektroniske valgsystemer, skal få flere til at stemme til valg om eksempelvis overenskomster eller ved udpegning af kandidater.

Det oplyser e-Boks og Mobilepeople i en pressemeddelelse.

Ifølge Mobilepeople frygter mange borgere, at der er tale om phishing, når de modtager en henvisning til valgløsningen via sms eller e-mail, men det er de to selskabers forventning, at tilliden vil være højere, når henvendelsen i stedet bliver modtaget i e-Boks.

“Sammen kan vi levere en valgløsning, der ikke bare er effektiv og sikker, men også nem at bruge, og som vil kunne løfte stemmeprocenten ved valg betragteligt,” siger Kim Konstantin Sølbeck, der er vækstdirektør i e-Boks.

I dag er det 90 år siden, at opfinderen af pascal blev født

Opfinderen af programmeringssproget pascal, Niklaus Wirth, døde 1. januar i år, men hvis han stadigvæk var i live, ville han i dag være fyldt 90 år.

Niklaus Wirth blev født 15. Februar 1934 i schweiziske by Winterhur. Han har desuden en kandidatgrad fra det canadiske Laval Universitet og en PhD fra University of California, Berkeley.

Pascal er opkaldte efter den franske matematiker, filosof og fysiker Blaise Pascal.

Programmeringssproget havde især sin storhedstid 1970'erne og 1980erne, og i i starten af 1980 gik den danske softwareudvikler Anders Hejlsbergs pascal-compiler, TurboPascal sin sejrsgang i hele it-verden.