Terma med i Europas største rumfartseventyr

Danske Terma har vundet ordren på at udvikle og producere den centrale strømforsyning til det europæiske satellitnavigationssystem Galileos første fire satellitter. I alt skal Galileo have 30 satellitter.

Europas største pengemæssige projekt i rumfartsindustriens historie har en dansk nøglespiller.

Terma med hovedsæde i Århus har vundet ordren på at udvikle og producere strømforsyninger til de første fire af i alt 30 satellitter i navigationssystemet Galileo.

Galileo er et nyt civilt europæisk satellitnavigations-system, som det europæiske rumfartsagentur ESA og EU-Kommissionen står bag.

- Konkurrencen på området er afsindig hård, så vi er ret stolte af, at vi fik ordren, siger Carsten Jørgensen, direktør i Terma i Space-divisionen.

60 millioner til at starte med

Rumfart er lig med politik på højt plan, og Carsten Jørgensen fremhæver samarbejdet med Forskningsstyrelsen under Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling som helt centralt for, at det lykkedes Terma at hive de prestigefulde ordrer hjem.

Udover strømforsyninger er Terma også med i det internationale konsortium, der skal udvikle mission-control-systemet, som teknikerne styrer satellitterne med, når de har forladt jorden.

Endelig skal Terma udvikle software til check-outsystemet, som sikrer, at hver enkelt satellit er i orden inden opsendelse.

De tre ordrer er cirka 60 millioner kroner værd for Terma, men potentialet er langt større. Kontrakterne på de resterende 26 satellitter udbydes i 2007, og her står Terma i første række til at sikre sig kontrakten på strømforsyninger.

Står stærkt

- Får vi ordren på strømforsyninger til også de sidste 26 satellitter, så kigger vi på en omsætning på mindst 300 millioner kroner, siger Carsten Jørgensen.

Galileo er Europas svar på amerikanernes GPS-system, og systemet bliver en værdig kombattant. Hvor GPS sikrer en nøjagtighed på omkring 10 meter, bliver det med Galileo muligt at fastslå positioner med mindre end en centimeters nøjagtighed.

- Udover, at Galileo bliver mere nøjagtigt, så sikrer systemet til enhver tid integriteten af signalet. Det betyder, at brugerne kan være sikre på, at signalet på intet tidspunkt falder ud, som det ind imellem sker med GPS, siger Carsten Jørgensen.

Samtidig er det europæiske signal og teknologien bag af en sådan beskaffenhed, at det kan modtages inde i bygninger, hvilket GPS-signalet ofte har problemer med.

200.000 arbejdspladser

Det ventes at Galileo vil trække en massiv hale af arbejdspladser i sit kølvand, præcis som mobiltelefonerne gjorde det, da de brød igennem for alvor.

- EU og ESA regner med, at infrastrukturen bag Galileo kan skabe mere end 200.000 arbejdspladser, når der skal udvikles produkter og applikationer til systemet, siger Carsten Jørgensen.

Han nævner brandmænd, biler og blinde som oplagte emner. Brandmænds uniformer kan udstyres med sensorer, så deres færden i en brændende bygning kan følges udefra, og de kan dirigeres hen, hvor der er brug for dem.

Brandmænd, biler og blinde

Biler kan udstyres med baksensorer, så man kan være sikker på ikke at bakke ind i bilen bagved under en parkering. Sådanne sensorer findes allerede, men fremover kan de baseres på satellitsignaler og får større nøjagtighed.

- Et spansk firma vil lave et vejvisersystem til blinde baseret på Galileo. En blind skal stadig have sin førerhund, men vil kunne få helt præcise talte instruktioner til en given rute, siger Carsten Jørgensen.

Der findes i dag to systemer, det russiske GLONASS og det amerikanske GPS (Global Positioning System). Galileo skal være operativt fra 2010 med i alt 30 satellitter, der placeres i tre baner i en afstand af cirka 23.000 kilometer fra jorden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere