En opgørelse fra december måned viser, at størsteparten af de mest besøgte danske hjemmesider bygger på CMS-løsninger, som ejerne selv har udviklet.
Opgørelsen tager udgangspunkt i Foreningen for Danske Internetmediers (FDIM) liste over de omkring 100 mest besøgte danske hjemmesider.
84 procent er hjemmebyggede
CMS-konsulenten Janus Boye har undersøgt, hvilke CMS-løsninger, de populære hjemmesider er baseret på, og er kommet frem til, at hele 84 procent af siderne bygger på et hjemmelavet CMS.
- Det skyldes primært, at de danske leverandører ikke har fokuseret ret meget på de store hjemmesider, fordi de er for svære at sælge til. Omkring 1997-98 udviklede mange af virksomhederne deres egne systemer, som de så har valgt at holde fast i, fordi de nu engang har vænnet sig til dem, forklarer Janus Boye.
I 2004 foretog han en lignende optælling, og dengang var andelen af hjemmelavede systemer på 90 procent.
Webprogrammører var der i forvejen
EDC Mæglerne er en af de virksomheder, der ligger på FDIM's topliste og som har valgt at lave sit eget CMS.
- Det er en grundlæggende del af kulturen i EDC, at vi først afdækker, om det er noget, vi selv kan klare, frem for bare at købe os til det. Da vi i 2001 skulle have et system, havde vi allerede en del webprogrammører i firmaet, og derfor var det meget naturligt, at de tog sig af at udvikle vores CMS, siger informationschef Jan Normann.
Toplisten fra FDIM indeholder ud over flere ejendomskæder også mange af de store internetaviser.
Enkelte af aviserne har dog valgt at købe sig til et CMS. Blandt andet valgte JP/Politikens Hus sidste år et system fra norske Escenic, og Danmark Radios hjemmeside er nu baseret på Microsoft CMS.
CMS-leverandørerne har altså ikke formået at komme ind i varmen hos de største hjemmesider i Danmark. Hos en af de danske producenter, Synkron, lyder forklaringen:
- For det første har virksomhederne allerede selv store it-afdelinger, og derfor vil man helst lave opgaven internt. For det andet skal systemerne kunne integreres meget dybt i virksomheden, og funktionaliteten skal i høj grad tilpasses virksomhedens specifikke behov, så det er svært at komme ind som ekstern producent, forklarer kommunikationsansvarlig Andreas Johannsen.